Kaziuko mugėje – tradiciniai pirkiniai ir viruso atgarsiai

Klaipėdos senamiestį gyvybe pripildė tradicinė Klaipėdos Kaziuko mugė. Nors oras šiluma nelepina, Tiltų, Turgaus gatvėse, Teatro aikštėje gausu renginio dalyvių, prekeivių.

Nemaža dalis šiųmetės mugės prekystalių – kitokie nei įprasta. Prekiaujantys maistu buvo įpareigoti uždengti prekystalius. Tokių priemonių imtasi siekiant išvengti koronaviruso rizikos.

Tradicinis renginys

Šį savaitgalį Klaipėdos senamiestyje netrūksta gyvybės. Čia surengta jau daugiau nei du dešimtmečius vykstanti Klaipėdos Kaziuko mugė, kurią nuo 1993-ųjų organizuoja Klaipėdos krašto Kazimierų bendrija ir partneriai.

Dvi dienas vykstanti mugė kasmet rengiama arčiausiai Kazimierinių datos esantį savaitgalį taip minint šią šventę.

Dėl viruso uždengė prekystalius

Kaip ir kasmet, pagrindinėse senamiesčio gatvėse įsikūrusi mugė sukvietė daugybę prekeivių, namudininkų, amatininkų ir pirkėjų. Mugė atskleidė jos dalyvių išradingumą bei kruopštumą. Ant daugumos prekystalių rikiavosi įvairūs medžio darbai, tekstilės kūriniai, papuošalai, prieskoniai, žolelių arbatos, natūralios kosmetikos priemonės, žvakės, medus, vaško dirbinai.

Šiemet to daryti negalime – viskas turi būti uždengta arba maišeliuose. Esą gaminius gali kas apkosėti ar apčiaudyti.

Kaip ir kasmet nemaža dalis prekiautojų siūlė įsigyti maisto gaminių: įvairiausių kepinių, mėsos, žuvų ir pan. Šiemet tokie prekystaliai atrodė kitaip nei ankstesniais metais – visi jie įvairiais būdais buvo uždengti. Kai kurie maisto gaminius siūlė išdėlioję lentynose, panašiose į esančias turgavietėse, kiti produkciją nusprendė "suvystyti" plastiko pakuotėse ar prekystalius nuo prekeivių atriboti permatoma plėvele.

Mugės prekeiviai teigė, kad tokių priemonių šiemet imamasi dėl visą pasaulį gąsdinančio koronaviruso.

"Paprastai mano paviljonas atrodydavo gražiau, visą jį papuošdavome mūsų gaminiais. Šiemet to daryti negalime – viskas turi būti uždengta arba maišeliuose. Esą gaminius gali kas apkosėti ar apčiaudyti“, – pasakojo prekeivė Reda.

Kainų tvirtina nekėlę

Šiųmetės Klaipėdos Kaziuko mugės dalyviai tvirtino kainų nekėlę. Tradicinis mugės skanėstas – riestainiai – vidutiniškai kainavo nuo 1 iki 2 eurų.

Verbų, kurios taip pat yra svarbus mugės akcentų, kainų ir pasiūlos amplitudė kur kas platesnė. Prekeiviai siūlė įvairiausių verbų – nuo visai mažų ir kuklių, kurių kainos nesiekė ir euro, iki didelių ir spalvingų, kurios buvo įvertintos ir iki 15-20 eurų.

„Praėjusiais metais kai kurių panašių verbų kainos buvo ir didesnės. Šiemet kiek sumažinome. Tiesą sakant, vertinant išlaidas prekiaujame labiau dėl tradicijos, o ne pelno", – teigė prekiautoja Alma.

Kai kurie prekeiviai pastebėjo menkstantį žmonių susidomėjimą verbomis ir tai įvertino kaip tradicijų kaitos ženklą.

Tuoj po mugės atidarymo Tiltų gatvė iš kiek tolėliau priminė žmonių jūrą, buvo girdėti Teatro aikštėje vykstančio koncerto aidai. Vis dėlto, neretas prekiautojų pripažino – renginys kitoks nei anksčiau. Anot prekeivių, nors žmonių ir yra, tačiau atmosfera kitokia, pasigendama lankytojų energingumo.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Kad kiekvienais metais tas pats per tą patį...Nebeįdomu.

klaipedietis

klaipedietis portretas
Saunuoliai Kazimierai, o ypac organizatoriai.

herkus

herkus portretas
reikia KATEGORISKAI uzdrausti kruiziniu laivu iplaukima i Klaipedos uosta!!.. organiz\uokit piketa ta tema kas sugebat, butinai prisidesiu..
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių