Dėl galimybių paso – žvejo klausimas ministrui: kodėl aš tapau antrarūšis?

Negavęs galimybių paso, nors turi imunitetą nuo COVID-19, klaipėdietis Darius Kvietkauskas sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui tiesiai šviesiai rėžė: valdininkų dėka šalyje atvirai diskriminuojama dalis visuomenės.

"Mes esame kitokie"

"Prašau išaiškinti, kodėl diskriminuojama tam tikra žmonių grupė? Kada bus suteikta galimybė įsigyti galimybių pasą visiems COVID-19 persirgusiems ir turintiems antikūnų Lietuvos Respublikos piliečiams?" – elektroniniu paštu ministro A.Dulkio klausė klaipėdietis.

Klaipėdietis ministrui pateikė laboratorinių tyrimų nuorašus, kuriuose nurodyta, kad vyras turi itin daug antikūnų ir šiuo metu turi stiprų imunitetą nuo koronaviruso.

"Tačiau galimybių paso negaliu gauti. Nors atlikau laboratorinį antikūnų testą, pasirodo, esu diskriminuojamas. Vyriausybės atstovai žiniasklaidos atstovams kalbėjo, kad visi persirgusieji turės teisę gauti galimybių pasą. Tačiau yra priešingai. Pasirodo, mes esame kitokie nei tie, kurie buvo testuoti PGR testų pagaliukais", – piktinosi D.Kvietkauskas.

Darius Kvietkaukas: Vilnius – kaip kokia Portugalija. Į Lietuvos žmones valdžiai nusispjauti. Asmeninio archyvo nuotr.

Išmokų neprašė

Vyras koronavirusu užsikrėtė gegužės viduryje, antikūnų testą darėsi liepos 15-ąją.

Aš nesikreipiau dėl ligos išmokos, neprašiau iš valstybės nė cento. Koronavirusą įveikiau namuose, nors tai nebuvo lengva.

"Visa šeima sirgome. Dėl ligos praleidau ešerių žvejybą, sėdėjome visa šeima užsidarę. Aš nesikreipiau dėl ligos išmokos, neprašiau iš valstybės nė cento. Koronavirusą įveikiau namuose, nors tai nebuvo lengva", – pasakojo žvejys.

Įpusėjus vasarai D.Kvietkauskas ėmė domėtis galimybių pasu.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos interneto svetainėje vyras aptiko jį liūdinančią informaciją.

Į gyventojo klausimą, ar galimybių pasu galės naudotis žmonės, atlikę antikūnų testą, kai nustatoma, kad jie turi imunitetą, ministerijos atstovai atsakė, kad tokie piliečiai tokių šansų neturi.

Kreipimasis: sveikatos apsaugos ministrui laišką surašęs D.Kvietkauskas iš A.Dulkio pareikalavo atsakymo į klausimą – kodėl šalyje taikomi dvejopi standartai gauti galimybių pasą? Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Šiuo metu antikūnų testo rezultatas nesuteikia galimybių naudotis galimybių paso lengvatomis, tačiau tai planuojama padaryti ateityje", – rašoma ministerijos viešai pateiktame atsakyme.

"Viešai valdininkai minėjo, kad tokia galimybė bus jau birželio pabaigoje. O mes šiuo metu turime besibaigiančią liepą. Čia – Lietuva, čia – lietūs lyja. Kaip visuomet, valdžiai nelabai rūpi duotų pažadų įgyvendinimas", – dūsavo klaipėdietis.

Testavosi privačiai

Pikčiausia, kad visokiausioms sistemoms valstybė milijonus išleidžia, o jos kaip neveikia, taip neveikia.

Klaipėdiečių šeima antikūnų testą darėsi privačiai, privačioje laboratorijoje.

"Laboratorija išduoda sertifikatą, kuriame yra QR kodas, o juo galima autentifikuoti tyrimo rezultatus. Tačiau šis kodas nieko gyventojui nesuteikia, jis nieko nereiškia. Sertifikatas išduodamas trimis kalbomis – lietuvių, anglų ir rusų", – testo sertifikatą rodė D.Kvietkauskas.

Klaipėdiečio organizme šiuo metu yra pakankamas kiekis antikūnų.

"Pagal Pasaulio sveikatos organizaciją, mano duomenys net labai geri. Vadinamųjų vienetų pagal PS organizme turi būti nuo 20 iki 136, kad žmogus būtų laikomas atspariu užkratui. Mano tyrime parašytas skaičius 156,9, vadinasi, tikrai turiu imunitetą. Sistema – dviveidė. Tie, kuriems susirgus liga buvo diagnozuota PGR testu, yra neliečiami kaip turintys imunitetą. O tie, kurie patys savarankiškai testavosi, lieka užribyje. Tokių tyrimų tikslumas yra 99,9 proc. ir jie yra pripažįstami", – tikino vyras.

D.Kvietkauskas konsultavosi su šeimos gydytoja, kokios jo antikūnų testo suteikiamos galimybės.

"Ji patikino, kad kol kas šie antikūnų testo sertifikatai nesuteikia galimybės gauti galimybių pasą. Pasijutome antrarūšiai. Bet pikčiausia, kad visokiausioms sistemoms valstybė milijonus išleidžia, o jos kaip neveikia, taip neveikia. Vilnius – kaip kokia Portugalija. Į Lietuvos žmones valdžiai nusispjauti. Aš nežinau, kiek laiko turi praeiti, kad tas sovietinis abejingumas valdžios galvose pagaliau būtų įveiktas", – pastebėjo klaipėdietis.

Ministras tyli

Į klaipėdiečio laišką sveikatos ministras A.Dulkys neatsakė. Gyventojui paaiškinimo elektroniniu paštu nesiuntė ir kiti ministerijos klerkai.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Aistė Šuksta patikino, kad ministerija esą viską padarė, kad galimybių pasą gautų ir tie, kurie turi antikūnų tyrimų sertifikatus.

"Jums reikia kreiptis į Ekonomikos ir inovacijų ministeriją. Galimybių pasas yra jų. Sveikatos ministerija yra sutikusi, kad antikūnų testas būtų įtrauktas į galimybių pasą. Kaip vyksta procesas, gali papasakoti Ekonomikos ir inovacijų ministerija, nes galimybių pasą valdo jie", – žurnalistus į kitą ministeriją pasiuntė A.Šuksta.

Stumdo: už Sveikatos apsaugos ministerijos politinę komunikaciją atsakinga A.Šuksta žurnalistus nusiuntė į Ekonomikos ir inovacijų ministeriją, pareiškusi, kad galimybių pasas yra jų. O pastarosios ministerijos atstovė atsakymų siuntė ieškoti atgal – į Sveikatos apsaugos ministeriją. SAM nuotr

Atsakymų kratosi

Lygiai tokia pačia retorika su dienraščio "Klaipėda" žurnalistais bendrauta ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje.

Šios ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Ieva Jonilienė, taip pat kaip jos kolegė Sveikatos apsaugos ministerijoje, vis kartojo, kad atsakymų į klausimus reikia ieškoti ne šioje ministerijoje.

Aš nežinau, kiek laiko turi praeiti, kad tas sovietinis abejingumas valdžios galvose pagaliau būtų įveiktas.

"Kreipkitės į Sveikatos ministeriją. Ne, antikūnų testas neleidžia turėti galimybės gauti galimybių pasą. Todėl, kad šiuo metu vykdomi techniniai darbai. Juos koordinuoja Registrų centras kartu su Sveikatos ministerija. Kaip jiems sekasi, reikėtų jų klausti", – žurnalistus vėl pasiuntė kitos ministerijos atstovė.

I.Jonilienė tikino, jog ministerijoms yra žinoma problema, kad visuomenės dalis, prasirgusi be simptomų arba PGR testu ligos neidentifikavusi, lieka už borto gyventi laisviau.

"Taip, antikūnų daug kas turi, net tie, kurie net nesiskiepijo ir nesitestavo. Tai tikrai mums žinoma. Kaip sekasi tie techniniai darbai, ne mūsų reikėtų klausti. Gal taip ir atrodys, kad vieni nuo kitų stumia. Bet dar praėjusią savaitę šnekėjau su Registrų centru, buvo atsakyta, kad vyksta techniniai darbai", – klausimą nuo savęs nustūmė I.Jonilienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kažkam pats laikas

kažkam pats laikas portretas
Pasidomėti kad antikūniai susidaro tik virusui papuolus į organizmą:) Jie dar laikosi kurį laiką kol galutinai išvalo organizmą nuo šiukšlių.Sveikame nedergančiame organizme antikūnių nėra:) Ar suprantate? Jūs sbeikus žmones pradėjote diskriminuoti jų sveikatos pagrindu neigdami prigimtinį žmogaus imunotetą.Tai paklausykit jei toliai jūs taip elgsitės su sveikais žmonėmis- mes jus tiesiog sunaikinsime.

Labai rimta tema

Labai rimta tema portretas
Visi skuepijames tam,kad po skiepi susidarytu antikuniai,kurie susidato ir persirgus. Is to seka,kad antikuniai ir ju testai yra svarbiausias dalykas visoje covid grandineje. O is tikruju tai nusispjauti valdziai ant antikuniu!!! Svarbu paskiepyti visus po simta kartu. Kokiu tikslu skiepyti,jei antikuniai nesvarbu???Kvepia bjauriom manipuliacijom. Atsakykite,inovatyvieji!!!!

Kęstas

Kęstas portretas
Kodėl paskiepyti žmonės gauna „proveržio“ infekcijas "Neaiškumas dėl "Delta" iš dalies atsiranda dėl to, kuo jis skiriasi nuo ankstesnių koronaviruso versijų. Nors jo perdavimo būdas yra tas pats - jis įkvepiamas, paprastai patalpų erdvėse, manoma, kad "Delta" yra maždaug dvigubai užkrečiamas, nei originalus virusas. Pažymėtina, kad ankstyvi duomenys taip pat rodo, kad žmonės, užsikrėtę „Delta“ variantu, gali turėti maždaug tūkstantį kartų daugiau viruso nei užkrėstieji originaliu virusu. Nors tai nereiškia, kad jie serga, bet tikriausiai reiškia, kad jie yra labiau užkrečiami ir ilgiau. Dozė taip pat turi reikšmės: skiepytas asmuo, gaunantis mažą koronaviruso dozę, niekada negali užsikrėsti arba nepastebimai. Paskiepytam asmeniui, patiriančiam ypač didelę Delta varianto virusinę apkrovą, yra didesnė tikimybė, kad jo imuninė gynyba bus priblokšta“. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 83

Galerijos

Daugiau straipsnių