Klaipėda pirma pajus pavasarį

Nors klaipėdiečiai ir patys pirmieji Lietuvoje pasitiks pavasarį, bet žieminių paltų skubėti slėpti spintose dar nereikėtų.

Dar laukia atšalimas

Nors kalendorinis pavasaris – jau pirmadienį, bet tikrojo pavasario dar anksti tikėtis. Kitą savaitę jau prognozuojamas atšalimas.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėja Audronė Galvonaitė primena, kad tikras pavasaris neprasideda kovo 1-ąją.

"Pavasario dar teks palaukti. Jis prasideda, kai paros ar mėnesio temperatūra baigia tam tikrus svyravimus – nuo nulio iki penkių laipsnių šilumos", – pridūrė A.Galvonaitė.

Klimatologinis pavasaris į Lietuvą įprastai ateina antroje kovo pusėje. Tad lygiadienis yra artimesnis astronominiam pavasariui.

Pasak A.Galvonaitės, besibaigiančios žiemos ir prasidedančio pavasario orai yra labai kontrastingi, nepastovūs, kai viena oro masė keičia kitą ir taip persitvarko šiltesniems orams.

Tuo galėsime įsitikinti artimiausiu metu, kai vieną dieną bus šilta, o kitą vėl teks ieškoti šiltesnių drabužių. Tad tikrojo pavasario pradžią labai sunku prognozuoti.

Dėl svyruojančių temperatūrų žieminių paltų dar nereikėtų paslėpti, patarė sinoptikė.

"Klaipėdiečiai pirmieji pajaus pavasarį, ateinantį iš pietvakarių. Per porą savaičių jis turėtų persmelkti visą Lietuvą, į šiaurės rytinius rajonus. Tad stebėkite ir praneškite mums, kada laukti tikrojo pavasario", – juokėsi vedėja.

Klaidina klimato kaita

Tirpstant paskutinėms žiemos dienoms, padaugėjo įvairių prieštaringų spėjimų apie būsimus pavasario orus.

Kai kurie liaudies sinoptikai rimtu veidu aiškina, kad balandį sulauksime net 35 laipsnių karščio.

Pasak A.Galvonaitės, dėl vykstančios klimato kaitos sunku prognozuoti, kokio pavasario šiemet galime tikėtis.

"Pakentėkime ir pamatysime, kaip formuojasi procesai, kaip išsidėstė kiti kriterijai, leidžiantys įvertinti pavasarį", – patarė ji.

Klimatologė spėja, kad mūsų laukia tradicinis lietuviškas pavasaris su kontrastingais orais.


Šiame straipsnyje: orai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių