V. K. Slavinsko tapybos paroda intriguoja paslapties nuojautomis

  • Teksto dydis:

Naujojoje Klaipėdos galerijoje (Herkaus Manto g. 22) nuo gegužės 6-osios iki birželio 2-osios galima apžiūrėti Viliaus Ksavero Slavinsko tapybos parodą „Paslapties nuojautos“.

Jau pavadinimu dailininkas intriguoja ir kviečia žiūrovus dialogui, kartu palikdamas erdvės patiems pajusti ir įžvelgti kompozicinius niuansus.

Atlikimo maniera V.K.Slavinsko kūriniuose neįtikėtinai darniai susipina su kūrybine laisve ir drąsa eksperimentuoti, ieškoti netikėtų, savitų sprendimų, veržtis iš įprastų kompozicinių rėmų ir kartu išlaikyti aukštą meistriškumo lygį. Kūriniuose vyrauja portretinės ir figūrinės transformacijos, ženklų ir simbolių kalba liudijančios apie šiuolaikinio pasaulio, santykių prieštaras ir priešpriešas.

„Eksponuojamose kompozicijose autorius keičia savo nuolatinių tapybos personažų (paukščių, žuvų, žmonių, etc.) būvius ir formas, tarsi tikėdamasis, kad modifikuotoje formoje atsiras ir nauja esmė, atsakymai į klausimus, lydinčius V.K.Slavinską visą jo kūrybinį kelią nuo pat XX a. 8-ojo dešimtmečio. Į klausimus apie save pasaulyje ir pasaulius savyje. Siurrealioje erdvėje susipinantys tikrovės ir sapno vaizdiniai dvelkia skaidriu liūdesiu ir kiek nerimastinga viltimi, o kartais – tiesiog didinga rimtimi. Autorius gyvai jaučia spalvą, ieško laisvų kompozicinių sprendimų, jo darbai pasižymi spalvine ir jausmine ekspresija“, – dailininko parodą apibūdino menotyrininkė Vilma Kilinskienė.

„Atmesdamas dirbtinę kūrybos pozą, stengiausi būti nuoširdus savo minčių vingiams. Tapyba tapo panaši į džiazavimą, kurio nuolatinę potėpių ir spalvų kaitą naudoju įvairiems jausmams atskleisti. Ekspresyvus kelias į abstrakciją yra labai viliojantis, bet mintys neleidžia nutolti nuo aplinkos, veidų improvizacijų, paukščių, žuvų susipynimo su potėpių ir spalvų žaisme. Savo ieškojimuose bandau suvokti supančio pasaulio paslaptį, sukurti asmeninės patirties asociacijų viziją. Pasitikiu žiūrovų asmeninėmis kūrinio suvokimo variacijomis, kurios kiekvienam gali keistis priklausomai nuo nuotaikos. Jei kūrinio paslapties nuojauta išlieka, vadinasi, galima vėl įsitraukti į jos paieškas, teikiančias įvairių asmeninių kūrybinių pojūčių. Taip bandau pasidalyti kūrybos džiaugsmu, savotišku katarsiu su žiūrovais, norinčiais pajusti kūrybines improvizacijas“, – mintimis apie savo tapybą dalijosi dailininkas.

V.K.Slavinskas gimė 1943 m. Kaune, mokėsi Kauno dailės mokykloje, 1978 m. baigė Lietuvos valstybinį dailės institutą. Lietuvos dailininkų sąjungos, dailininkų klubo „Meno sparnai“, akvarelininkų klubo „Aqua-12“ narys, ilgametis dailininkų klubo „Sfinksas“ pirmininkas. Yra surengęs per šimtą personalinių kūrybos parodų, dalyvavo daugelyje jungtinių parodų Lietuvoje ir užsienyje – Švedijoje, Kanadoje, Norvegijoje, JAV, Vokietijoje, Prancūzijoje ir kitur.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ups

Ups portretas
Nu joooo, "grožis" neišpasakytas.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių