Ant šaligatvių – lipnios dėmės

Nuo liepų tekantis amarų išskiriamas lipčius vėl teršia šaligatvius. Plauti jų nežadama, nes tam reikėtų daug lėšų. Limpantis skystis problemų kelia ir vairuotojams. Jį ypač sudėtinga nuvalyti nuo automobilių.

Amarams – palankus metas

Liepų alėjose skendinčios miestų gatvės ir šaligatviai tampa lipnūs ir purvini. Kai kur prie jų net limpa pėsčiųjų batai. Po medžiais paliktų mašinų vairuotojų rytais taip pat laukia nemalonus siurprizas. Automobiliai būna padengti lipnia mase. Vairuotojai skundžiasi, kad ją nuvalyti ypač sudėtinga.

Klaipėdos universiteto Botanikos sodo vyresnioji mokslo darbuotoja Rita Nekrošienė aiškino, kad šaligatvius ir po medžiais paliktas mašinas išmatomis apdergia amarai.

„Pastaruoju metu vyrauja pakankamai šilti orai. Lietaus trūksta. Yra labai palankus metas daugintis amarams. Ant liepų jų turėtų būti labai daug“, – pasakojo R.Nekrošienė.

Amarai laikosi medžių lapų apačioje, kad būtų pavėsis. Šie kenkėjai maitinasi lapų sultimis ir išskiria lipnų salsvą skystį, vadinamą lipčiumi, kuris teka ant šaligatvių.

Anot R.Nekrošienės, jei liepos augtų miške ar sodybose, tikėtina, kad amarų išskiriamą lipčių surinktų vabzdžiai: bitės, vapsvos, kamanės.

Tačiau mieste jų nėra daug.

Lipčius virsta medumi

R.Nekrošienė aiškino, kad amarai labai kenkia medžiams. Jų išskiriamas lipnus skystis padengia lapų paviršių, todėl šie blogai kvėpuoja. Ant lapų pradeda kauptis nešvarumai ir išsivysto suodligė.

Kai kurie klaipėdiečiai, pamatę po liepomis nutekėjusį lipčių, mano, kad tai yra liepžiedžių medus. Pasak R.Nekrošienės, iš dalies šie žmonės teisūs.

„Tai amarų pagamintas medus. Jis nėra nuodingas, o vertingas. Tikru medumi lipčius tampa tuomet, kai jį surenka ir perdirba vabzdžiai. Jis vadinasi lipčiaus medumi. Aišku, kad žmogus tokį medų galėtų vartoti, lipčius turi būti surinktas ne iš miesto želdinių“, – pabrėžė specialistė.

Amarai puola ne tik liepas, tačiau dažniausiai juodos dėmės ant šaligatvių atsiranda būtent po jomis. R.Nekrošienės teigimu, liepas amarai puola labiau nei kitus medžius, mat jų lapai yra sultingesni.

Šaligatvių plauti nežada

Pasak R.Nekrošienės, amarų kiekis sumažės pradėjus lyti. Vanduo jiems kenksmingas. Amarų sumažėtų ir laistant medžių lają stipria srove.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė tvirtino, kad miesto šaligatvių neplanuojama plauti. Anot jos, tam reikėtų labai didelės pinigų sumos.

„Nesame tiek turtingi, kad galėtume plauti šaligatvius. Lietaus yra pakankamai. Kasmet mieste yra tokia situacija. Palyja lietus ir viską nuplauna. Tai nėra kažkokia tarša. Tai tiesiog gamta“, – komentavo vedėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių