Tapytojos J. Česonytės krantas

  • Teksto dydis:

Naujojoje Klaipėdos galerijoje, įsikūrusioje mados ir verslo centre "Herkaus galerija", ketvirtadienį 17.30 val. atidaroma Jolitos Česonytės tapybos paroda "Krantas".

J.Česonytės kūrybos pobūdis atsiremia į saviraišką, kurioje galima aptikti individualų paradokso pomėgį, grotesko elementų.

Dailininkės dekoratyvinė tapyba – lyg žaidimas, laisva dailininkės valia diktuojama paveikslo sandara, originaliai modeliuojamos situacijos. Savo kūryboje tapytoja ieško stilizuotos, minimalios formos, kurioje saviti ir iškalbingi, šiek tiek melancholiški personažai neša vienokią ar kitokią žinią.

"Parodą Naujojoje Klaipėdos galerijoje pavadinau "Krantas". Tai miestas atplaukiantiems ir proceso pabaigos – naujo atskaitos taško simbolis. Paroda visuomet gerasis išbandymas, tarsi žvilgsnis į save iš šalies. Be to, gali sužinoti, ar būsi priimtas ir suprastas. Nesakyčiau, kad tapyti lengva, gal todėl ir įdomu. Niekada nežinai, kokia bus pabaiga. Naujas sumanymas – nauja istorija. Čia visada yra vienas ar du žmonės, o šalia – būtinai gyvi arba negyvi objektai, simboliai – raktai, padedantys atverti tas istorijas", – kalbėjo J.Česonytė.

Menininkei labai svarbūs kūrinių pavadinimai, kai kasdieniai žodžiai "kelionė", "padebesiais", "jūros link" turi gilesnes, netiesiogines prasmes.

Anot autorės, tai jau savotiška literatūra, padedanti atverti darbus. Tada jie tampa labiau atpažįstami.

"J.Česonytės paveikslai derina buitį ir būtį. Paprastutės situacijos teikia savo alegorinį, metaforinį krūvį. Pavadinimai sufleruoja poteksčių vektorius. Simpatiški, nebylūs veikėjai nejučia nekaltai ima uždavinėti klausimas ir panardina į egzistencinius apmąstymus. Taip, man rodos, nutinka todėl, kad J.Česonytės kūryba yra daugiasluoksnė ir daugiabriaunė. Ir turiniu, ir forma. Šalia turinio prasmingumo, autorei ne mažiau rūpi ir plastiniai, formalieji tapybos aspektai. Tapybinio J.Česonytės pasaulio padarėliai – stilizuoti žmonės ir gyvūnėliai – atrodo tarsi nužengę iš pasakų ar išlipę iš rutinos rato. Menininkė geba pastebėti poetiškumą kasdienybėje ir detalėse, fantazuoti, nepasiduoti klišėms, kurti pasakojimus ir istorijas, matyti grožį", – tapytojos kūrybą apibūdina dailėtyrininkė Austėja Mikuckytė.

Paroda vyks iki spalio 11 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na kodėl..

Na kodėl.. portretas
Man patiko šiti keisti vaizdiniai.Net detalės ,,kabina". Čia toks autorės braižas.Mėgėjui

va cia tai

va cia tai portretas
,,MENAS,,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių