Parodų rūmuose skambės neįprasta muzika

  • Teksto dydis:

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) gegužės 14 d. (šeštadienį) 18 val. savo kūrybą pristatys eksperimentinės elektroninės ir elektroakustinės muzikos atlikėjai Arma Agharta (Lietuva) ir Holzkopf (Kanada).

Koncertiniu turu po Lietuvą kūrėjai įprasmina savo draugystės 10 metų sukaktį. Elektroninės muzikos mėgėjai su Jacob Hardy (Holzkopf) ir Armanto Gečiausko (Arma Agharta) projektais galės susipažinti ne tik Klaipėdoje, bet ir Nidoje, Kėdainiuose, Kaune bei Vilniuje.

Armos Aghartos garsiniai performansai skleidžiasi plačioje teritorijoje tarp nežabotų chaotiško triukšmo proveržių, hipnotiškų psichodelinių ritualų ar dadaistinio žaidimo. Nors jo gyvai analoginėmis priemonėmis kuriamą skambesį formaliai galima būtų priskirti „lo-fi“, „noise“ stiliams, iš tiesų jame slypi daug daugiau sunkiai apibrėžiamų elementų. Vienas iš itin įtaigių Armos pasirodymų akcentų yra absurdiškas humoras, įstumiantis klausytoją į infantilios pasąmonės erdvę per keistus kūno judesius, spontaniškas improvizacijas ir balsą, atsietą nuo reikšmės ir virstantį beprasmiška glosolalija.

Arma yra ir vienas daugiausiai keliaujančių Lietuvos garso menininkų. Nuo 2007 m. jis atliko daugiau nei 250 performansų Šiaurės Amerikoje, daugelyje Europos šalių, Rusijoje, Ukrainoje, dalyvavo daugybėje festivalių Lietuvoje ir užsienyje. Iš šio judrumo gimsta tiek naujos įtakos, jaučiamos po kiekvieno intensyvaus turo, tiek atvirumas bendriems įvairiausios estetikos projektams su kitais improvizacinės muzikos scenos kūrėjais.

Turo po Lietuvą metu Armantą Gečiauską lydi jo bičiulis iš Kanados Jakobas Hardis (Jacob Hardy). Holzkopf miksuoja atsitiktinius garsus, sluoksniuoja juos į melodingas triukšmo sienas, pridėdamas „sci fi“ stilistikos boso linijų. Visa tai sujungiama į gospelo muzikos paveiktą industrinę elektroniką. Pagrindiniai muzikanto instrumentai – kasečių grotuvai, sempleriai ir balsas.

Holzkopf koncertinių turų sąrašas ne mažiau įspūdingas, kaip ir dalyvavimas renginiuose kartu su Merzbow, DJ Olive, William Hooker, Venetian Snares, John Oswald, Knurl, Alan Moore, Richard Bishop, Scanner, Chris Corsano, Keiji Haino, Emil Beaulieau, Botborg, Sam Shalabi, Foxdye ir daugeliu kitų atlikėjų.

Savo turistinėse-koncertinėse kelionėse Europoje, Kanadoje, JAV, Japonijoje ir Meksikoje Jakobas Hardis groja po tiltais, baruose, galerijose, skvotuose, kiemuose. „Kelionės yra esminė mano gyvenimo, taigi ir mano muzikos, dalis”, – sakė atlikėjas.

Gegužės 14 d., šeštadienį, 18 val. KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) eksperimentinės elektroninės muzikos koncertas: Arma Agharta (Lietuva) ir Holzkopf (Kanada).

Bilieto kaina – 2,90 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių