Klaipėdiečiai išsigando, kad liks nepasiskiepiję: vakcinos – išnaudotos?

Gydymo įstaigoms vos gavus nemokamų vakcinų nuo gripo, pasklido žinia, kad didieji miestai, tarp jų ir Klaipėda, jas gana greitai išnaudojo. Kaip paaiškino specialistai, situacija kiek kitokia.

Gavo ne visos

Klaipėdos apskrities sveikatos priežiūros įstaigos 2019–2020 m. gripo sezonui užsisakė 12 397 valstybės lėšomis finansuojamas gripo vakcinos dozes, skirtas rizikos grupių asmenims skiepyti, iš jų Klaipėdos miesto – 6 030 gripo vakcinos dozių.

Prieš mėnesį buvo skelbiama, kad Lietuvą pagaliau pasiekė keturvalentė gripo vakcina. Tačiau jau netrukus buvo pranešta, kad nemokamos vakcinos kai kuriose gydymo įstaigose nebeliko. Kai kurie gyventojai išsigando, kad liks nepasiskiepiję.

Kaip paaiškino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Elvina Juknienė, spalį kelios asmens sveikatos priežiūros įstaigos gavo tik dalį užsakytos gripo vakcinos dozių. Būtent jas per trumpą laiką ir sunaudojo.

Šių metų spalį 9 iš 59 gripo vakcinas užsisakiusių Klaipėdos apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigų gavo 3 400 gripo vakcinos dozių, iš jų 3 Klaipėdos miesto asmens sveikatos priežiūros įstaigos – 1 500 gripo vakcinos dozių.

Skuba skiepytis

Klaipėdos departamento duomenimis, šiuo metu visos Klaipėdos apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigos jau gavo visas užsakytas gripo vakcinos dozes, skirtas rizikos grupių asmenims skiepyti.

432 – tiek klaipėdiečių pasiskiepijo spalio mėnesį.

Palyginti su praėjusių metų gripo sezonu, šiemet gydymo įstaigos užsisakė 15 proc. daugiau vakcinų.

Klaipėdos apskrityje spalį pasiskiepijo 3 231 gyventojas, iš jų Klaipėdos mieste – 1 432 gyventojai.

Kiek gyventojų suskubs pasiskiepyti nuo gripo lapkričio mėnesį, paaiškės gruodžio pradžioje, kai suplauks visi duomenys iš gydymo įstaigų.

Pasak E.Juknienės, kol kas sunku pasakyti, ar šiemet gyventojai aktyviau skiepijasi nuo gripo. Apie tai bus galima spręsti tada, kai asmens sveikatos priežiūros įstaigos pateiks ataskaitas apie vakcinų nuo sezoninio gripo, įsigytų už valstybės lėšas, sunaudojimą.

Klaipėdos departamento duomenimis, asmens sveikatos priežiūros įstaigose daugiausia asmenų gripo vakcina pasiskiepija būtent pirmaisiais mėnesiais nuo gripo vakcinos gavimo.

Daugėja besiskiepijančių

2018–2019 m. gripo sezono metu Klaipėdos apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigose nemokama gripo vakcina pasiskiepijo 9 984 gyventojai, iš jų Klaipėdos miesto – 4 154 gyventojai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pasiskiepijusių nuo gripo už valstybės ir savo lėšas kasmet daugėja. Palyginti su ankstesniais metais, galimybe pasiskiepyti aktyviau naudojasi gyventojai, priklausantys rizikos grupėms.

Praėjusį gripo sezoną Lietuvoje iš viso už valstybės lėšas pasiskiepijo 122 713 gyventojų, už savo pinigus – 30 354. Prieš porą metų tokių buvo atitinkamai: 109 877 ir 23 710.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O jus

O jus portretas
Jus nekalbekit klaipedieciu vardu parodykit apklausa kur jie issigande o gal jiem dzin tas gripas jei lietuviskus cesnakus po skiltele ant tuscios suvalgo

man patinka:))

man patinka:)) portretas
,,Klaipėdiečiai išsigando, kad liks nepasiskiepiję: vakcinos – išnaudotos? -- Cesnok- ir--- nebe reikes jokes Evro "vakcinos" ir -" uz savo Pinyga" -- moket!!!:))

Justina24

Justina24 portretas
Aš ieškau vyro už atvirus santykius! Su manimi galite susisiekti per šį portalą - www.pc.tc/justina24
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių