Klaipėdiečiams – nelegalūs pasiūlymai: aiškina, kaip apeiti propagandinių kanalų blokavimą

Kai kurie klaipėdiečiai jau sulaukė nelegalių pasiūlymų, kaip galėtų toliau žiūrėti Lietuvoje prieš mėnesį užblokuotus propagandinius rusiškus kanalus. Specialistai patikino, kad tam tikros technologinės landos išliko, tačiau tokių žiūrovų šalyje tikrai nėra daug.

Retransliavimą teko nutraukti

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) sprendimu, mūsų šalies teritorijoje jau visą mėnesį neveikia "Planeta RTR", "Rossiya 24", "NTV Mir Lietuva", "Belarus 24", "Mir TV" ir RBK HD.

Šių kanalų retransliavimas sustabdytas 5 metams, o PBK ir TVCI – 3 metams.

Tokių sprendimų prireikė tam, kad, Rusijai užpuolus Ukrainą, būtų sustabdyta per šiuos kanalus transliuojama Kremliaus propaganda.

Sprendimo vykdymo prievolė įsigaliojo visiems Lietuvos teritorijoje veikiantiems TV operatoriams.

Vietoj užblokuotų propagandinių TV kanalų, kabelinių televizijų operatoriai rusakalbiams žiūrovams netrukus pateikė alternatyvą, pakeisdami juos naujienų kanalais "Ukraine 24" ir "Current Time" (Nastojaščeje vremya), kurie transliuojami rusų kalba.

LRTK pirmininko pavaduotojas Ričardas Slapšys patikino, kad šalies kabelinės televizijos, retransliavusios rusiškus ir baltarusiškus kanalus, laikosi vasario 25 ir vasario 28 d. komisijos priimtų sprendimų.

"Ar visi kabelinių TV operatoriai laikosi šių nuostatų, patikrinti fiziškai negalime. Ką galėjome, patikrinome. Mes tikime retransliuotojų sąžiningumu. Tiesa, buvome gavę iš vartotojų tam tikrų pastebėjimų, kad kai kurie draudžiami kanalai vis dar veikia. Tačiau, susisiekus su retransliuotojais, tas transliavimas buvo nutrauktas. Jei nurodymų nebūtų laikomasi, mes turime teisę skirti baudas", – teigė R.Slapšys.

"Nekalbame apie uždraudimą žiūrėti, ką žmonės nori, mūsų draudimas yra skirtas tam, kad propaganda nebūtų transliuojama, retransliuojama arba kitaip skleidžiama", – sakė R.Slapšys.

Siūlo apeiti blokavimą

Vis dėlto kabelinės TV klientai pastarosiomis savaitėmis sulaukia keistų skambučių su siūlymais už tam tikrą sumą padėti apeiti rusiškų kanalų blokavimą, kad norintieji galėtų žiūrėti proputinišką TV produkciją.

"Kol kas mūsų komisijos nepasiekė informacija, kad gyventojai gauna tokių pasiūlymų. Kokiu principu yra siūloma atblokuoti, nesunku suprasti, mes žinome, kaip tai atliekama. Deja, ką nors padaryti nelabai galime, kad tai užkardytume. Yra tam tikrų technologinių spragų", – neslėpė R.Slapšys.

LRTK pirmininko pavaduotojo teigimu, paprasti vartotojai vargu ar turi tokių technologinių įgūdžių, kad galėtų apeiti kanalų blokavimą.

Veikiausiai jiems kas nors padeda, tačiau esą tai nėra masiniai atvejai ir prie propagandinių TV geba "prieiti" tikrai nedidelė dalis visuomenės.

Rado atvirų landų

Be tam tikrų technologinių gudrybių, kurias, apeinant TV kanalų blokavimą, žmonėms jau siūlo įdiegti kai kurie vertelgos, lieka internetas, kuriuo, naudojant įvairias programėles, dar galima susirasti, kaip žiūrėti blokuotus kanalus.

"Tiesa, oficialūs blokuotų TV kanalų interneto tinklalapiai Lietuvoje taip pat neveikia LRTK sprendimu, bet yra tam tikros programos, kuriomis galima prie jų "prieiti". Todėl mes išsiuntėme kompanijai "Google" prašymą, kad sustabdytų tų programėlių veikimą pagal geolokaciją. Dar kai kurios programėlės aktyvios, bet "Google" tikrai girdi mūsų prašymus. Manau, tai ne daugiau nei savaitės klausimas, ir tų programų veikimas turėtų būti sustabdytas", – tikino R.Slapšys.

Dar vienas būdas matyti blokuotus TV kanalus – palydovinės sistemos. Tam sustabdyti esą kol kas nėra jokių priemonių, nes palydovinių lėkščių nukabinimas būtų neteisėtas.

"Nekalbame apie uždraudimą žiūrėti, ką žmonės nori, mūsų draudimas yra skirtas tam, kad propaganda nebūtų transliuojama, retransliuojama arba kitaip skleidžiama", – teigė R.Slapšys.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojepropagandapropagandiniai kanalairusiški kanalaiblokavo kanalus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių