Apsaugos nuo COVID-19 labirintai: vietoj medicininės kaukės gali prireikti respiratoriaus?

Kilo abejonių dėl medicininių kaukių galimybių apsaugoti nuo jau antrus metus siautėjančio koronaviruso. Nuolat įsigaliojant naujiems ribojimams, imta svarstyti ir apie medicininių kaukių neefektyvumą.

99 proc. prieš 95 proc.

Premjerės Ingridos Šimonytės patarėja sveikatos klausimais Živilė Gudlevičienė viename interviu prasitarė apie būtinybę dėvėti respiratorius.

Ar tai reikštų, kad medicinines kaukes teks išmesti?

"Būtinas respiratorių naudojimas visų renginių metu. Galbūt irgi reikėtų peržiūrėti, ar tikrai per renginį reikia tų kavos pertraukų, kai žmonės būriuojasi be apsaugos priemonių vienas šalia kito", – teigė Ž.Gudlevičienė.

Pasak sveikatos specialistų, respiratoriai – veiksmingesnė apsauga.

Būtinas respiratorių naudojimas visų renginių metu.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro skyriaus vedėjas Zigmas Nagys pranešime dar pernai nurodė, kad medicininių kaukių efektyvumas siekia iki 95 proc., o respiratorių – iki 99 proc.

Medžiaginės jau nebetinka

Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija sprendimą dėl privalomo medicininių kaukių arba respiratorių dėvėjimo viešose ir uždarose erdvėse priėmė 2021 m. lapkričio 15 d.

Medžiaginės kaukės nuo sprendimo įsigaliojimo tapo nebetinkamos.

Dabar tokiomis gali tapti ir medicininės.

Tikrina kelios institucijos

Kas tikrina, kokias kaukes žmonės dėvi? Susisiekus su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamentu paaiškėjo, kad už tai yra atsakingos tam tikros institucijos.

"Tikrina NVSC, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, policija arba savivaldybė. Jei tai fiziniai asmenys, tikrina policija ir savivaldybė, o jei yra apgyvendinimo įstaiga – mūsų sritis. Tikriname visada, kai atliekame operatyvią kontrolę pagal operacijų vadovo sprendimą", – teigė NVSC Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Viktorija Baranauskė.

Vyriausioji specialistė nenurodė, kiek ir kokių skundų NVSC sulaukia, bei kaip tikrinami gyventojai, kai skundų nėra.

Bauda – nuo 250 eurų

Pagal LR administracinių nusižengimų  kodekso 45 straipsnio ketvirtą dalį, žmogus, sukėlęs pavojų išplisti virusui, viešojoje erdvėje nedėvėdamas apsauginės kaukės gautų nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų baudą.

"Jeigu žmogus nusikalsta pirmą kartą ir pripažįsta, padaręs nusikaltimą, jam skiriama pusė minimalios baudos – 250 eurų, o ar suma svyruoja, priklauso nuo kitų aplinkybių", – sakė V.Baranauskė.

Priklauso nuo to, kaip dėvi

Sveikatos apsaugos ministerijos spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis įvardijo tas pačias institucijas ir pridūrė, kad už kaukių tikrinimą atsakinga ir Viešojo saugumo tarnyba prie Vidaus reikalų ministerijos.

"Šios institucijos turi teisę surašyti administracinio nusižengimo protokolus ir skirti baudas vadovaujantis Administracinių nusižengimų kodekso 45 straipsniu", – patvirtino J.Gališanskis.

Medicininės veido kaukės iki šiol yra vienos dažniausiai naudojamų COVID-19 pandemijos metu.

Medicininės kaukės efektyvumas, pasak J.Gališanskio, priklauso nuo jos dėvėjimo pobūdžio.

"Medicininės veido kaukės iki šiol yra vienos dažniausiai naudojamų COVID-19 pandemijos metu. Jos turi labai aukštą iškvėpimo filtravimo efektyvumą, todėl laikomos geru būdu seilių lašelių, kurie išsiskiria kalbant, kosint ir čiaudint, plitimui apriboti. Pagal standartą medicininės kaukės jų turi sulaikyti 95–98 proc. Respiratoriai yra sukurti naudotojui nuo ore esančių teršalų poveikio apsaugoti ir yra klasifikuojami kaip asmeninės apsaugos priemonės. FFP2 respiratorių filtravimo galia yra ne mažesnė kaip 94 proc., o FFP3 respiratorių – mažiausiai 99 proc. Vienkartinės kaukės dėvimos tik vieną kartą, keičiamos kas 3–4 val. ar kai sudrėksta, vėliau išmetamos, o ne dedamos į kišenę", – teigė vyriausiasis specialistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Yra labai neblogų BDSM stiliaus guminių kombinezonų!Tie apsaugos 200%!

Jons

Jons portretas
Dujokaukės išgelbės visą Šimonytes sukurta debilyzma,visai baigia nuproteti

maksimoje

maksimoje portretas
Padetos neva nemokamos kaukes, kai imi tave apsaukia, tokia vargsai, kad negali 1 kauke pimti, uxsienyje ju gali kartas nuo karto po kelias nemokamai gauti ir tuos greituosius testud nemokamai po kelis dalina ,uztai tiek kiek mirsta lietuvoje ten nuo tukstanciu susirgusiu tik tiek mirsta
VISI KOMENTARAI 80

Galerijos

Daugiau straipsnių