Benamė moteris dienas leidžia ant laiptelių

Klaipėdiečiai, kasdien pėdinantys Herkaus Manto gatve, ant uždarytos parduotuvės laiptelių, šalia autobusų stotelės, mato benamę. Moteris čia, galima sakyti, gyvena. Miesto patriotai jaučia gėdą prieš svečius dėl veikiausiai namų neturinčios moters.

Išmaldos neprašo

Nenusakomo amžiaus moteris pačiame miesto centre leidžia ištisas dienas. Apsikrovusi maišais, panašu, ji tampo su savimi visą savo mantą.

Prikišti jai duoneliavimo negalima, nes tarp visų jos maišų nėra jokio indelio pinigams mesti, ji nesėdi atkišusi rankos. Valgo, geria iš butelio, kurį slepia maišelyje, peša cigaretę po cigaretės.

Atrodo, kad šio žmogaus niekas nepastebi, bet tai tik pirmas įspūdis. Klaipėdiečiai, pasirodo, šią moterį pažįsta – ji ilgą laiką sėdinėdavo prie "Meridiano", gyventojai ją taip pat pastebėjo dienas leidžiančią prie "Žemaitijos" bei senamiestyje.

Klaipėdiečiai neturi kur dėti akių, kai miesto centrą užplūsta kruizinių laivų keleiviai. Aiškinimai, kad didžiuosiuose pasaulio miestuose yra daugybė tiesiog gatvėse gulinėjančių benamių, uostamiesčio žmonių neguodžia.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Gyvename pilkame, byrančiais balkonais mieste. Man asmeniškai gaila turistų, kurie priversti visą dieną praleisti Klaipėdoje. Miestas pilkas, neišvaizdus, daugybė pastatų nesutvarkyti, net pirmą kartą atvykęs žmogus mato, kad jie netvarkomi dešimtmečius. O čia dar tokios "dovanėlės" sėdi, dergia miestą. Ta moteris į miesto centrą ateina kaip į darbą, tik kelis kartus per dieną trumpam dingsta, matyt, bėga už namo atlikti gamtinių reikalų. Dvokiantys, nežinia iš ko gyvenantys, amžinai apduję benamiai kažkodėl tūno būtent ten, kur vaikšto daugiausia miesto svečių. Negi miesto valdžia nieko negali padaryti dėl mūsų miesto vaizdo?" – piktinosi dienraščio "Klaipėda" skaitytoja, gyvenanti Herkaus Manto gatvėje ir kasdien pro langą stebinti benamę.

Miestas pilkas, neišvaizdus, daugybė pastatų nesutvarkyti, net pirmą kartą atvykęs žmogus mato, kad jie netvarkomi dešimtmečius.

Neturi ko prikišti

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vadovas Saulius Valiulis tikino nepastebėjęs benamės, bet žadėjo pasidomėti situacija.

Miesto švaros ir tvarkos taisyklės draudžia miesto centre elgetauti, bet minėta moteris neprašo praeivių pinigų. Jeigu kažkas jai duoda kokį centą, tai daro iš gailesčio.

Vienintelis dalykas, ką valdininkai gali padaryti, – patikrinti, ar benamė yra blaivi. Mat neblaivus viešoje vietoje pasirodęs asmuo yra baudžiamas.

Jeigu paaiškėtų, kad benamė yra blaivi, galima būtų bandyti jai prikišti rūkymą ne vietoje, bet tai daryti draudžiama tik stotelėse, o ji sėdi ne stotelėje, o netoli jos.

Parduotuvė, kurios laiptelius moteris okupavo, neveikia, tad nėra kam jos pavaryti.

Demokratinėje, laisvoje šalyje žmogus gali elgtis kaip tinkamas, svarbu, kad netrikdytų viešosios rimties ir netrukdytų aplinkiniams. Tad estetinį miesto vaizdą gadinanti moteris lyg ir nepažeidžia jokių taisyklių ar įstatymų.

Aiškins apie nakvynės namus

"Ketiname sužinoti jos asmens duomenis ir aplankyti ją kartu su nakvynės namų darbuotojais. Svarbu sužinoti, ar ji turi namus, o jei tikrai yra benamė, kodėl nesikreipia socialinės pagalbos. Panašiai elgiamės su visais benamiais. Kartais tie žmonės tiesiog nežino, kur ir kokių paslaugų gali tikėtis", – tikino S.Valiulis.

Dar visai neseniai Klaipėdoje buvo labai daug namus praradusių žmonių, jie pasakodavo, kokios gyvenimo audros juos pavertė užribio žmonėmis.

Tie, kurie nenori būti benamiais, randa išeičių, priima tiesiamą pagalbos ranką, pradeda naują gyvenimą.

Valdininkų žiniomis, Klaipėdoje dabar yra apie 30 asmenų, kurie neturi pastogės, daugelis jų vengia ir nakvynės namų.

Dažniausiai pagalbos jie nepriima todėl, kad į nakvynės namus įleidžiami tik blaivūs žmonės. Kiti vengia išeiti iš rajono, kuriame yra įpratę raustis buitinių atliekų konteineriuose ar yra įsirengę kokią nors laikiną buveinę.

Tokius žmones įtikinti gyventi pagal visiems priimtas gyvenimo normas pavyksta retai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdskas

Klaipėdskas portretas
Cha Cha šis supuvęs dienraštis blokuoja komentarus.

Jurgita

Jurgita portretas
Ji psichinės bukles žmogus. Ją reiktų manau gydyti kur įstaigoje. Padėti žmogui o ne rašyti gėda gėda! Visi mato žino, bet kur žiūri savivaldybė kad nepadeda žmogui?!

Tai rašytojai

Tai rašytojai  portretas
Kažkam negražu, ne pagal juos. Nori prisikabinti prie moters. Fu... Man irgi šlykštu žiūrėti, kai savivaldybės klerkes, išsidabinusios, su naujom masinom važinėja.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių