Klaipėdos freskos: virtuali interaktyvi kelionė

  • Teksto dydis:

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka visuomenei pristato sėkmingą projekto apie monumentaliąją tapybą rezultatą – dokumentinį filmą ir interaktyvų monumentaliosios tapybos kūrinių žemėlapį, nuo šiol prieinamą kiekvienam svetainėje.

Reprezentuoja uostamiesčio dailę

Naujas reikšmingas turinys papildė 2000 m. bibliotekos sukurtą virtualią Klaipėdos krašto dailės galeriją, kuri iki šiol yra vienintelė, reprezentuojanti uostamiesčio dailę.

Šiuolaikinė lietuviška architektūra, su trenksmu įsiveržusi į didžiuosius Lietuvos miestus, neaplenkė ir uostamiesčio. XX a. antroje pusėje įsivyravus moderniam stiliui, architektai pradėjo naudoti naujas statybines medžiagas – gelžbetonį, stiklą, tai labai „padėjo“ eliminuoti monumentaliąją tapybą ir kitas taikomosios dailės šakas, tiesiogiai priklausomas nuo architektūros, iš visuomeninių pastatų interjerų. Menams naujuose pastatuose tiesiog neliko vietos. Klaipėdoje, po nepriklausomybės įsibėgėjus privatizacijos vajui, sunaikintas ne vienas puikus vitražas, nepastebimai dingo uostamiesčio vaistines puošusios freskos, neišliko ir pirmoji miesto freska – tapytojų Vydo Pinkevičiaus ir Juozo Vosyliaus bendras darbas vaikų kavinėje „Du gaideliai“ Mažvydo alėjoje.

Su laiku ir su architektūros madomis, matyt, nepakovosi, juolab kad nebuvo ir iki šiol nėra jokių teisinių aktų, garantuojančių iki nepriklausomybės sukurtų monumentaliosios tapybos ir taikomosios dailės kūrinių apsaugą. Beveik neišliko archyvinės medžiagos – kas galėjo pagalvoti, kad į saugotinų vertybių sąrašus neįtraukti profesionalių menininkų sukurti kūriniai gali būti sunaikinti.

Kol dar yra ką saugoti

Todėl, kol dar yra ką saugoti, dokumentuoti ir archyvuoti, Klaipėdos miesto savivaldybės I.Kanto viešosios bibliotekos Meno skyrius ėmėsi klasikinių freskų ir šiuolaikinės sieninės tapybos skaitmeninimo projekto „Monumentalioji tapyba architektūros labirintuose: praeitis, dabartis“.

Pagal projektą sukurti du puikūs skaitmeniniai informacijos šaltiniai: valandos trukmės režisieriaus Algimanto Jarukaičio ir I.Kanto bibliotekos Meno skyriaus vedėjos Birutės Skaisgirienės dviejų dalių dokumentinis-edukacinis filmas bei virtualus žemėlapis – vedlys „Klaipėdos freskos: virtuali interaktyvi kelionė“ http://www.biblioteka.lt/freskos (aut. Virginijus Bakas).

Jis puikiai papildo uostamiesčio kultūrinio turizmo maršrutų sąrašą ir, tikimasi, tikrai suintriguos klaipėdiečius ir miesto svečius leistis į monumentaliosios tapybos ir gatvės meno objektų paieškas Klaipėdos architektūros labirintuose.

Siūlo kelis maršrutus

Žemėlapyje siūlomi trys įdomūs maršrutai, kurie ekskursijų metu jau išbandyti ir patikrinti kartu su architektu Vladu Balsiu, bet kiekvienas gali susidaryti savo maršrutą ir ieškoti savų objektų.

Žemėlapyje sužymėtos visos klasikinės freskos, dabartinė sieninė tapyba ir grafičiai (suskaitmeninti 29 objektai), pateikta informacija apie jų kūrėjus, tikslūs objektų adresai ir kontaktinė informacija, jei jį galima aplankyti tik iš anksto susitarus. Rengiant šį projektą per 2019 m. neliko dviejų sieninės tapybos darbų, tačiau nuotraukos ir kita informacija apie juos išliko Klaipėdos freskų svetainėje. Dalį objektų ženklina QR kodai.

Bibliotekininkų teigimu, šis virtualus žemėlapis gali būti puiki pramoga kiekvienam klaipėdiečiui, moksleiviams ir miesto svečiams, norintiems susipažinti su savo miesto daile.

Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių