Klaipėdos koncertų salės kovo repertuare – įvairiausiai publikai skirti aštuoni renginiai

  • Teksto dydis:

Klaipėdos koncertų salės (KKS) kovo repertuare – aštuoni renginiai, skirti pačiai įvairiausiai publikai, išrankaus skonio muzikos smaguriams, šeimoms ir vaikams.

Brass + klarnetas

Sigito Petrulio vadovaujamas Klaipėdos brass kvintetas kovo 2 d. 18.30 val. KKS I a. fojė  muzikuos su solistu Rimvydu Savicku, meistriškai valdančiu klarnetą. Magistro laipsnį Kalifornijos valstijos Fulertono universitete (JAV) įgijęs klarnetininkas, beje, yra kilęs iš Skuodo. Rimvydas laimėjo keletą tarptautinių konkursų ir stipendijų, dažnai kaip solistas koncertuoja su orkestrais Lietuvoje, JAV ir kitose šalyse.

Koncerte R.Savickas gros net trijų rūšių klarnetais. Klausytojai išgirs W.A.Mozarto Kvinteto klarnetui ir styginiams aranžuotę ir dar visą pluoštą šiai netipiškai sudėčiai aranžuotų kompozicijų, tarp kurių bus keli visiems gerai žinomi kūriniai.

Bilietai – po 10 Eur, taikomos nuolaidos.

Ritmo žaidimai

Edukacinės programos „Ritmo žaidimai IV“ premjera įvyko 2021 m. rudenį festivalyje „Permainų muzika“. Renginys buvo šiltai sutiktas mažųjų klausytojų, tad buvo nuspręsta jį pakartoti.

Kovo 4 d. 12 ir 18.30 val. KKS I a. fojė skambėsiančioje edukacinėje programoje 5–11 metų vaikams ir jų tėveliams susijungs dvi meno rūšys – muzika ir teatras. Pastarajam atstovaus aktoriai Rugilė Latvėnaitė ir Donatas Stakėnas, suteiksiantys programai žaismingumo, patrauklumo ir suprantamumo. Kartu su aktoriais ir perkusininku Edmundu Federavičiumi mažieji klausytojai keliaus po įvairias šalis ir kontinentus, aplankydami Ispaniją, Argentiną, Japoniją, Afriką ir kitas vietas. Vaikai bus supažindinti su jų mušamaisiais instrumentais ir patys galės tapti aktyviais renginio dalyviais.

Bilietai – po 6 Eur, taikomos nuolaidos.

Meilės dainos ir duetai

Kovo 8 d. 18.30 val. koncertą „Meilės dainos ir duetai“ su Klaipėdos kameriniu orkestru (KKO) surengs dirigentas Vytautas Lukočius.

Meilės dainas ir duetus dainuos solistai Monika Pleškytė (sopranas) ir Tomas Pavilionis (tenoras). Žavioji Monika kuria vaidmenis Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto (LNOBT), Kauno ir Klaipėdos valstybiniuose muzikiniuose teatruose. Prieš porą metų ji pelnė „Operos vilties“ apdovanojimą kaip jauniausia ir perspektyviausia operos teatro solistė. LNOBT artistas T.Pavilionis taip pat yra pelnęs „Operos vilties“ apdovanojimą. Jis bendradarbiauja su visais didžiausiais Lietuvos orkestrais, Klaipėdos valstybiniu muzikiniu teatru, dalyvavo „Naujosios operos akcijos“, Baltijos kamerinio operos teatro pastatymuose.

Su KKO abu solistai muzikuos pirmą kartą. Koncerte skambės F.Leháro, I.Kálmáno, C.Gardelio, J.Strausso, A.Raudonikio, B.Gorbulskio ir kitų kompozitorių kūriniai.

Bilietai – po 18 Eur, taikomos nuolaidos.

Dialogai su L.van Beethovenu

„Ypač talentingas pianistas ir muzikas“, – taip apie Gabrielių Alekną atsiliepė žymus pianistas ir dirigentas Danielis Barenboimas. 14-os tarptautinių konkursų laureatas studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir garsiojoje Juilliardo mokykloje Niujorke.

Vienos klasikas L.van Beethovenas – reikšminga figūra šio pianisto repertuare. G.Alekna yra tapęs L.van Beethoveno pianistų konkurso Vienoje laureatu.

Programą „Dialogai su Beethovenu“, kurią kovo 10 d. 18.30 val. atliks KKS I a. fojė, pianistas parengė kartu su Duke universitete (Šiaurės Karolina, JAV) dirbančia kanadiete violončelininke Caroline Stinson. Jos karjera plėtojasi Šiaurės Amerikos ir Europos koncertų salėse bei festivaliuose, kur atlikėja pasirodo kaip solistė ir kamerinių ansamblių narė.

Programos pagrindinė ašis – keli ryškiausi ir charakteringiausi L.van Beethoveno kūriniai violončelei ir fortepijonui. Greta jų – koncentruota muzikos kalba užrašytos elegantiškos A.Weberno pjesės ir pora šiuolaikinių kompozicijų. Tarp jų bus vieno naujausių Žibuoklės Martinaitytės opusų „...ir kiekvienoje gelmėje atsiveria gilesnė gelmė...“ premjera. Kūrinys sukurtas G.Aleknos užsakymu.

Bilietai – po 14 Eur, taikomos nuolaidos.

Drauge aplink pasaulį

Drauge pakeliauti aplink pasaulį kovo 16 d. 18.30 val. KKS I a. fojė pakvies „Xylos Duo” – lietuvių smuikininkė Ieva Pranskutė ir kroatų violončelininkas Mislavas Brajkovićius. Kūrybingų ir ryškių jaunųjų stygininkų duetas susibūrė prieš septynerius metus muzikos mekoje Vienoje, kur abu atlikėjai studijavo Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete.

Koncerte „Xylos Duo” leis patirti įkvepiančių įspūdžių, keliaujant per skirtingas epochas ir kultūras. Muzikinę kelionę duetas pradės ten, kur jie ir susipažino, – Austrijoje, didžiojo Vienos klasiko W.A.Mozarto gimtinėje. Kompozitorius sukūrė du nuostabius duetus smuikui ir altui, kurie šįkart suskambės atliekami smuiku ir violončele. Taip pat publika išgirs W.A.Mozarto operos „Užburtoji fleita“ fragmentus, M.Brajkovićiaus pritaikytus šio dueto sudėčiai. Vėliau „Xylos Duo” siūlys linksmai praleisti laiką keliaujant po skirtingas šalis, klausantis A.Igudesmano duetų.

Bilietai – po 10 Eur, taikomos nuolaidos.

M.Levickis su orkestru

KKO ir talentingas akordeonininkas M.Levickis pirmąkart susitiko scenoje 2013 m. Vienas iš tada jų kartu atliktų kūrinių buvo „Aconcagua“. Įdomu, kad Akonkagva yra aukščiausias Amerikos ir Pietų pusrutulio kalnas Anduose, Argentinoje, kurioje gimė tango novatorius ir minėto kūrinio akordeonui ir orkestrui autorius Astoras Piazzolla. Aukščiausio profesinio meistriškumo reikalaujantis „Aconcagua“ KKO ir M.Levickio programoje kovo 18 d. 18.30 val. vėl kvies simboliškai pasižvalgyti nuo kalno viršūnės. Antrasis orkestro ir solisto kartu atliekamas kūrinys bus R.Galliano Koncertas akordeonui ir styginiams „Opale“ – dar vienas kietas riešutėlis atlikėjams. Orkestras taip pat pagrieš G.Bizet ir K.Jenkinso orkestrinius opusus.

Bilietai – po 24 Eur, taikomos nuolaidos.

Kaulo senis ant geležinio kalno

Operos vaikams ir visai šeimai „Kaulo senis ant geležinio kalno“ muziką pagal poeto S.Gedos libretą sukūrė žymus lietuvių kompozitorius B.Kutavičius. Tai nedidelės apimties stilizuota pasaka, kurią režisavo Birutė Mar, scenos vaizdu ir atlikėjų kostiumais rūpinosi dailininkė scenografė Indrė Pačėsaitė. Muziką vizualiai papildė Karolio Bratkausko vaizdo projekcijos.

Operą atlieka KKO, Klaipėdos choras „Aukuras“ ir Klaipėdos Vydūno gimnazijos mokinių vokalinis ansamblis, kuriam tenka ne tik dainuoti, bet ir vaidinti. Solistų partijas dainuoja Evelina Šimelionė, Rasa Ulteravičiūtė ir Gytis Šimelionis, diriguoja Egidijus Kaveckas.

Operos premjera įvyko KKS 2019 m. balandį. Archajiško ir šiuolaikinio pasaulio susidūrimas nulėmė įtaigius operos režisūrinius ir muzikinius sprendimus. Jais KKS publika vėl galės pasidžiaugti kovo 23 d. 18.30 val.

Bilietai – po 8 Eur, taikomos nuolaidos.

Pavasario preliudas

Pastaruoju metu vis ryškiau koncertų scenose žibanti, vis daugiau įtakingų kritikų įvertinimų ir profesionalų atsiliepimų sulaukianti pianistė Onutė Gražinytė nuolatos kviečiama koncertuoti reikšminguose šalies ir užsienio festivaliuose. Talentinga ir perspektyvi atlikėja yra daugelio tarptautinių konkursų laureatė.

Į KKS O.Gražinytė sugrįš su rečitalio programa „Pavasario preliudas“. Pasak atlikėjos, „visa programa yra tarsi įžanga į pavasarį, spalvas, džiaugsmą, šviežumą, jausmų versmes – tikras pavasario preliudas“.

Idėją rečitalio programoje sugretinti M.K.Čiurlionį, A.Skriabiną ir O.Messiaeną pianistei mestelėjo tėvelis – garsus choro dirigentas R.Gražinis. „Šiuo nedideliu preliudų ciklu labai džiaugiuosi ir tikiu. Šalia preliudų programoje priderinau jausminiai spalvingą F.Chopino muziką ir J.Haydno Sonatą As-dur, kuri yra tikras pavasarinis spindulėlis, tobula savo netobulumais ir man kažkuo labai barokiška“, – sakė pianistė.

Koncertas vyks kovo 29 d. 18.30 val. KKS I a. fojė.

Bilietai – po 10 Eur, taikomos nuolaidos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saimonas

Saimonas portretas
tylėk mėšle

spamasPasasinas

spamasPasasinas portretas
trinx nx lauk visas naujienas apie ukraina. Nebera apie ka skaityt. nera paskelbto karo Lietuvoj, tai nereikia makalot, uzsikai visa saita.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių