Lotynų Amerikos šėlsmas su „Orkesta Mendoza“

  • Teksto dydis:

Ar žinote, kas yra mambo muzika? O nuotaikingą kūrinį „Mambo No. 5”? Taip, jis yra mambo muzikos karaliaus ir šio stiliaus pradininko Pérezo Prado vienas žymiausių darbų, kurį dar labiau išpopuliarino Lou Bega.

Žaisminga, gyvenimo džiaugsmu ir elegancija trykštanti P.Prado praėjusio amžiaus 6–7 dešimtmečių muzika įkvėpė išskirtinį bigbendą „Orkesta Mendoza“, kuris prieš dvejus metus sudrebino Lietuvą ir vėl sugrįžo tai pakartoti, žadėdamas, jog mažai neatrodys.

Ši viena įdomiausių šiandienos lotynų grupių yra žengusi dar toliau nei jų didysis mokytojas – „Orkesta Mendoza“ praturtino žanrą, įtraukdama daugiau gerą nuotaiką skleidžiančių muzikos spalvų ir pavadindama jį indie-mambo.

Grupės kūryboje verda galybė stilių: Meksikos mambo, psichodelinė cumbia, ranchero (tradicinė Meksikos muzika), merengue (šokių muzika, paplitusi Lotynų Amerikoje), rumba, džiazas ir indie rokas. Šis žanrų mišinys tapo klausytojų labai mėgstama formule, kuri greitai peržengė Tuksono, JAV miesto, kuriame yra įsikūrusi „Orkesta Mendoza“, muzikos ribas. 2012 m. išleidusi savo debiutinį albumą, „Mambo Mexicano“ pradėjo gastroles po JAV ir Europoje. Per penkerius metus grupė surengė keliasdešimt koncertinių turų ir pasirodymų visame pasaulyje, o naujausias jų albumas „Vamos A Guarachar!“, „Rolling Stone“ žurnalo pripažintas geriausiu Lotynų Amerikos muzikos albumu, atvėrė jai didžiausių ir prestižiškiausių festivalių duris. „Ideali grupė klubams dabar atsiskleidė kaip ideali grupė festivaliams“, – taip apie grupę atsiliepė „Financial Time“ po pasirodymo WOMAD muzikos festivalyje Jungtinėje Karalystėje. WOMAD tai tarptautinis meno ir muzikos festivalis, vienas svarbiausių pasaulio muzikos renginių.

2009-aisiais susibūrusio bigbendo „Orkesta Mendoza“ pagrindą sudaro jo įkūrėjas Sergio Mendoza (vokalas, gitara, klavišiniai instrumentai), Salvadoras Duranas (vokalas, marakasai), Seanas Rogersas (bosinė gitara, vokalas), Marco Rosano (saksofonas, trombonas, klarnetas, akordeonas ir klavišiniai), Raulis Marquesas (trimitas, gitara, vokalas), Jaime’as Petersas (mušamieji) bei kiti prie pasirodymų prisijungiantys muzikantai, kurių skaičius gali išsiplėsti net iki kelių dešimčių.

P.Prado ir „Chico Che y La Crisis“ įkvėpto indie-mambo orkestro kūryba – tai nežemiška skirtingų laikotarpių bei regionų muzikos sintezė. Nors daugelis grupės naudojamų elementų yra atėję iš tradicinių šaltinių – Meksikos Sonoros mariachi ansamblių bei karšto Kubos mambo, tačiau koncertuose galima išgirsti ir visai kitokio stiliaus kūrinių ar žymių koverių. Pavydėtinas susiderinimas ir unikali instrumentuotė dovanoja itin gyvą garsą, padailintą nostalgišku pėdsaku.

Kinematografiškos „Orkesta Mendoza“ muzikos šventės visuomet pasižymi veržlumu, entuziastingu vokalu ir šventinio vakarėlio nuotaika. Grupės narių kuriama alchemija, nepriekaištingas požiūris į mambo bei cumbia garsus yra sunkiai nusakoma žodžiais. „Orkesta Mendoza“ pasirodymai primena kelionę į kitą laikmetį. Išvaizdžių ir stilingų vyrukų, pasipuošusių kostiumais, koncertai visur lydimi laimingos iki paskutinio prakaito šėlstančios žmonių minios, kurioje drąsiai pradedama šokti net su nepažįstamaisiais.

„Orkesta Mendoza“ rytoj 20 val. pasirodys „Ramybės“ kultūros centre Palangoje (Vytauto g. 35).


Šiame straipsnyje: bigbendasOrkesta MendozaRamybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių