Elektroninė sistema egzaminuoja nervus

Ilga meditacija, žiūrint į kompiuterio ekraną, lakstymas nuo vieno kompiuterio prie kito, neaiškus burbuliavimas ar net keiksmažodžių virtinė – tokių situacijų liudininkai pastaruoju metu tampa gydytojų pacientai ar vaistinių klientai. Ir visa tai todėl, kad niekaip nepavyksta išrašyti elektroninį receptą.

Atliko eksperimentą

Jei nenorite gaišti laiko pas gydytoją ar vaistinėje, būkite senamadiški - prašykite gydytojo išrašyti įprastą popierinį receptą. Tokia išvada peršasi po pokalbių su pacientais, gydymo įstaigų ir vaistinių atstovais. Mat noras būti moderniems vis dar kiša koją.

Ne vienas pacientas pasakojo, kaip teko gerokai palaukti, kol gydytojas išrašo elektroninį receptą. Vienas jų net specialiai žiūrėjo į laikrodį. 40 minučių – tiek užtruko gydytoja, kol išrašė elektroninį receptą.

Pasitaikė atvejų, kai po ilgų bandymų išrašyti elektroninį receptą, kantrybė galiausiai trūko pačiam pacientui – paprašė duoti paprastą receptą, nes išsigando likti be vaistų. Mat vyresnio amžiaus gydytoja alergologė po nesėkmingų bandymų prisijungti prie sistemos tiesiog nuleido rankas.

Kartais neatlaiko ir psichiatrų nervai – sistemai vis stringant, iš gydytojo lūpų pasipylė keiksmažodžių virtinė.

Pacientai kartais net imasi tyrimo, norėdami išsiaiškinti per kiek laiko išrašomas ir aptarnaujamas elektroninis receptas. Rezultatai - ne pastarojo naudai.

Vienas vaistinės klientas sekė, kiek laiko bus aptarnaujami trys skirtingi receptai. Prieš kelis mėnesius vaistų pagal elektroninį receptą vaistinėje jam teko laukti net 47 minutes. Kitą kartą į vaistinę jis atėjo su kompensuojamų vaistų knygute. Tąkart jis buvo aptarnautas per 12 minučių. Neseniai į tą pačią vaistinę sugrįžęs pirkėjas su elektroniniu receptu vaistus įsigijo per 22 minutes.

Nutįsta eilės

Šnekinti vaistininkai viliasi, kad ateityje elektroninis receptas bus gerokai pranašesnis, tačiau kol kas tenka susidurti su iššūkiais. Pasitaikė dienų, kai jiems norėjosi verkti dėl stringančios sistemos. Tad perkančius su elektroniniais receptais klientus vaistininkai iš anksto įspėja, kad teks apsišarvuoti kantrybe.

Kol aptarnaujamas elektroninis receptas ir sistema nepateikia duomenų, vaistininkas priverstas laukti. Kartais tai sukelia stovinčiųjų eilėje nepasitenkinimą. Jie nesupranta, kodėl darbuotojas vis žiūri į ekraną ir nieko nedaro.

Kol vaistininkas nežino, kokie vaistai paskirti, jis negali pacientui pasakyti, kaip juos vartoti.

Pasitaiko atvejų, kad kol sistema pradeda normaliai dirbti, vaistininkas spėja aptarnauti 3 ar net 4 žmones be receptų. Vaistininkams, kaip ir gydytojams, yra nustatyti aptarnavimo limitai.

Liūdniausia būna, kai žmogus ateina atsiimti prieš kelias dienas gydytojo išrašytų vaistų, o sistema jų nerodo. Spėjama, kad taip nutinka dėl techninių kliūčių.

Būtinas asmens dokumentas

Kai kurie vaistininkai jau pastebi pokyčius į gerą. Nors ir lėtokai, bet sistema dirba vis geriau.

„Nebėra taip blogai. Nebenutinka taip, kaip anksčiau, kai ateina klientas ir mes negalime jo aptarnauti. Pastaruosius porą savaičių sistema dirba sklandžiau“, - tikino vienos iš uostamiesčio „Eurovaistinių“ vedėja Audronė Truikienė.

Pasak pašnekovės, pats recepto išrašymas nepasikeitė: elektroniniame variante pateikiami tie patys duomenys, kaip ir elektroniniame. Tik atsiimant vaistus pagal elektroninį receptą būtina pateikti asmens dokumentą. Pasitaiko atvejų, kai pirkėjai šitai pamiršta arba gydytojas neinformuoja, ir nustemba nesulaukę vaistinėje vaistų.

„Kai įgusime naudotis ir sistema veiks geriau, elektroninis receptas bus pranašesnis“, - įsitikinusi A.Truikienė.

Neišvengiama kuriozų

Prie naujovių reikia priprasti, tad kol kas neišvengiama ir kuriozinių atvejų. Pasitaikė, kai gydytojas pacientui išrašė per dieną išgerti 270 tablečių. Nors ši dozė turėjo būti skirta trims mėnesiams, geriant vaistus tris kartus per dieną.

Gydytojas pacientui visada išrašydavo 60x90 cm išmatavimų paklodę, o elektroniniame recepte šie matmenys virto kūbiniais decimetrais. Vaistininką nuo galvosūkio išvadavo žmogaus atsinešta kompensuojamų vaistų knygutė.

Pasitaiko, kai vietoj kapsulių gydytojas išrašo ampules, ir atvirkščiai.

Paviešino duomenis

Pastebima, kad elektroninius receptus dažniau linkę išrašyti jaunesni gydytojai. Pastarieji labiau naudojasi naujomis technologijomis, gal ir kantrybės turi daugiau, nes e-sveikata sistema stringa, ilgai neatidaroma duomenų bazė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TAI NE PRIEŽASTIS JUDĖTI Į PRIEKĮ

TAI NE PRIEŽASTIS JUDĖTI Į PRIEKĮ  portretas
Jei seneliukė alergologė iki šiol nemoko naudotisd kompu, tai nereiškai kad reikia iš ligoninių išmesti visus kompus. Viskas susitvarkys - reikėjo tiems seneliukams (kurie patys pareikš, kad jaučia nepakankamaus gebėjimus) padaryti kelių dienų treniruotes kur už miesto (ir atsipalaidavę būtų). TAI LIGONINIŲ VADOVŲ IR SISTEMOS SAVININKŲ NEVALYVUMAS.

...

... portretas
Tai komunizmą pagaliau sukūrė?..

Ita

Ita portretas
Ar kas nors organizavo gydytojams kaip dirbti su programomis ,vieniems reikia daugiau laiko kitiems maziau ,ir dar didele beda stringa pati sistema,ty seni kompiuteriai ,serveriai netraukia ir t.t demesio ir kantrybes truksta tai ir bandoma musu kaip pacientu kantrybe ,nelaikykite pinigu bankuose kurie yra skirti gydymui .....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių