Investicijos į saugumą atsipirko

Paryžiaus Komunos 2 daugiabutis namas per metus tapo vienu saugiausių mieste ir sulaukė įvertinimo, nors anksčiau jame situacija buvo nepavydėtina. Čia nuolat lankydavosi narkomanai, benamiai, gyventojai kentė triukšmą, netvarką ir baiminosi, kad gali būti užpulti.

Dalyvavo 23 grupės

Paryžiaus Komunos gatvės 2 daugiabutis, kurį administruoja įmonė „Vėtrungės būstas“, ir jo bendruomenė pripažinta 2016 m. saugiausia kaimynystės grupe mieste.

Tokį konkursą Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas kartu su savivaldybe organizavo pirmą kartą.

„Šiemet rinkome geriausią saugios kaimynystės grupę, kad parodytume, kaip žmonės patys gali pagerinti saugumą savo name“, – tvirtino Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos Prevencijos skyriaus viršininkė Rasa Bekėžienė.

Mieste yra 64 oficialios Saugios kaimynystės grupės. Paraiškas dalyvauti konkurse pateikė 23.

Pasak R.Bekėžienė, geriausia Saugios kaimynystės grupė buvo renkama, vadovaujantis tam tikrais kriterijais.

Dėmesys skirtas išoriniam saugumui – vertinta, ar name įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, tvarkingai aplinkai – ar kieme nėra krūmynų, bruzgynų, kurie traukia įtartinus asmenis. Taip pat atkreiptas dėmesys į apšvietimą, ar saugiai prie daugiabučio gali privažiuoti specialiosios tarnybos.

Balų skirta ir už grupės bendradarbiavimą su policija – bendrų renginių organizavimą, gyventojų prisidėjimą prie viešosios tvarkos užtikrinimo, jų pranešimus apie pažeidimus.

Į saugumą investavo patys

Daugiausia balų konkurse surinko Paryžiaus Komunos gatvės 2 namas.

R.Bekėžienė atkreipė dėmesį, kad anksčiau šis pastatas buvo probleminis ir kėlė daug nerimo. Tačiau per metus gyventojams kartu su pastato administratoriumi „Vėtrungės būstas“ pavyko pasiekti gerų rezultatų ir padaryti taip, kad saugumas būtų užtikrintas.

„Teigiami pokyčiai – akivaizdūs. Išspręsti problemas padėjo tai, kad gyventojai patys investavo į saugumo priemones. Tai retas dalykas. Manau, kitų namų gyventojai turėtų pasekti šiuo pavyzdžiu“, – komentavo pareigūnė.

Tiek gyventojai, tiek administratoriaus „Vėtrungės būstas“ atstovai vienbalsiai tvirtino, kad per metus name situacija pasikeitė kardinaliai.

Paryžiaus Komunos gatvės 2 daugiabučio pirmininkė Valentina Putka pasakojo, kad prieš ketverius metus, kai ji atsikraustė į šį namą, problemų buvo daug.

Laiptinėse rinkosi narkomanai, benamiai. Koridoriuose mėtėsi panaudoti švirkštai, šiukšlės, visur buvo pridergta, tekdavo kęsti triukšmą. Prieš pusantrų metų šiame name kilo didelis gaisras.

„Po nelaimės visas namas tapo purvinu, išdužo langai. Reikėjo kažką daryti. Spręsti problemas bandėme ir anksčiau. Tik atsikrausčius, suradau bendraminčių, kurie norėtų teigiamų pokyčių. Ėjome per butus, kalbėjome su žmonėmis“, – pasakojo V.Putka.

Drausmina vaizdo kameros

Iniciatyvūs gyventojai kreipėsi pagalbos į namo administratorių įmonę „Vėtrungės būstas“. Tartasi dėl laiptinės remonto, kartu ieškota sprendimo, kaip pagerinti saugumą name.

Įmonės „Vėtrungės būstas“ vadovas Marius Šiaulys pasakojo, kad prieš metus šiame name buvo įkurta Saugios kaimynystės grupė.

Pritarus savininkų daugumai, įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Įrenginiai yra kiekviename pastato aukšte, stebima ir kas vyksta lauke prie pastato įėjimo.

Tamsiuoju paros metu kamerų fiksuojamą vaizdą stebi saugos tarnyba. Gyventojai taip pat bet kada gali prisijungti ir matyti situaciją koridoriuose, lauke.

Nuo neprašytų svečių apsaugo prie lauko durų įrengta telonspynė. M.Šiaulys pasakojo, kad jos dėka į pastatą patenka tik kodą ar raktus turintys asmenys.

Skatina steigti grupes

Anot V.Putkos, įdiegus minėtas priemones, situacija pasikeitė. Į namą nebepatenka abejotinos reputacijos žmonės. Pažeidėjus drausmina ir vaizdo stebėjimo kameros.

Pastarųjų vaizdo įrašai padėjo ir policijos pareigūnams – dėl jų išaiškinta dviračio vagystė.

„Šis namas tapo vienu saugiausių ir tvarkingiausių mieste. Pasiekti tai pavyko dėl gyventojų ir administratoriaus vienybės. Dirbome visi kartu. Liko dar sutvarkyti šio pastato išorę. Jis dalyvauja renovacijos programoje ir laukia pinigų darbams“, – pasakojo vadovas.

Bendrovė „Mano būstas“ yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį su Klaipėdos apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu ir skatina steigti Saugios kaimynystės grupes daugiabučiuose.

„Įkurti tokias grupes žmones labiausiai skatina geri kaimynų pavyzdžiai. Gyventojai pamato naudą, kad problemas galima išspręsti tik visiems – gyventojams, namų administratoriams, policijai – suvienijus jėgas“, – pabrėžė įmonės „Mano būstas“ Klaipėdos regiono vadovė Vaida Žvikienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zenonas

zenonas portretas
Susiradot vieną namą, įrengėt kameras. Aš vienas pats išnaikinau narkomanų lizdą. Kai pradėjo narkomanai po vidurnakčio daužyti laiptinės langus, paskambinau 112. Paaiškinau, kad yra narkomanų lizdas. Prisistačiau, paaiškinau kaip du snarglius paimti. T.y. vienas policininkas lipa laiptais. kitas liftu, nes jie yra koridoriuje. Aš juos pasitiksiu.Policininkai abu pasikėlė liftu aukščiau, kad anie galėtų laiptais iš 7 aukšto pabėgti. Priėję prie manęs pasitikslino ar aš skambinau ir pranešą centrui, kad nustatė kas skambino. Reikėjo nusileisti liftu ir juos pasitikti.Štai Jums ir saugios kaiminystės grupė. Epizodų turiu daugiau. Mano tel. 8 662 33770.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių