Darbo rinkoje ir jaunuoliai, kurių išsilavinimas - pradinis

Klaipėdos teritorinėje darbo biržoje uostamiestyje šiuo metu darbo ieško 52 jaunuoliai iki 25 metų, kurių išsilavinimas – vos pradinis. Tai 7,5 proc. jaunųjų bedarbių.

Baigusiems pradines mokyklas Klaipėdos teritorinė darbo birža gali pasiūlyti laisvas darbo vietas, kuriose nepageidaujama patirtis ir išsilavinimas.

Iki 25 metų darbo ieško 688 asmenys. Tarp jų jaunuolių, įgijusių tik pradinį išsilavinimą, uostamiestyje užfiksuota daugiau nei pusšimtis.

„Su pradiniu išsilavinimu, tai dar nereiškia, kad žmogus tik 4 klases yra baigęs. Išsilavinimas registruojamas pagal turimą dokumentą. Jei nėra bendrojo lavinimo mokyklos pažymėjimo, tai formaliai jo išsilavinimas – tik pradinis“, – paaiškino Klaipėdos teritorinės darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėjo pavaduotoja Rima Ambrozaitė.

Jaunuoliai privalo mokytis iki 16 metų. Kad jauni žmonės nelankytų mokyklos, tokių duomenų Vaikų teisių apsaugos tarnyba neturi.

„Dabar dažniausiai pradinį išsilavinimą turi tik specialiųjų poreikių žmonės. Yra jaunuolių, kurie sunkiai, bet vis dėlto baigia 7–9 klases. Kad būtų baigę tik 4 klases, tokių nežinau“, – tikino Klaipėdos vaikų teisių apsaugos tarnybos vadovė Gražina Aurylienė.

Su visiškais bemoksliais teigia nesusidūręs ir 32 metus Klaipėdos Naujakiemio suaugusiųjų vidurinei mokyklai vadovaujantis Pranas Surblys.

„Gali būti, kad dalis tų žmonių yra nemokytini, jie paprastai turi pradinį išsilavinimą. Dabar tie, kurie nepajėgūs mokytis, mokosi pagal adaptuotas programas. Baigę vidurines, jie gauna ne brandos atestatą, o vidurinio išsilavinimo pažymėjimą“, – teigė P.Surblys.

Dažniausiai į suaugusiųjų mokyklą tęsti mokslų ateina asmenys, baigę 7 klases.

Šiuo metu Naujakiemio suaugusiųjų mokyklos 10 klasėje mokosi 30 žmonių, yra 20 devintokų nuo 18 iki 30 metų. Šiuo metu vyriausia mokinė – 12 klasėje besimokanti 46 metų amžiaus moteris.

„Yra žmonių, kurių negalime priversti mokytis. Ir kol jie patys nepajunta, kad su tuo menku išsilavinimu, net be vidurinės mokyklos, jie darbo rinkoje niekur nepritampa, tik tada ateina pas mus“, – pasakojo P.Surblys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

autoriui

autoriui portretas
paradoksas bet tokiems bus gerokai daugiau darbo pasiulymu nei jaunuoliams turintiems kad ir du aukstuosius bei mokantiems tris kalbas

gal

gal portretas
O gal su pradiniu valgyti nenori,ar nereikia ? :))
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių