Klaipėdoje nedarbo lygis auga: svarstoma didinti prastovų išmokas

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija žada kitais metais dvigubinti prastovų išmokas ir pratęsti darbo paieškos išmokos mokėjimą. O Klaipėdoje nedarbo lygis ir toliau auga, vis daugiau įmonių ir darbuotojų priklauso nuo prastovų mokesčio.

Kompensuotų 100 proc.

Praėjusią savaitę Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė Seimui pristatė Užimtumo įstatymo pataisą, kuria numatoma didinti subsidijas prastovų metu ir lengvinti darbdavių naštą.

Padvigubinus subsidijas prastovų metu darbdaviai nebeprivalėtų prisidėti prie darbuotojų atlyginimo savo lėšomis. Taip siekiama išlaikyti daugiau darbo vietų darbdaviams ir sumažinti riziką prarasti pajamas darbuotojams.

Šie pakeitimai būtų ypač aktualūs viešbučiams, grožio salonams, kavinėms ir kitiems verslams, nukentėjusiems nuo pandemijos.

Užimtumo tarnybos Klaipėdos klientų aptarnavimo departamento duomenimis, šį gruodį prastovas gaunančių asmenų skaičius yra 7–8 kartus didesnis nei lapkritį.

Vyriausybė nutarė darbdaviams kompensuoti 100 proc. prastovų užmokestį, mokamą darbuotojams. Taip pat buvo sutarta padidinti subsidijos maksimalų dydį iki 1 284 eurų.

Pagalba netekusiems darbo

Ministerijoje numatyta, kad kitais metais prireiks 180 mln. eurų prastovų subsidijoms ir 28,4 mln. eurų darbo paieškos išmokoms, jei pataisa bus priimta. Šie skaičiai paremti prielaida, kad subsidijos bus mokamos pusę metų, o išmokos – keturis mėnesius.

Darbdaviai taip pat galėtų gauti subsidijas įdarbinus pačius pažeidžiamiausius asmenis – būtų padedama jiems grįžti ar patekti į darbo rinką.

Dėl karantino praradusiems darbą asmenims siūloma ir toliau mokėti darbo paieškos išmoką. Nuo kitų metų ji siektų 212 eurų per mėnesį. Šis mokėjimas nutrūks karantinui pasibaigus.

Ši išmoka būtų teikiama darbuotojams, kurie dirbo iki karantino paskelbimo ir buvo atleisti per jį. Taip pat ji teikiama dirbusiems įmonėse, kurių veikla buvo apribota. Ši išmoka pasiekiama ir asmenims, dirbusiems savarankiškai bei nebegalintiems tęsti savo veiklos.

Tačiau šiai pataisai dar turi pritarti Seimas, kuriam siūlymas buvo pristatytas praėjusį ketvirtadienį vykusiame posėdyje.

Dėl prastovų klausimo aktualumo jis bus sprendžiamas skubos tvarka. Prie svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti šiandien.

Mieste nedarbas auga

Užimtumo tarnybos Klaipėdos klientų aptarnavimo departamento duomenimis, šį gruodį prastovas gaunančių asmenų skaičius yra 7–8 kartus didesnis nei lapkritį.

Nuo lapkričio 1 d. iki gruodžio 17 d. subsidijas už prastovas gavo 543 Klaipėdos klientų aptarnavimo departamento aptarnaujamoje teritorijoje veikiančios įmonės. Subsidijos buvo sumokėtos 2 300 darbuotojų.

Šio mėnesio pradžioje Klaipėdoje nedarbo lygis siekė 14,8 proc. Tai reiškia, kad nedarbo rodiklis nuo lapkričio pradžios išaugo 0,8 proc. ir 0,9 proc. nuo spalio.

Daugiausia bedarbių registruota aptarnavimo ir prekybos srityse, taip pat į sąrašą pakliuvo kvalifikuoti darbininkai bei amatininkai.

Tačiau nemaža dalis naujai registruotų bedarbių – nekvalifikuoti ir niekur iki šiol nedirbę asmenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gerda

Gerda portretas
Nuo lapkričio 10 esame prastovoje, spėkit, kiek gavome išmokų? 0 eurų kalėdoms.

257 eur

257 eur portretas
reikia moketi visiems dirbusiems savarankiškai

LKP

LKP  portretas
Prie socializmo40%skurde,prie kapitalizmo 60%.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių