Klaipėdiečiai įsitraukė į Žydų kultūros dienas

Šiemet minint 80-ąsias Lietuvos žydų genocido atminimo metines, Klaipėdoje pirmą kartą organizuojamos žydų kultūros dienos "Šalom visuos kraštuos", truksiančios iki spalio vidurio. Vienas renginių, patraukęs klaipėdiečių dėmesį, buvo paskaita apie mažai kam Klaipėdoje girdėtą Musaro judėjimą.

Minint Žydų kultūros dienas, Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje vyko paskaita "Kaip rabio Izraelio Salanterio "Musaro judėjimas" paveikė tradicinę žydų švietimo sistemą".

Ją skaitė Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto, Kontinentinės filosofijos ir religijos studijų katedros docentė Aušra Pažėraitė.

Kadangi žydų bendruomenės gyvenimas glaudžiai susijęs su religija, buvo tikima, kad Dievas pavertė žmogų savo gyvenimo karaliumi ir suteikė galimybę valdyti pasaulį.

Tačiau kaip tą padaryti, nekenkiant kitiems? Tiesą įmanoma rasti tik tobulinant savo gerąsias savybes. Būtent apie tai kalbėjo Musaro judėjimo šalininkai.

Musaro judėjimas prasidėjo Vilniuje, beveik prieš 200 metų. Judėjimo pradininku laikomas rabinas (liet. mokytojas) I.Salanteris.

Jo mokiniai telkėsi Kaune, Mire, Naugarduke. Judėjimas skelbė, kad, siekiant tapti gerais judėjais, reikėtų koncentruotis ne vien į šventų knygų studijavimą, bet ir į asmenybės tobulėjimą.

Paskaita apie šį mažai girdėtą judėjimą sulaukė klaipėdiečių susidomėjimo.

Kiti Žydų kultūros dienų renginiai – proto mūšis, maisto degustacija, paskaitos ir filmų peržiūros – vyks rugsėjo 27 – spalio 16 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nu kaip mes be zydu nie dienos,mat kitu tautybiu nera,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių