Į pajūrį sugrįžo medūzos

Rugpjūtis tradiciškai – medūzų laikas. Lietuvos paplūdimiuose dabar jų galima rasti itin daug. Palankių vėjų atplukdyti skaidrūs bestuburiai žmonėms nepavojingi, todėl smalsuoliai nesibaimindami gali juos liesti.

Ties Olando Kepure vaikštinėję klaipėdiečiai pasidžiaugė rastu laimikiu. Delno dydžio permatomų ir net rožinių medūzų neįmanoma nepastebėti.

Specialistų teigimu, Baltijos jūroje šie egzotiniai gyvūnai pasirodo įšilus vandeniui ir esant tinkamam vėjui. Tadiciškai vandens srovės medūzas atneša rugpjūčio pradžioje, o didžiausias jų pikas – rugsėjį.

Lietuvos jūrų muziejaus vyriausiasis biologas-muziejininkas Remigijus Dailidė pasakojo, kad atkeliavusių bestuburių skaičių lemia oro sąlygos ir dauginimosi sėkmė.

Medūzas į mūsų pajūrį atplukdančios vandens srovės, kaip šmaikštavo biologas, yra pagrindinė šių gyvių transporto priemonė.

Natūralu, kad pirmąkart medūzas liečiantiems poilsiautojams jos kelia baimę. Specialistai ramino, esą ši, dažniausiai Europoje aptinkama vandens gyvūnų rūšis – ausytoji medūza, žmogui nėra grėsminga.

Tik išskirtiniais atvejais medūzos gali sukelti alerginę reakciją. Pavyzdžiui, nuo jų prisilietimo labai jautri, plona oda gali pradėti niežėti ar parausti.

Idealiai tinkama vandens temperatūra medūzoms – apie 15 laipsnių. Termometro stulpeliui perkopus 19 laipsnių, šiems gyviams darosi per karšta. Na, o rugsėjo pabaigoje, atšalus vandeniui, medūzos baigia savo biologinį gyvenimo ciklą ir žūva.

Atlanto pakrantėse ir uostuose gyvenančios paprastosios medūzos nė iš tolo neprilygsta kitai šių gyvūnų rūšiai – jūrų širšėms. Iki 25 cm užaugančios ir sunkiai jūroje pastebimos medūzos – ypač pavojingos žmonėms, jų nudilginimas net mirtinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių