Klaipėdos uosto teritorijoje pastebėta teršalų

Sulaukę informacijos apie antradienį vakare prie naujosios perkėlos žvejų pastebėtą į marias plūstančią bjaurastį, bendrovės „Klaipėdos vanduo“ Tinklų tarnybos ir nuotekų laboratorijos darbuotojai ir aplinkosaugininkai ėmėsi ieškoti taršos šaltinio.

Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo tarnyba apie Kuršių mariose ties Smiltynės perkėla pastebėtą taršą žinią gavo antradienį apie 16 val.

Į įvykio vietą iš karto nuvyko aplinkosaugininkai. Į nurodytą marių vietą iškart išvyko Aplinkos apsaugos agentūros laboratorijos darbuotojai, jie iš marių paėmė vandens mėginius taršai nustatyti.

Trečiadienį aplinkosaugininkai kartu su bendrovės „Klaipėdos vanduo“ specialistais intensyviai ėmėsi tirti taršos pobūdį.

Tikrinami lietaus tinklų paviršinių nuotekų šuliniai ir ieškomas galimas taršos šaltinis.

Dėl šio įvykio pradėtas tyrimas, bus tiriama ir skaičiuojama gamtai padaryta žala.

„Mūsų žmonės dirbo nuo vakaro iki penktos valandos ryto. Ieškota iš kur į lietaus nuotekų kolektorių pateko tarša, žvalgytasi plačiai – nuo Nemuno iki Dubysos gatvės. Tinklų tarnybos ir nuotekų laboratorijos darbuotojai nustatė, kad didžiausia rusvai gelsvos spalvos teršalų koncentracija atiteka iš Dubysos gatvės. Šie teršalai neturi specifinio kvapo“, – patikino bendrovės „Klaipėdos vanduo komunikacijos vadovė Gintarė Butkienė.

Aiškinantis taršos sudėtį buvo paimti 8 mėginiai iš skirtingų vietų paviršinių nuotekų tinkluose. Šiuo metu atliekami tyrimų mėginiai. Laboratorija nustatinėja ar teršaluose nėra buitinės taršos, nustatant azoto ir fosforo kiekį.

Labiausiai tikėtina, kad į paviršinių nuotekų tinklus pateko kažkurios minėtoje gatvėje veikiančios įmonės gamybos proceso dariniai. Teigiama, kad naftos produktų juose neaptikta.

Prašome gyventojų, institucijų, įmonių pastebėjus apie galimą taršą nedelsiant informuoti įmonę „Klaipėdos vanduo“, nes anksčiau gavus informaciją greičiau galima nustatyti galimą taršos šaltinį.

Tyrimus atliekantys darbuotojai prašo gyventojų, institucijų, įmonių pastebėjus apie galimą taršą nedelsiant informuoti įmonę „Klaipėdos vanduo“, nes anksčiau gavus informaciją greičiau galima nustatyti galimą taršos šaltinį.

Kaip teigė Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos direktoriaus pavaduotojas Jurgis Kazlauskas, pirmieji mėginių tyrimo duomenys turėtų būti gauti ketvirtadienį.

J. Kazlauskas paminėjo jau dabar tiriamas kelias versijas apie taršos šaltinį. Viena jų – laivo „Banga“ veiklos padariniai. Kita – iš kurio nors statybos objekto į lietaus nuotekų tinklus patekę teršalai.

Dar vienas, klaipėdiečius labiausiai neraminantis spėjimas gali būti susijęs su įmonės „Grigeo Klaipėda“ veikla. Aiškinamasi, ar ši įmonė negalėjo nevalytų nuotekų atsikratyti dar iki valymo įrenginių Dumpiuose.

Atliekami du neplaniniai patikrinimai dėl bendrovių „Klaipėdos vanduo“ lietaus nuotekų išleistuvo į marias ir „Grigeo Klaipėda“ nuotekų tvarkymo, ketinama tikrinti, ar laikomasi įmonėms keliamų reikalavimų. Ketinama tikrinti, ar nepažeistos praėjusių metų sausį užplombuotos sklendės, kuriomis uždarytas nuotekų tekėjimas iki valymo įrenginių Dumpiuose.

„Grigeo Klaipėdos“ vadovas Tomas Eikinas teigė, kad incidentas nepagrįstai pradėtas sieti su „Grigeo Klaipėdos“ veikla.

„Galiu patikinti, kad ši tarša niekaip nėra susijusi su mūsų bendrove – tą patvirtino dar antradienį vėlai vakare darbuotojų operatyviai atliktas vidinis patikrinimas fabriko teritorijoje. Tuo pačiu noriu pažymėti, kad „Grigeo Klaipėda“ niekada neturėjo fizinės galimybės savo nuotekų tiesiogiai leisti į Kuršių marias“, – komentare BNS sakė T. Eikinas.

Pasak jo, anksčiau įmonės nuotekos būdavo valomos Dumpiuose bei patekdavo į „Klaipėdos vandeniui“ priklausantį kolektorių, iš kurio vėliau buvo išleidžiamos į Kuršių marias. Kadangi šiuo metu bendrovė negali naudotis nuotekų valymo įrenginiais Dumpiuose, visų „Grigeo Klaipėdos“ nuotekų išvalymu rūpinasi „Klaipėdos vanduo“.

„Pastaroji bendrovė ne tik kasdien savo laboratorijoje tiria mūsų nuotekų sudėtį, bet ir turi galimybę nuotoliniu būdu sekti nuotekų kiekius ir kitus parametrus“, – sakė T. Eikinas.

Anot jo, „Grigeo Klaipėda“ bendradarbiaus su atsakingomis institucijomis ir suteiks visą turimą informaciją jiems aiškinantis, iš kur į Kuršių marias galėjo patekti minėtos nuotekos.

Antradienio duomenimis, tarša vizualiai matoma apie 5 kv. metrų plote. J. Kazlauskas teigė, kad pirminiai duomenys apie galimą taršą turėtų būti ketvirtadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha RK " proto broliui " :)

Aha RK " proto broliui " :)  portretas
Gyventojai patys prisijungė ? O kur tie namo statybų priėmėjai ? Akli buvo ? Kiek atstovų deda parašus ? :))) Gyventojai tik įsikėlė į butus ... Kiek bukų kartu su RK ....

To rk

To rk portretas
Teisingai.Visas daugiabutis huvo pasijungęs prisijungęs prie lietaus nuotekų ir visus šūdus siuntė į marias

>

> portretas
Taigi,kad "specializuota-uniformuot AAD",jau buvo paskelbusi-ivardijusi-isviesinusi,"sio baisaus nusikaltimo" galimus kaltinikus?Net skelbe kokie veiksmai atliekami, "ju", kaltei irodyti?Ir bac,burtu lazdele pamojus,plokstele pakeite,"reportazus is ivykio vietos" baige.Bet liko apkaltintu imoniu ,apdergta reputacija,susidaryta neigiama nuomone,reputacija,negi viskas tuo ir baigsis?
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių