Palangoje – dykumų bliuzas ir prancūziškas spektaklis

  • Teksto dydis:

Penktadienį 19 val. „Ramybės“ kultūros centre Palangoje (Vytauto g. 35) koncertuos vienas geriausių Afrikos gitaristų – Malio legenda Samba Touré, o šeštadienį tuo pačiu laiku teatro trupė „Komsa“ rodys spektaklį „Ferdinandas Brunas“.

Svečias iš Malio

Nuoširdžiai sekdamas žymiojo dykumų bliuzo žanro garsintojo Ali Farka Touré, lyginamo su Johnu Lee Hookeriu, pėdomis, S. Touré žavi puikiai išreikštu ir techniškai nuostabiu gitaros skambesiu bei iškalbingais dainų tekstais.

S. Touré atvyks kartu su muzikantais Djimé Sissoko (ngoni, tamani), Souleymane Kane (calabash) ir Mamadou Sidibé (boso gitara).

Gitaristas, vokalistas ir kompozitorius S. Touré pristatys savo naujausią albumą „Wande“, kuris įvardijamas kaip įspūdingiausias ir geriausias atlikėjo darbas. Vos per dvi savaites įrašytas albumas viršijo visus lūkesčius: gaiva, šviesa, džiugesys persmelkia kiekvieną natą, o visa ko akcentu tapo ritmas bei afrikiečių kalbantis būgnas tama – vienintelis, kuriuo galima išgroti aštuonias natas. Pastarasis tradiciškai yra labai svarbus kaip kvietimo susivienyti simbolis.

Savo kūryboje S. Touré kuria harmoningą Nigerio upės bliuzo, tradicinių Songajaus temų ir Vakarų įtakų derinį, sujungdamas tęstinumą ir pokyčius, tradicijas bei modernumą. Pasaulyje jis pagarsėjo savo aistringu grojimu gitara ir ugningu dainavimu. Energinga atlikėjo muzika tęsia vėlyvąjį A. F. Touré bliuzo palikimą ir yra plačiai vertinama tiek gimtinėje, tiek užsienyje.

Mažame Malio kaimelyje Dabi augusio S. Touré (gim. 1968 m.) aistra muzikai didžių meistrų buvo pastebėta 1997 m., kai A. F. Touré jam pasiūlė unikalią galimybę prisijungti prie jo grupės ir koncertuoti Europoje bei JAV, drauge atverdamas akis naujoms įtakoms ir įkvėpdamas sukurti savitą bliuzo stilių. Grįžęs po šių gastrolių, S. Touré išleido savo pirmąjį Malyje didžiulės sėkmės sulaukusį solinį albumą „Fondo“. Vėliau sekė Vakarų Afrikos festivaliuose pristatytas „Aito“, tarptautinį pripažinimą pelnęs „Songhai Blues“. Ketvirtasis solinis S. Touré įrašas „Crocodile Blues“ pelnė „Tamani d’Or“ apdovanojimą, o „Alabala“ buvo pripažintas metų geriausiu afrikiečių albumu pasaulyje. 2015 m. „Gandadiko“ iškart pasiekė pasaulio muzikos topų viršūnes, o naujausiasis „Wande“ atsidūrė antrojoje „World Music Charts Europe“ vietoje. Albumus lydėjo turai Europoje, įsimintini pasirodymai Amsterdamo „Paradiso“ salėje, „North Sea Jazz Club“, Budapešto „Sziget“ festivalyje ir kitur. S. Touré yra nusifilmavęs dviejuose dokumentiniuose filmuose bei viename koncerte-filme.

S. Touré kūrybai negailima liaupsių – ji vadinama šiuolaikine klasika, Malio muzikos perlu. Giliai meniškas atlikėjas kuria brandžią, erdvią muziką, kuri kviečia švęsti gyvenimą.

Tarptautinis teatro projektas

Šeštadienį „Ramybės kultūros centre teatro trupė „Komsa“ pristatys spektaklį „Ferdinandas Brunas“. Spektaklis vyks prancūzų kalba su lietuviškais subtitrais.

„Ferdinandas Brunas“ tai tarptautinis teatro projektas, kurį remia Prancūzijos ambasada Lietuvoje. Tai Ukrainos režisierės Olgos Simonovos teatrui adaptuota vieno veiksmo pjesė pagal prancūzų rašytojos Aurelie Valogne romaną „Mémé dans les orties“. Spektaklyje vaidina prancūzų aktoriai – Thierry Gondard ir šiuo metu Lietuvoje gyvenanti Caroline Paliulis. Spektaklio scenografiją sukūrė Simona Finkelšteinaitė, muzikinius intarpus atliks kanklininkė Danguolė Račienė ir fleitininkas Kasparas Račys.

„Ferdinandas Brunas“ – tai dramatinė komedija, pasakojanti kaip vienišas suirzęs senis vėl atranda gyvenimo prasmę ir džiaugsmą. Ferdinandas Brunas yra nelaimingas, jis nori pabaigti savo nepakenčiamą gyvenimą, tikėdamasis, kad mirtis atneš ramybę ir palengvėjimą. Tačiau artimieji jam meta iššūkį, kuris sukrečia Ferdinandą ir pamažu jį paverčia gyvenimo džiaugsmą atradusiu žmogumi. Kaip tai tapo įmanoma? Stebuklas? O galbūt patys gražiausi dalykai yra daug arčiau, nei įsivaizduojame juos esant?

Spektaklio režisierė O. Simonova, baigusi Kijevo nacionalinį teatro ir kino universitetą, stažavosi Paryžiuje. Nuo 1999 m. ji Paryžiuje ir Kijeve pastatė 19 spektaklių, daugiausia prancūzų autorių, tačiau taip pat režisavo A. Puškino, T. Williamso pjeses, inscenizavo ir režisavo Anderseno ir Hofmano pasakas vaikams ir į sceną atvedė kelias savo pačios kurtas pjeses.

Spektaklyje visus moteriškus vaidmenis atlieka C. Paliulis, gimusi ir iki 1994 m. gyvenusi Paryžiuje. Aktorinę karjerą ji pradėjo baigusi Nacionalinę aukštąją teatro menų mokyklą Paryžiuje. Vaidino įvairiose Paryžiaus teatro scenose, dalyvavo populiarioje humoristinėje televizijos laidoje „Le petit Théâtre de Bouvard“, sukūrė vaidmenų televizijos filmuose. Atvykusi į Lietuvą ji vaidino spektakliuose „Oskaro Milašiaus Lietuva“ ir „Sekmadienis toks koks yra“, skaitė prancūzų autorių poeziją, 2009 m. įkūrė frankofoninę teatro trupę „Komsa“ ir režisuoja spektaklius prancūzų kalba.

Ferdinando Bruno vaidmenį atliekantis Th. Gondard aktorinio meno mokėsi Muzikos ir teatro mokykloje Prancūzijoje, atliko įvairius vaidmenis iš klasikinio ir šiuolaikinio repertuaro. Taip pat jis filmavosi trumpametražiuose kino filmuose, viename iš jų – su Juliette Binoche („La pervenche“).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių