Palangos orkestro koncerte skambės Lietuvos kompozitorių premjeros

  • Teksto dydis:

Naujų kūrinių pučiamųjų orkestrams kūrybinis konkursas „MCC Palanga 2020“ sekmadienį kviečia į baigiamąjį projekto renginį – koncerte, kuris bus transliuojamas internetu, publikos laukia septynių naujų lietuviškų kūrinių premjeros ir pažintis su jų autoriais.

Pernai surengtas konkursas „MCC Palanga 2020“ buvo tarsi įžanga į visai šaliai svarbius 2021-uosius: kovo 30-ąją suėjo lygiai 100 metų, kai Palangos kurortas ir dalis Latvijai priklausiusio Baltijos pajūrio ruožo buvo grąžinti Lietuvai. Visus šiuos metus Palanga švenčia sugrąžinimo Lietuvai jubiliejų, tad ir konkursui pateiktos muzikinės kompozicijos paskirtos Palangai – jos istorijoms, padavimams ir legendoms.

Konkursą „MCC Palanga 2020“ inicijavusios VšĮ „Palangos orkestras“ vadovo ir vyriausiojo dirigento Vyganto Rekašiaus teigimu, konkursu pirmiausia siekta paskatinti Lietuvos kompozitorius kurti originalius, aukštos meninės vertės kūrinius pučiamųjų orkestrams. „Kiekvienas orkestras nori turėti savo repertuarą. Palangos orkestro svajonė, kad tai būtų Lietuvos kompozitorių kūriniai. Taip jau sutapo, kad konkursą surengėme artėjant Palangos sugrąžinimo Lietuvai 100-mečiui. Džiugu, kad tokiu būdu mums pavyko šią sukaktį įprasminti muzika – net septyniais naujais, prasmingais ir žanrui vertingais kūriniais, kurių, esame tikri, laukia ilgas ir gražus gyvenimas ir kitų orkestrų repertuaruose“, – kalbėjo V.Rekašius.

Iš viso keturioms konkurso „MCC Palanga 2020“ kategorijoms buvo pateikta 12 paraiškų, kurias vertino tarptautinė komisija – kompozitorius ir dirigentas iš Nyderlandų Janas de Haanas, šveicarų kompozitorius Oliver Waespi ir Lietuvos atstovas – kompozitorius Kazys Daugėla. Komisijos sprendimu į konkurso finalą pateko septynios kompozicijos. Keturiems konkurso pagrindinių prizų ir trims paskatinamųjų premijų laureatams paskirstytas 6 500 eurų prizinis fondas.

Baigiamajame konkurso „MCC Palanga 2020“ koncerte pirmą kartą nuskambės visi septyni konkurso finalininkų kūriniai: Rimvydo Stanaičio „Vaidilutės šokis“, Rapolo Šileikio „Milžino Naglio kelionė“, Tado Zakarausko „Gintaro rūmai“, Andriaus Šiurio „Jos sapnai tylėt įpratę“, Miko Karoso „Mylėti karžygį“, Jono Tamulionio „Trys vizijos ant Naglio kalno“ ir Lino Rupšlaukio „Tiltai“. Kompozicijas atliks – profesionalus Palangos pučiamųjų instrumentų orkestras.

Baigiamąjį konkurso „MCC Palanga 2020“ koncertą gegužės 9 d. 19 val. bus galima stebėti Palangos orkestro „YouTube“ kanalu: https://bit.ly/3eh26sy.



NAUJAUSI KOMENTARAI

milda

milda portretas
lauksime
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių