Geoterminiam baseinui – žalia šviesa

Leista statyti pusiau atvirą geoterminį baseiną Klaipėdoje. Planuojama, kad jis atsiras pietinėje miesto dalyje. Keli investuotojai jau ėmėsi skaičiuoti išlaidas.

Vyko teismai

Prieš mėnesį pačiame mieto centre vykusios maudynės nenuėjo veltui. Tąkart į kubilą sušokęs būrelis vyrų norėjo parodyti, jog klaipėdiečiai turi unikalią galimybę mėgautis geoterminiu vandeniu, srūvančiu iš greta miesto išgręžtų gręžinių.

Iki šiol bendrovės "Geoterma" iš gelmių išgaunamas vanduo buvo naudojamas tik vienu tikslu – šildyti miestiečių butus. Dabar bendrovei leista sveikatinimo tikslams realizuoti 100 kubinių metrų mineralinio vandens per parą. Esant reikalui – ir daugiau.

"Klaipėdos miesto šildymui per valandą perpumpuojame apie 200 kubinių metrų vandens. Todėl techniniai dalykai mums nėra kliūtis", – teigė "Geotermos" vadovas Sigitas Petrauskas.

Klaipėdą mineralinių vandenų kurortu užsimojęs paversti miesto tarybos narys Simonas Gentvilas šiuo klausimu nusiteikęs itin optimistiškai. Jis neabejojo, kad artimiausiais mėnesiais jo atsiras Vakarų Lietuvos gydyklose ir ligoninėse.

Tarybos narys pasidžiaugė, kad pagaliau pavyko įveikti biurokratinius trukdžius. Mat norint naudoti geoterminį vandenį sveikatinimui reikėjo gauti Klaipėdos visuomenė sveikatos centro leidimą. O tai padaryti vis nesisekdavo.

"Dėl sanitarinių zonų įvyko trys teismai ir visi jie – "Geotermos" nenaudai. Bet tai absurdiška. Išimtinį leidimą išdavė Lietuvos geologijos tarnyba. To pakako", – atskleidė tarybos narys.

Baseinas – pietiniame kvartale

Esą iš vieno kilometro gylio siurbiamas 38 laipsnių šilumos vanduo puikiai tinka maudynėms.

"Esu įsitikinęs, kad gydymo įstaigos ir privatūs asmenys pasinaudos šia proga, nes nauda sveikatai neabejotina. Klausimas, ar išnaudosime šią galimybę pramogų kompleksui? Ar ateis investuotojai? – svarstė S.Gentvilas.

Panašu, kad ateis. Paskelbus žinią, kad uostamiestyje ketinama statyti pusiau atvirą geoterminį baseiną atsirado nemažai susidomėjusiųjų. Šiuo metu deramasi su dviem potencialais investuotojais, turinčiais žemės sklypus pietinėje miesto dalyje.

Kol kas neskubama atskleisti, kokie verslininkai domisi būsimu baseinu. Tik prasitarta, kad vienas rimtai vertinamas pareiškėjas turi privatų sklypą Statybininkų prospekte.

"Juk 500 kilometrų atstumu nuo mūsų nėra nieko panašaus, o Klaipėdoje – daug žmonių, kurie nori naudotis šia galimybe. Labai realu, kad baseinas atsiras Statybininkų prospekto prieigose. Todėl įlipti į atvirą baseiną net ir žiemos metu taptų natūraliu dalyku pietinio kvartalo gyventojams", – kalbėjo pašnekovas.

"Šviesa tunelio gale"

Verslininkai šiuo metu planuoja ir skaičiuoja būsimų baseino statybų išlaidas be savivaldybės paramos. Esą tik fantazijos reikalas, kaip atrodys statinys.

"Geotermos" vadovas S.Petrauskas neslėpė džiaugsmo gavęs leidimą eksploatuoti vandenį iš gelmių sveikatinimo tikslais.

"Siekiamybė, kuri išsipildė. Anksčiau trukdė įstatyminė bazė, kuri iki šiol nėra sureguliuota, bet šviesa tunelio gale jau yra. Aišku, kad tai unikalus dalykas Vakarų Lietuvoje. Pasektume Europos šalių pavyzdžiu. Lauke gali būti dešimt laipsnių šalčio ir snigti ant galvos, o maudytis vis tiek smagu. Investuotojai dygsta kaip grybai. Turime ne tik Statybininkų prospekte, bet ir Laisvojoje ekonominėje zonoje. Jeigu dirbsime, tai pasieksime", – įsitikinęs S.Petrauskas.

Kol kas nėra aišku, kiek atsieis ši investicija. Esą viskas priklausys nuo būsimo projekto.


Šiame straipsnyje: Geotermabaseinasgręžinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vazas

Vazas portretas
buvau aš tame Atostogų parke.Kokius 4 kartus jau.Jokio mineralinio vandens baseinais ten net nekvepia.Atvirkščiai-po kažkurio laiko ten baisu bus važiuoti,nes mano nuomone statybininkams (ar savinikui)reikėjo(ia)taupyti.Ir tas daroma sanitarijos saskaita...

Laurynui

Laurynui portretas
Koks ten "geoterminis vanduo"?? Druskos burbulas ištirpintas baseine, dar nereiškia, kad tai geoterminis vanduo.

ezys

ezys portretas
kiek as zinau "Atostogu parke", geoterminio vandens baseinas nera ATVIRAS ;) Vieta aisku keistoka, noretusi, kad butu gamtoje su graziais vaizdais, kita vertus zmonems lengviau pasiekiamas.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių