Dėl vienkartinių pakuočių – uostamiesčio politikų abejonės?

  • Teksto dydis:

Uostamiesčio politikai neskuba apsispręsti dėl siūlymo masinių renginių metu bei paplūdimiuose atsisakyti vienkartinių plastiko pakuočių. Nors ši idėja nebuvo griežtai atmesta, po svarstymo miesto Finansų ir ekonomikos komitete norima išklausyti ir verslininkų nuomonę.

Ragina atsisakyti

Mintis jau šiemet per masinius renginius ir paplūdimiuose atsisakyti vienkartinės plastikinės taros iš pradžių sulaukė miesto politikų palaikymo.

Tačiau tokį sprendimo projektą pradėjus svarstyti komitetuose, kai kurie politikai nebuvo linkę skubėti pritarti.

Miesto tarybos nario Audriaus Petrošiaus siūlymas koreguoti dabar galiojančias prekybos ir paslaugų teikimo tvarkas svarstytas miesto Finansų ir ekonomikos komitete.

Politikas ragina šiuo metu galiojančią tvarką pakeisti nustatant, kad prekybos ir paslaugų vietose masinių renginių ir švenčių metu turi būti įrengtos šiukšlių rūšiavimo dėžės.

Taip pat siūlyta nustatyti, kad masinių renginių ir švenčių metu bei paplūdimiuose būtų draudžiama prekiauti naudojant vienkartinius plastikinius gaminius.

Naujovei pasiruošta?

Anot A.Petrošiaus, įvedus tokius pakeitimus, pagrindinis iššūkis tektų įstaigai "Klaipėdos šventės", organizuojančiai didelius miesto renginius.

"Tačiau jie jau metų pradžioje tikino esą pasiruošę tokiems žingsniams 90 proc.", – dėstė A.Petrošius.

Siūlomi pokyčiai turėtų įsigalioti nuo liepos, tačiau jeigu karantinas leistų, naujoji sistema, pasak tarybos nario, galėtų būti išbandyta ir kiek anksčiau.

Be to, prie tokios tvarkos Klaipėda neišvengiamai turės pereiti kitąmet, mat tai nustato ES teisės aktai. Pabrėžiama ir tai, kad tokia tvarka jau yra įsigaliojusi ir kai kuriuose kituose Lietuvos miestuose.

Kilo abejonių

Vis dėlto komiteto nariams toks siūlymas sukėlė klausimų.

Politikas Arvydas Vaitkus teiravosi, su kokiomis asocijuotomis verslo struktūromis buvo svarstytas šis klausimas, koks prekybininkų ir visuomeninio maitinimo paslaugas teikiančių verslininkų pasiruošimas pereiti prie naujos tvarkos.

"Šio europinio reikalavimo įgyvendinimo terminas prasidės tik nuo kitų metų liepos 1 d. Ar visi sektoriai tam pasiruošę?" – domėjosi A.Vaitkus.

A.Petrošiaus teigimu, verslininkų jis nėra apklausęs, tačiau tikino, kad įstaiga "Klaipėdos šventės" dar praėjusiais metais per Jūros šventę norėjo išbandyti tokią sistemą, tik to nepadarė, nes verslininkai tam tada dar nebuvo pasirengę. Šiais metais, anot jo, situacija jau kita.

Nusprendė atidėti

Komiteto narys Rimantas Taraškevičius kėlė klausimą dėl numatomų rūšiavimo dėžių reikalavimo ir kas turės jas įrengti.

Vytis Radvila priminė, kad Smulkaus ir vidutinio verslo taryboje šis klausimas jau buvo paliestas kiek anksčiau, todėl politikas siūlė neskubėti ir išklausyti verslo atstovų nuomonę.

"Tai yra išlaidų klausimas, administravimo klausimas. Kas tas išlaidas prisiims?" – klausė V.Radvila.

A.Vaitkus taip pat akcentavo, kad reikėtų įvertinti ir pandemijos įtaką bei verslui iškilsiančius apsirūpinimo įvairiomis priemonėmis trukdžius.

"Gal paslaugų teikėjai jau nusipirko vienkartinės taros, yra pasiruošę? Ar ją turėsime išmesti į šiukšlių dėžę, nevertindami sudėtingos dabartinės ekonominės situacijos?" – kolegai antrino Saulius Budinas.

Todėl po diskusijų komiteto nariai nusprendė klausimą atidėti ir prie jo sugrįžti tada, kai jį apsvarstys Smulkaus ir vidutinio verslo taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ramus

Ramus portretas
jus pirma isspreskit uosto, LEZ ir kitu smarviu itaka mieso tarsai,o po to imkites nagrinei puodelio problemos. Per silpni , jo?

cia ne ekologija o kapitalizmas, o

cia ne ekologija o kapitalizmas, o portretas
pradeti reiketu nuo visu tu pramoniniu terseju, kada su jais issiaiskins iki galo, tada jau gal ir kazka paprastiems zmonems aiskint apie savo ekologija. Aplamai su tokiom siuksliu isvezimo kainom nei rusiuoju nei apie ekologija galvoju. Kodel bambaliu niekur nesimeto dabar? Todelkad uz juos pinigus moka. Tai gal reiketu sugrazinti ir makulaturos-plastmases supirkimo punktus, kaip kad vat taromatai yra, ir supirkinet visas antrines zaliavas, tada nereiketu net klausimu tokiu sprest - tikrai atsiras tu kas pergyvena ne prastus laikus ir gales taip uzsidirbti viena kita kapeika..

Jūs dar

Jūs dar portretas
tą Gretą Tumberg atsivežkit kad patvirtintu šitą nesamonę. Jau visai nupušo su ta ekologija.Patys išsijuosę medžius kerta, marias nuodija, orą teršia ir smirdina o čia dabar baisiausiai susirūpino kažkokiais savaitinės šventės plastmasiniais puodeliais? Baikit pasaulį ir sveiko proto žmones juokint, pusdurniai!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių