Artėja brangus šildymo sezonas – ruoškite roges vasarą!

  • Teksto dydis:

Nuo liepos 28 d. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) priima paraiškas daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimui. Šiai priemonei finansuoti iš Klimato kaitos programos lėšų skirta 4 mln. eurų. Programą inicijuoja Aplinkos ministerija kartu su Energetikos ministerija.

Paraiškas gali teikti daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, savivaldybės energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai, šilumą tiekiančios įmonės, taip pat kiti asmenys, įgalioti daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų. Pagal šį kvietimą planuojantiems diegti energinio efektyvumo didinimo priemones numatyta nuo 45 iki 80 proc. valstybės parama. Gyventojai, siekiantys gauti valstybės paramą, privalo pakeisti elevatorinį šilumos punktą į naują automatizuotą arba įrengti atskirą šilumos punktą daugiabučiame name bei subalansuoti šildymo sistemą. Daugiau informacijos skaitykite: https://www.apva.lt/veiklos-sritys/projektu-finansavimas/aktualus-kvietimai/.

Todėl „Klaipėdos energija“ ragina daugiabučių namų administratorius ir toliau kviesti visų administruojamų namų gyventojus į susirinkimus priimti sprendimą renovuoti senus elevatorinius šilumos mazgus, kur tai dar nepadaryta. Norint daugiabutį šildyti efektyviau, pravartu pastatyti balansinius šildymo ir karšto vandens sistemų ventilius. Šilumos sistemų balansavimo įranga leidžia tolygiai reguliuoti namo vidaus šildymo sistemos srautus, cirkuliuojančius vidaus šildymo sistemoje bei užtikrinti, kad į visas patalpas pateks vienodas šilumos energijos kiekis. Tokiu atveju išvengiama problemos, kai vienoje pastato dalyje radiatoriai „pleškina“, o kitoje yra vėsūs. Tinkamai sumontuota ir prižiūrima šilumos balansavimo įranga name suteikia galimybę tolygiai paskirstyti šilumos energiją.

Namų adresai su elevatoriniais šilumos mazgais, kuriuose reikės pakeisti šilumos punktus, pateikiami čia: https://www.klenergija.lt/klaipedos-energija-skubina-ruostis-brangiam-sildymo-sezonui/.

Maži patobulinimai taupo šilumą

Kai kurie šilumos energijos taupymo būdai yra ganėtinai paprasti ir padės sutaupyti dalį šilumos energijos be didelių investicijų ir laiko. Apie tai detaliau papasakojo Klaipėdos energijos Klientų aptarnavimo centro vadovas dr. Ignas Mikalauskas:

„Dažnu atveju šilumos energija į lauką išeina per nekokybiškus, senus langus ir lauko duris. Atsiradę plyšiai tarp lange esančio stiklo ir rėmo, nuo lango tarp sienos, išleidžia šilumos energiją iš jūsų buto ar patalpų. Tokius plyšius geriausia užsandarinti tam skirtomis izoliacinėmis medžiagomis. Be sutaupytos šilumos energijos, pagerės būsto garso izoliacija, sumažės skersvėjų.

Kitas lengvas būdas yra už radiatorių įrengti šilumą atspindinčius ekranus (metalizuota polietileno plėvelė). Tokie ekranai neleidžia šilumos energijai įsigerti į sieną, atspindi didžiąją dalį infraraudonųjų spindulių ir gali net keliais laipsniais padidinti būsto vidaus temperatūrą. Tokių ekranų galima įsigyti daugumoje prekybos centrų, prekiaujančių statybinėmis medžiagomis. Taip pat primename, kad nuo radiatorių reikia reguliariai valyti dulkes, neužstatyti jų didelio gabarito baldais, kurie trukdytų šilumos energijai prasiskverbti į patalpas“, – rekomendavo specialistas.

„Sandarinant ir šiltinant patalpas svarbu nepamiršti jų vėdinti, kad būtų pašalinti patalpose besikaupiantys kvapai ir drėgmė. Kiekvienas šilumos energijos vartotojas vėdinasi pagal savo poreikį ir komfortą, bet vis dėlto efektyviausias būdas yra „smūginis“ vėdinimas, kai trumpesniam laikui, iki 10–20 min., yra atidaromi visų langų viršutiniai vyriai, orlaidės, sudaromos sąlygos skersvėjui. Tokiu metu rekomenduojama trumpam palikti patalpas, kad susidariusi staigi oro cirkuliacija nesukeltų peršalimo ligų. Namuose su įrengtais termostatiniais ventiliais (dažnu atveju tai renovuoti ir naujos statybos namai), vėdinant patalpas, termostatinius ventilius reikia užsukti, nustatant juos ant žemiausios padalos (priklausomai nuo gamintojo, žemiausios padalos gali būti *, 0, 1 ar kt.)“, – teigė „Klaipėdos energijos“ atstovas.

AB „Klaipėdos energija“ atlieka šilumos punktų ir vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūrą, pagal individualų susitarimą gali pasiūlyti ir kitas paslaugas, susijusias su šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūra bei remontu. Daugiabučių namų ir komercinių pastatų šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūra yra vykdoma pagal pasirašytą šilumos punkto, šildymo ir karšto vandens sistemų eksploatavimo (priežiūros) sutartį.

Informacija apie konkretaus pastato šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūros sąnaudas už atliekamus darbus yra pateikiama gavus šilumos vartotojo paklausimą tel. (8 46) 39 27 26, 8 655 36 872 arba e. p. vytautas.gedvilas@klenergija.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

M

M portretas
Nieko naujo,jau 30m.gąsdina vis blogyn ir blogyn.Ponai klesti,ubagai vargsta.Gerai,zmones rašo,ber niekas jų neįsiklauso,butuose gyvatukai kaista,vanduo karšciausias.I temperatūra 30.tai velniams,taip kaitinate?bet ponai butuose negyvena,jiems vienodai.Svarbu pelnas.

YPAC

YPAC portretas
daug silumos galima sutaupyti ,dabar lauke esant 32 ;laipsniu karscio ir ir pilnu tempu kaitinant verdnciu karstu vandeniu su gyvatuku.Per tiek metu nesugebeta sutvarkyti tokio paprasto dalyko ,nors nakti vasara galima butu atjungti ta karsto vandens cirkuliacija.Kitas dalykas dabartinemis salygomis reilkia sildyma pradeti ne anksciau lapkricio 1dienos ir baigti balandzio pirma ,ir ivesti reikalavima ,kad sildymas prasidetu kai temperatura ne 10 laipsniu o astuoni ,kada buvo prie ruso okupacinio periodo .O kur dar silumos gamintoju mulkinimas ir plesimas ,kada naktimis pakeliama specialiai temperatura per nakti ir taip gyventojus ryte karstis vercia is lovos.O CIA SIULO VALYTI DULKES NUO RADIJATORIU ,NEIKO DAUGIAU IDIJOTISKO NEGALEJO SUGALVOTI....

Geriau

Geriau portretas
draugaukit su Rusija ir bus silta !
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių