Išskirtine proga – šalies Prezidento dovana

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus Pilies muziejaus konferencijų salėje oficialiai perduota Prezidento dovana, skirta Klaipėdos krašto prijungimo šimtmečio proga.

Istorinę relikviją – įrašu pažymėtą grafiną muziejaus direktoriui Jonui Geniui perdavė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Iškilmingame renginyje, vykusiame sausio 15-osios vakarą Klaipėdos dramos teatre, Prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad krašto prijungimas itin svarbus Lietuvai ne tik dėl jūros vartų į pasaulį, o sukilimo vadovas Jonas Polovinskas-Budrys vertas ypatingos pagarbos ir atminimo.

Minėtoji dovana – autentiška. Tai lietuvių kultūros draugijos „Aukuras“ sukilimo Klaipėdos krašte kariniam vadovui J. Polovinskui-Budriui dovanotas grafinas.

Ant grafino kakliuko užmautės išraižytas įrašas. Viršutinėje eilutėje pavaizduota Klaipėdos draugijos „Aukuras“ emblema su užrašu „Aukuras“, po ja užrašai – „Gerb. Jonui Budriui / Kultūros draugija / 1928.10.11 Klaipėda“.

Numatoma, kad ši istorinė relikvija bus eksponuojama Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje, Respublikos salėje (Didžioji Vandens g. 2).

Prieš atsidurdama nuolatinėje vietoje dovana veikiausiai dar bus vežama į šimtmečio progai skirtas parodas, vyksiančias Vilniuje ir Kaune.

Istorikai vis dar ieško atsakymų, kodėl dovana buvo įteikta būtent 1928 m. spalio 11 d. Anot istorikų, data siejama su sukilimo penkmečiu, o pati dovana – padėka sukilimo vadui.

„Istorija atveria dar nežinomus, nematytus savuosius puslapius, kurie mums padeda lengviau pažinti mūsų gimto krašto ir miesto istoriją. Su džiaugsmu oficialiai perduodame šitą dovaną – istorinį eksponatą muziejui“, – pažymėjo uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas.

J. Genys džiaugėsi, kad tokių istorijos ženklų muziejuje tik daugėja. O grafino autentiškumas – nekeliantis abejonių.

„J. Polovinsko-Budrio palikimo istorijos ženklų muziejuje daugėja. Visi eksponatai atsirado praėjusių metų pabaigoje, kai kurie atvežti iš Jungtinių Amerikos Valstijų“, – tikino J. Genys.

Tikimasi, kad šiemet iš JAV į Klaipėdą bus atgabenti J. Polovinsko-Budrio ir jo žmonos palaikai. Dėl palaidojimo vietos dar bus sprendžiama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sakykim tiesą

sakykim tiesą portretas
okupacijos o ne prijungimo. O gal koks py zdukas litvinas gali įrodyti kad Memellandas buvo kada nors lietuva?

Idomu

Idomu portretas
iš kur ilgas ir gražus nušvilpė šitą relikviją ir kodėl dovanoja tipo nuo savęs.

samagono bonka

samagono bonka  portretas
perdave vienas kitam ir visi nuosirdziai pasidziauge...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių