Buvusią Seimo narę ištiko šokas: prie mirusio tėvo kapo – šiukšlių krūva

Buvusią Seimo narę, klaipėdietę Iriną Rozovą ištiko šokas, kai prieš Vėlines atvykusi prie pernai mirusio savo tėvo kapo Lėbartų kapinėse, rado suverstą šiukšlių krūvą. Šiukšlynas buvo iškuoptas tik tada, kai artimieji primygtinai tai pareikalavo padaryti.

Šalia kapo – konteineriai

Kelias kadencijas Seime, taip pat ir Klaipėdos miesto taryboje dirbusi I.Rozova savo tėčio neteko pernai pavasarį. Kapas buvo supiltas Lėbartų kapinėse, netoli koplyčios.

Tačiau jau pernai rugsėjį klaipėdietė buvo nemaloniai nustebinta, kai visai šalia kapo staiga atsirado atliekų konteineriai, kurie, papūtus stipresniam vėjui, užvažiuodavo netgi ant antkapinės plokštės.

Moteris tuomet kreipėsi į Kapinių priežiūros tarnybą, kad konteinerius patrauktų kiek toliau nuo kapavietės teritorijos, į kitą vietą.

Irina Rozova / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Tuometė Kapinių priežiūros tarnybos vadovė Zina Stankienė 2020 m. rugsėjo 4 d. I.Rozovai atsakė, kad laišką gavo, ir viskas, daugiau jokios reakcijos.

Nesulaukusi konkretaus atsakymo iš kapinių prižiūrėtojų, klaipėdietė kreipėsi į atliekų tvarkytojus, kad šie išspręstų problemą.

Negalėjau įsivaizduoti, kad mano tėvas atsiguls amžinam poilsiui sąvartyne.

Ir netrukus gavo iš jų laišką, kad kapavietės teritorija sutvarkyta, o konteineriai perstatyti į kitą vietą.

"Kadangi už konteinerių statymo vietas atsakinga Kapinių priežiūros tarnyba, tai negaliu garantuoti, kad jų vėl niekas neperstatys", – laiške I.Rozovai dar pridūrė kapinėse atliekas tvarkančios bendrovės vadybininkė.

Prašymas liko neišgirstas

Vadybininkės spėjimai labai greitai pasitvirtino, nes atvykusi aplankyti tėvo kapo pernai per Vėlines, I.Rozova konteinerius vėl aptiko senojoje vietoje.

Moteris dar kartą kreipėsi į atliekų tvarkytojus.

Atliekų tvarkytojų atstovė buvo sutrikusi: "Nelabai supratau, ar vėl ten pat pastatė konteinerius? Mes buvome nuvežę į kitą vietą, kad šalia jūsų tėvo kapavietės jų nebūtų."

Tada jau buvusi politikė parašė nebe kapinių vedėjai Z.Stankienei, o jos pavaldiniui Giedriui Gyliui.

Neišgirdo: klaipėdietė I.Rozova dar pernai ne sykį kreipėsi į Kapinių priežiūros tarnybą, kad spręstų klausimą dėl atliekų konteinerio stovėjimo vietos, tačiau atsakymo nesulaukė, o nemaloni situacija pasikartojo ir šiemet prieš pat Vėlines. (Asmeninio archyvo nuotr.)

"Gerbiamas pone G.Gyly, prieš beveik du mėnesius išsiunčiau raštą Lėbartų kapinių vedėjai Z.Stankienei dėl šiukšlių konteinerių šalia mano tėvo kapo. Iki šiol negavau jokio atsakymo bei nepastebėjau jokių pakitimų. Prašau atkreipti dėmesį į mano prašymą ir išspręsti konteinerių stovėjimo vietos klausimą. Tai liečia visą kapinių teritoriją", – rašte teigė I.Rozova.

Per metus – jokių permainų

Panašu, kad klaipėdietės prašymas ir šį kartą išgirstas nebuvo.

Šiemet prieš pat Vėlines pasikartojo pernykštė istorija, o tai labai įskaudino velionio artimuosius.

Ankstyvą šeštadienio rytą I.Rozovos vyras užsuko pasižiūrėti, kokia situacija.

Niekas nebuvo pasikeitę – netoli kapo vėjas žarstė į krūvą suverstus lapus, aplink mėtėsi šiukšlių maišai.

Tad politikės sutuoktinis užėjo pas Kapinių tarnybos darbuotojus ir pasiteiravo, ar kapas šiukšlėse skendės ir per mirusiųjų pagerbimo dienas?

"Kai atvykome prie kapo po geros valandos jau su mama, atliekų tvarkytojai krovė šiukšles į mašiną. Jie viską surinko. Bet problema yra nevienadienė, supratau, kad situacija kartosis nuolat, todėl tai reikia keisti iš esmės. Kodėl man turi būti gėda prieš savo mamą, kad tėvo kapas nuolat būna tarp šiukšlių? Netoli yra palaidota mano vyro mama, mano seneliai, prie nė vieno kapo taip nėra, kaip prie tėvo kapo", – tvirtino klaipėdietė.

Susizgribo: tik primygtinai reikalaujant artimiesiems, prieš mirusiųjų pagerbimo dieną  šiukšlynas prie buvusios politikės tėvo kapo buvo iškuoptas. (Asmeninio archyvo nuotr.)

Politikė teigė, kad kol konteineriams nebus atrasta kita vieta, situacija kartosis, todėl elektroniniu laišku šį kartą kreipėsi net į Klaipėdos merą.

"Neturiu daugiau į ką kreiptis. Vėlinių išvakarėse  buvau atvykusi aplankyti tėvo kapo. Esu šokiruota. Problema buvo ir iki šiol, todėl siunčiu visą susirašinėjimą su Lėbartų kapinių administracija. Man gėda vežti lapkričio 1-ąją savo 84 metų mamą aplankyti velionio vyro kapo, prie kurio stovi šiukšlių konteineriai ir aplink juos – šiukšlių krūvos. Jokių būdu negalėjau įsivaizduoti, kad mano tėvas atsiguls amžinam poilsiui sąvartyne", – rašė I.Rozova.

"Labai jautrus klausimas"

Nuo šių metų kovo Kapinių tarnybai vadovaujanti Daiva Breivė teigė, kad apie šią konkrečią problemą girdinti pirmą kartą, į ją esą niekas nei raštiškai, nei žodžiu dėl to nesikreipė.

"Tik švenčių išvakarėse, penktadienį, į mane kreipėsi viena moteris, kuri paprašė peržiūrėti atliekų konteinerio vietą, mes pažadėjome tai padaryti, kai tik grįšime į darbą po švenčių. Bet kalbama buvo apie naują kapinių kvartalą. O vežėjams šiomis dienomis yra duotas nurodymas kiekvieną dieną vežti šiukšles ir sutvarkyti aplinkui teritoriją", – vakar patikino D.Breivė.

D.Breivė patvirtino, kad nėra susipažinusi su visų atliekų konteinerių stovėjimo vieta kapinėse, tačiau esą visais atvejais, kai tik gaunama pretenzija ar skundas, situacija tiriama ir įvertinama.

"Neseniai einu šias pareigas, bet matau, kad tai labai jautrus klausimas, jautri tema. Mes stengiamės į visus skundus reaguoti ir atrasti kompromisą. Dėl tų konteinerių – keblus reikalas. Visi nori, kad tie konteineriai kapinėse būtų, bet niekas nenori, kad jie stovėtų netoli jų artimųjų kapo. Tas pats ir su kilnojamaisiais tualetais. Žmonės piktinasi, kad tualetai yra tik kapinių prieigose, o pačiose kapinėse jų nėra. Bet, kai paklausiame, ar jie norėtų, kad šalia jų artimojo kapo stovėtų tualetas, jie to nenori. Tas pats ir dėl konteinerių", – teigė D.Breivė.

Kapinių vadovė pažadėjo, kad jau šiandien, iškart grįžę po šventinių dienų į darbą, pirmiausia ir peržiūrės to konteinerio stovėjimo vietą ir patikino, kad jam ieškos kitos vietos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo, Anonimas teisus

Jo, Anonimas teisus portretas
bent jau naujai laidojamose vietose reikėtų apgalvoti vietas kur gali stovėti tokie šiukšlių konteineriai. Ir būtinai pasirūpinti kad jie nebūtų perkrauti

Anonimas

Anonimas portretas
Labai puikus pavyzdys, kaip pas mus daroma negalvojant, belekaip. Konteineriai tiesiog numesti ant kelio nesvarbu kur. O tai planuojant kapines nešovė mintis numatyti vietas šiukšlėms ir tualetams ? Juk nėra nei labai sunku, nei labai brangu padaryti kažkokias saleles konteineriams , aptverti jas, kad vėjas neišpustytų ir vizualiai atskirtų nuo kapų. Tas pats ir su tualetais. Juk kapinės pastoviai plečiamos, kodėl apie tai niekas negalvoja. Apskritai, mes turim normalių projektuotojų Klaipėdoj, ar kažkokių infrastruktūros specialistų ??

Pimpačkiukas

Pimpačkiukas portretas
O tai koks šokas būtų, jei tokią pačią betvarkę rastų prie gyvo tėvo kapo! Antraštė tai bbd...
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių