Gelbėtojai: ši vasara pajūryje – itin įtempta

Pajūrio gelbėtojai šią vasarą vadina viena sunkiausių, permainingi vėjai ir itin pavojingos srovės kasdien kūrė vis sudėtingesnes ir pavojingesnes situacijas. Nauji iššūkiai gelbėtojų laukė ir dėl neįprastai daug paplūdimiuose poilsiavusių užsieniečių.

Nepaklusniesiems – baudos

"Kiekvienas, ateidamas į paplūdimį, turėtų pasidomėti, kokios čia taisyklės, ką daryti, kad poilsis būtų saugus, ką reiškia vėliavų spalvos, kas parašyta ant lentelių prie pat jūros. Pastebėjome, kad baltarusiai ir ukrainiečiai nekreipia į tokius perspėjimus dėmesio. Ne kartą matydavome, kad ant perspėjamųjų lentelių svečiai pasikabina savo rūbus ar rankšluosčius. Kaskart, kai kalbiname tokius taisyklių nepaisančius žmones, jie tikina, kad nepastebėjo perspėjamųjų ženklų bei vėliavų", – kalbėjo Klaipėdos paplūdimių gelbėtojams vadovaujantis Aleksandras Siakki.

Klaipėdiečiai pasekė palangiškių pavyzdžiu ir nebesitaiksto su taisyklių nepaisymu – pačiame liepos gale baudos buvo išrašytos keliems iš Kazlų Rūdos atvykusiems vyrams. Girtavę paplūdimyje jie nepaisė draudimo bristi į jūrą.

Praėjusią savaitę keli baltarusiai taip pat gavo nuobaudų. Būdami girti jie bandė pliuškentis jūroje.

Kai gelbėtojai suskubo jų drausminti, vyrai pradėjo skęsti. Baltarusiai buvo gerokai įkaušę, o jūra jau tykojo aukų. Teko kviesti policiją, pokalbis su pareigūnais buvo griežtas ir nekeliantis noro ginčytis.

Pajūrio zonoje šiemet policininkai dirba važinėdami keturračiais, todėl ilgai laukti jų netenka.

Tampa vis pilietiškesni

Pajūrio zonoje šiemet policininkai dirba važinėdami keturračiais, todėl ilgai laukti jų netenka.

"Žmonės tampa pilietiškesni. Vis dažniau sulaukiame neabejingų poilsiautojų pranešimų apie paplūdimyje vartojančius alkoholį ar besiruošiančius maudytis asmenis. Anksčiau tokių pranešimų nesulaukdavome", – atviravo A.Siakki.

Šiemet pliažuose ne kartą teko ieškoti pasiklydusių vaikų, o vienas atvejis nustebino net gelbėtojus, kai keturmetis mažylis pats atėjo pas gelbėtojus, pasisakė savo vardą ir tikino ieškantis tėvų.

Kelis vaikus pavyko aptikti jau maždaug už kilometro nuo tėvų, dar vienas vaikas savo šeimos narių laukė automobilių aikštelėje prie šeimos mašinos.

Stulbina neatsakingas tėvų elgesys, kai jie mažylius vedasi į jūrą, nors tuo metu plevėsuoja raudona vėliava. Buvo ne vienas atvejis, kai gelbėtojai iš vandens ištraukė skęstančius vaikus, o tėvai nė neįtarė, kas atsitiko jų mažyliams.

Į pajūrį – su augintiniais

Ši vasara iš kitų išsiskyrė tuo, kad širšės ne taip aktyviai gadino poilsiautojams pajūrio malonumus. Stiproki vėjai vabzdžius išvaikė.

Vasarą pajūryje būta kelių konfliktų su šunų šeimininkais, kurie keturkojus atsivedė į paplūdimius.

Poilsiavimo sezonui įsibėgėjus, vis daugiau klaipėdiečių su augintiniais traukė į šunų paplūdimį, tiesa, ten dabar maudytis draudžiama, bet šuniukai nemoka skaityti, viskas priklauso nuo šeimininkų.

"Ši vasara buvo sudėtingesnė nei kitos. Dažną dieną jūra buvo banguota, neretai per vieną dieną kelis kartus turėdavome keisti vėliavos spalvą, bet pavojingiausia būdavo tada, kai nurimdavo vėjas, o bangos vis dar likdavo didelės, tada trauka į jūrą būna ypač stipri", – paaiškino gelbėtojų vadas.


Skaičiai ir faktai

Šią vasarą Klaipėdos paplūdimiuose

nuskendo – 1 (Baltarusijos pilietis),

pavyko išgelbėti – 27.

Dauguma išgelbėtųjų – atvykėliai,

Išgelbėta vaikų iki 11 metų – 4.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dux

Dux portretas
Kodėl tie "gelbėtojai" tik prie jūros? Žmonės skęsta ir ežeruose, upėse, bet ten nėra nė vieno gelbėtojo.

ano

ano portretas
geras kom taip skestanciuju gelbeimas ju paciu reikalas.

juk

juk portretas
pati gamta turi savo populiac ijos atranka kur protingesni individai islieka tai tinka ir homosapiens tipui kai 1 tai daro prievarta sukeldami karus pries norincius gyvent o 2 gelbeja nevisproc ius skenduolius kurie dar pyksta uz pagalba kurios neprase tai kam tos islaidos durniu gelbeimui?===
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių