Nidą užlies klasikos garsai: skambės jaunųjų talentų atliekama muzika

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 23–25 dienomis Nidą užlies klasikinės muzikos garsai. Kamerinės ir chorinės muzikos koncertus miesto gyventojams bei svečiams dovanos Nacionalinės moksleivių akademijos (NMA) vasaros sesijos muzikų sekcijos dalyviai ir dėstytojai.

Jau septynioliktą kartą vykstančioje vasaros sesijoje šiemet, gavus finansavimą iš Lietuvos kultūros tarybos, moksleiviams ir vėl sudaryta galimybė tobulėti ne tik tiksliųjų, gamtos mokslų bei filologijos, bet ir muzikos srityse.

„Vasaros sesija – galimybė jauniesiems talentams ne tik pasisemti naujų žinių bei įgūdžių, bet ir ugdyti savo bendruomeniškumo, bendravimo, darbo komandose įgūdžius. Skirtingų sričių atstovus skatiname bendrauti tarpusavyje ir domėtis kitomis sritimis: tokiu būdu siekiame prisidėti prie įvairiapusės, plataus domėjimosi lauko asmenybės ugdymo“, – sako NMA direktorius Leonas Narkevičius.

Kiekviename koncerte bus ir išskirtinių akcentų – Bardų skvere publiką kviesime kartu dainuoti nuo Nidos neatsiejamo Vytauto Kernagio ir lietuvių liaudies dainas, muziejuje bus skaitomos filologų sekcijos dalyvių sukurtos eilės, o baigiamajame koncerte muzikuos ne tik moksleiviai, bet ir dėstytojai.

Muzikų sekcijoje šiemet dalyvauja dešimt jaunųjų atlikėjų, studijuojančių ar neseniai baigusių M. K. Čiurlionio menų mokyklą Vilniuje bei J. Naujalio muzikos gimnaziją Kaune. Jiems tobulėti padeda chorvedžiai ir dirigentai Algirdas bei Gabrielė Biveiniai, trio „Agora“ nariai Robertas Lozinskis (fortepijonas), Žilvinas Brazauskas (klarnetas) ir Natania Hoffman (violončelė) bei muzikos psichologė, LMTA dėstytoja doc. dr. Laura Dubosaitė.

„Šiemet Vasaros sesijos metu rengiami nemokami koncertai unikalūs ne tik tuo, kad vyks jau tradicinėmis tapusiose nepaprastose erdvėse – Bardų skvere (23 d.), Tomo Mano namelyje-muziejuje (24 d.) bei Nidos bažnyčios amfiteatre (25 d.), bet ir savo programa – greta kamerinės muzikos klasikų kūrinių jų metu skambės ir chorinė muzika. Be to, kiekviename koncerte bus ir išskirtinių akcentų – Bardų skvere publiką kviesime kartu dainuoti nuo Nidos neatsiejamo Vytauto Kernagio ir lietuvių liaudies dainas, muziejuje bus skaitomos filologų sekcijos dalyvių sukurtos eilės, o baigiamajame koncerte muzikuos ne tik moksleiviai, bet ir dėstytojai“, – pasakoja viena iš muzikų sekcijos vadovių G. Biveinienė.

Nacionalinė moksleivių akademija (NMA) – unikali papildomo ugdymo institucija, skirta mokslui ir muzikai gabiems Lietuvos vaikams. Ją 2004 metais įsteigė Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondas „Pagalba Lietuvos vaikams“ bei pedagogė Bronė Narkevičienė.

Per daugiau nei penkiolika metų įvairias NMA ugdymo programas yra baigę daugiau nei 1300 talentingiausių vaikų iš įvairių Lietuvos kampelių. Šiemet vyksiančioje XVII-oje vasaros sesijoje dalyvauja daugiau kaip 80 jaunųjų talentų, o moksleiviams talkina net penkios dešimtys dėstytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių