Klaipėdos darželiuose fiksuotas mokestis sieks 13 litų

Uostamiestis nusprendė pasekti kitų miestų pavyzdžiu ir lopšeliuose bei darželiuose įvesti fiksuotą mokestį. Tačiau jo dydis tėvų neturėtų labai išgąsdinti.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyrių peržiūrėti mokesčių už darželių lankymą formą ir jų dydį įpareigojo uostamiesčio politikai.

Pernai į miesto biudžetą nebuvo surinkta 1,8 mln. litų planuotų mokesčių už darželius, nes tėvai, taupydami pinigus, vaikų dažnai į juos net neatveda.

„Tėvai žiauriai piktnaudžiauja tvarka, jog mokesčius reikia mokėti tik už tas dienas, kai vaikas lanko darželį. Todėl dažnai jie savo atžalų tiesiog neatveda, bet vaikai sąrašuose yra, todėl  ir susidaro eilės. Dėl šios priežasties pernai rugsėjo 1-ąją vietos darželyje negavo 112 vaikų, kurie laukė eilėje“, - teigė Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Todėl ir nuspręsta įvesti fiksuotą mokestį – esą jis paskatins tėvus nepiktnaudžiauti, nes mokėti reikės net ir tuomet, jei vaikas darželio nelanko.

Uostamiesčio darželiuose iki šiol rinkti trys mokesčiai – už maisto produktus, už maisto gaminimą ir už ugdymą.

Fiksuotu mokesčiu, jei pritars miesto taryba, taps tik pastarasis.

„Iki šiol už ugdymą buvo renkama po 50 centų už dieną ir ši suma nesikeitė nuo 2004 metų. Mes siūlome, kad šis mokestis taptų fiksuotu ir per mėnesį siektų 13 litų. Tai būtų tik pustrečio lito daugiau nei tėvai sumoka dabar, jei vaikas darželį lanko visą mėnesį“, - tvirtino L.Prižgintienė.

Šis mokestis nebūtų renkamas tik tais mėnesiais, kai į darželį vaikai nebūtų priimami per atostogas ar dėl remonto.

Iš surinktų pinigų įstaigos esą ne tik pirks ugdymo priemones, bet ir higienos reikmenys, darys smulkius remontus.

„Mokestį reikėjo padidinti ir todėl, kad šiais metais įstaigoms 10 proc. yra sumažintas finansavimas iš miesto biudžeto, o įvairių priemonių juk reikės tiek pat“, - teigė L.Prižgintienė.

Tėvai, kurie dėl savo socialinės padėties už darželį moka 50 proc. pigiau ar visai nemoka, analogiškos lengvatos bus taikomos ir fiksuotam mokesčiui.

Toks mokestis jau galioja daugelyje šalies miestų. Pavyzdžiui, Vilniuje tėvai darželiams už ugdymo proceso organizavimą per mėnesį turi mokėti 52,5 lito, Šiauliuose – 25 litus, Utenoje – 19,5 lito.

Klaipėdoje už tai, kad vaikas lanko darželį, tėvai per mėnesį vidutiniškai turi sumokėti 207 litus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mama

mama portretas
taip ir lupa is tu tevu

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Teisingai, nes tėvai labai jau piktnaudžiauja nevesdami vaikų į darželį, o vieta tai užimta. LABAI TEISINGAI.

Tėvas

Tėvas portretas
Kodėl tiek mažai?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių