Klaipėdos daugiabučių namų kieme pavojus dėl medžių: žmonės baiminasi nelaimių

Statybininkų prospekte, daugiabučių namų kieme, skundžiamasi pavojų keliančiais medžiais, kurie turėtų būti nukirsti ar nugenėti. Anot gyventojų, lapuočiai gali nukristi ant žmonių galvų.

Bijo dėl gyvybės

Į portalą kreipėsi Statybininkų prospekto gyventojai. Jie pranešė, kad tarp šio prospekto 28, 30 ir 32 namų esanti žaidimų aikštelė apsupta senų medžių.

"Tarp namų įrengta krepšinio aikštelė. Joje visada yra žaidžiančių vaikų ir suaugusiųjų. Bėda ta, kad aikštelę supa seni ir palinkę medžiai, keliantys grėsmę ne tik aikštelėje būnantiesiems, bet ir praeiviams. Vaikai ant šių palinkusių medžių karstosi. Žingsnis iki nelaimės", – pasakojo gyventojai.

Žmonės tikino, kad dėl šių medžių kreipėsi į namo administratorių bendrovę "Debreceno valda".

"Mums atsakyta, kad tik pusė aikštelės priklauso "Debreceno valdoms". Kita dalis – nežinia kam. Be to, medžių pjovimas yra mokama paslauga. Paaiškinta, kad reikia surinkti parašus tam, jog būtų užtikrintas paslaugos apmokėjimas. O tada bus nuspręsta. O jei jau bus vėlu?" – nuogąstavo gyventojai.

Neseniai I. Kanto gatvėje medis sumaitojo du automobilius. Žmonės patyrė nuostolių. Besikreipusieji į portalą taip pat baiminasi nelaimių.

"Laukime, kol užmuš žmogų. Tada ieškosime kaltų ir, be jokios abejonės, jų nebus", – piktinosi gyventojai.

Vėluoja pusmetį

Paaiškėjo, kad Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyrius balandžio 2 d. išdavė leidimą vieną medį kirsti, o kitą genėti. Medžiai šiuo metu jau pažymėti.

"Taškas reiškia genėjimą, kryžius – kirtimą. Informacija apie išduotus leidimus želdiniams kirsti ar genėti skelbiama viešai. Suprantu gyventojus, bet pabandykite susisiekti su namo administratoriumi. Tikiuosi, jis galės paaiškinti, kodėl nekerta. Šalinant medžius yra reikalavimas nuo kovo 31 d. iki rugpjūčio 1 d. turėti ornitologo pažymą, kuri kainuoja papildomai. Galbūt dėl šio faktoriaus vėluoja darbai?" – svarstė savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vyriausioji specialistė Martyna Šeputienė.

Reikės mokėti

Įmonės "Debreceno valda" vadovas Vaidas Barakauskas tikino, kad gyventojai patys delsia pasirašyti po sutikimu kirsti medžius.

"Pageidavimą kirsti ir genėti medžius išreiškė tik keturi gyventojai, dalyvavę susirinkime. Jie buvo informuoti, kad už tokius darbus mokėjimus galima priskaičiuoti tik pasirašiusiems gyventojams. Tai nėra pastato privalomieji reikalavimai, visam namui tokių išlaidų priskaičiuoti negalima, o tik sutikimą pateikusiems konkretiems asmenims. Laukėme gyventojų prašymo su daugiau parašų, kad būtų pigesnė paslauga. Tuo metu užsakėme leidimą. Kol kas didesnio skaičiaus norinčiųjų nesulaukėme", – tikino V. Barakauskas.

Vaikšto tyrėjai

Supuvę ir ligoti medžiai paskutiniu metu uostamiestyje pridarė nuostolių. Vienas lapuotis nuvirto Skulptūrų parke ir apgadino pastato stogą.

Kitas medis suknežino du automobilius I. Kanto gatvėje.

Portalo publikacijoje neseniai keltas gyventojų klausimas dėl K. Donelaičio skvero medžių būklės.

Situacija: šiuos du medžius medkirčiai jau pasižymėjo, tačiau neaišku, ar keturi gyventojai, sutikę su kirtimu, pajėgs sumokėti už darbus prašomą sumą. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Savivaldybės darbuotojai tą kartą konstatavo: vis dėlto žmogaus pastebėjimas, kad čia augantys pasvirę medžiai tikrai gali kelti grėsmę praeiviams, buvo teisingas. Nutarta nuodugniai aiškintis šių medžių būklę.

Šiame skvere medžiai jau apžiūrėti, sunumeruoti, tačiau specialistų išvadų dar laukiama.

"K. Donelaičio skvere medžiai sunumeruoti, nes neseniai buvo atliktas detalus, instrumentinis medžių tyrimas tomografu. Išvadų dar neturime. Tokie tyrimai atlikti ir Tilžės gatvėje augantiems medžiams", – aiškino M. Šeputienė.

Kitose vietose medžiai apžiūrimi ne tik dėl skundų, bet ir dėl planuojamų darbų.

"Priežasčių tokiems tyrimams yra įvairių, pavyzdžiui, planuojama keisti šaligatvius, tokiu atveju reikia spręsti ir medžių išsaugojimo klausimą. Ištyrus detaliai, lengviau priimti sprendimus dėl medžių tvarkymo priemonių", – paaiškino M. Šeputienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vieną nukerti,

Vieną nukerti, portretas
du pasodini. Tokiu principu dar suprasčiau, bet kaip dabar, tik naikinti, išpjauti, protu nesuvokiama.Naikinti medžius daug proto nereikia.

To anonimas

To anonimas portretas
Pasaulinis atšilimas ir tuo pačiu oro tarša labai priklauso nuo automobilių kiekio. Deja kol lietuviams automobilis yra svarbesnis už Dievą, o šiukšlinimas yra žmogaus teisė apie jokia ekologija net neverta kalbėti. Ir jokie medžiai nepadės.

ona

ona portretas
Ar ir nudžiuvusiems medžiams reikia rinkti parašus ,kad išverstų o ne nupjautų. Debreceno 36 nudžiuvę medžiai stovi jau senai,bet niekas jų nepašalina,laukiama kol atsitiks nelaimė. Namų valdų ponai nesiteikia nors retkarčiais apžiūrėti savo valdų.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių