Klaipėdos Mogiliovo gatvei vėl siūlys anksčiau sugalvotą pavadinimą

Keturiems komitetams nepritarus Klaipėdoje esančią Baltarusijos miesto Mogiliovo gatvę pavadinti Žardės gatve, pastarasis pavadinimas, tik su daugiau motyvų, vėl bus siūlomas politikams.

„Keturi komitetai nepritarė siūlomam Žardės pavadinimui ir mums buvo grąžintas klausimas iš naujo, įvertint ir pateikt naują siūlymą. Ne mūsų misija ir funkcija siūlyti gatvių pavadinimus, esame ekspertų institucija, kuri vertina. Kitų pasiūlymų negavome“, – BNS sakė Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos pirmininkas Arvydas Cesiulis.

Jo teigimu, komisija lieka prie nuostatos keisti Mogiliovo gatvės pavadinimą į Žardės.

Nors politikai pritarė, kad pavadinimas yra keistinas, tačiau siūlyta ieškoti kitokio varianto dėl galimos painiavos, nes Klaipėdoje yra panašiais pavadinimais, tokiais kaip Žardininkai, Žardupė ir Žardė, įvardintų mikrorajonų, autobusų stotelių.

„Yra panašių gatvių, bet mes paruošime medžiagą su išsamesne informacija, tai tikrai nėra didelė bėda“, – sakė A. Cesiulis.

Žardės gatvės pavadinimą komisijai pasiūlė jos narys, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorius Vasilijus Safronovas. Anot jo, Klaipėdoje yra Žardininkų gatvė, tačiau Žardė ir Žardininkai kadaise Klaipėdoje buvo dvi visiškai nesusijusios tarpusavyje gyvenvietės.

Komisijai keitimui buvo pateiktas ir Gibišų gatvės pavadinimas nuo netoliese tokiu pavadinimu buvusio piliakalnio. Pirmininko teigimu, neatmestina, kad gali būti svarstomas ir šis variantas.

Sprendimas keisti pavadinimą priimtas Klaipėdos savivaldybei nutraukus ryšius su Baltarusijos miestu-partneriu Mogiliovu, esančiu rytinėje kaimyninės šalies dalyje.

Svarstė ir kitų gatvių pavadinimus

Šią savaitę vykusiame komisijos posėdyje buvo svarstomas ir Paryžiaus Komunos gatvės Klaipėdoje keitimas. Buvo sulaukta pasiūlymų nuimti žodį „Komunos“ ir palikti – Paryžiaus gatvė.

„Galima rasti prie ko prisikabinti, kad Marksas Engelsas ir Leninas susiję su komuna, bolševikų partija pakeitė pavadinimą į komunistų, bet istorinis faktas, kuris aprašytas kaip istorinis įvykis, tai gal nereiktų visur susieti su vietine santvarka“, – teigė A. Cesiulis.

Jo teigimu, laukiama tam tikrų sprendimų iš Seimo. Politikai įstatymiškai turėtų numatyti aiškesnes rekomendacijas dėl pavadinimų keitimo.

„Kaip elgtis tam tikrose situacijose, keist ar ne? Išbraukim Komuna, palikim Paryžių. Kaip ši gatvė susijus su Paryžiumi?“, – sakė pirmininkas.

Komisijos nariai nagrinėjo ir bevardžio nedidelio skersgatvio, kuriame įsikūrę keli pramoniniai pastatai, pavadinimo suteikimą. Šį skersgatvį gyventojai įpratę vadinti Komunarų gatve.

„Kai kurie kolegos siūlė skersgatvį pavadinti Leonido Donskio vardu. Gamybinės teritorijos, prekybininkų, remontininkų skersgatvis. Suteikti pavadinimą reikėtų, ten niekas negyvena, bet jokiu būdu ne L. Donskio vardu, būtų nepagarba. Jis nieko bendra su ta vieta neturi“, – teigė politikas.

A. Cesiulio nuomone, iš Klaipėdos kilusio L. Donskio vardą įamžinti reikėtų, tačiau tam verta paieškoti garbingos miesto vietos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Me

Me portretas
Neužtenka painiavos dėl Šaulių ir Šiaulių gatvių? Gyvenu Šaulių g. Ir nuolat visiems turiu akcentuoti, kad ŠAUlių, ta, kur centre. Ir vis tiek supainioja. Negi nėra kitų variantų?

Gyventojas

Gyventojas portretas
Žardės gat.- Zardininkams.Blogai ,kai keletą veikėjų nusprendžia Klaipėdos gatvių pavadinimus.Padarykit ,klaipėdiečių apklausą,manau žmonės protingi pasiūlys geresnių pasiūlymų.

Antanas

Antanas portretas
Mogiliovo - mogyla ,Budelkiemio- budelių kiemas, ,čia pat ir maro kapinės ,ties autobusų apsisukimu,vienu žodžiu ,siaubo filmui vietą labai tinkama.Teko girdėti apie žmonių nepaiskinamus nuotolius Mogiliovo gatvės kai kuriose vietose..Kam mieste maišyti gatvių ,rajonų pavadinimus..Būkit protingi,nepasiduoti kvailam pasiūlymui.
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių