Klaipėdiečių „Dizaino manufaktūros“ parodoje – saviraiškos triumfas

  • Teksto dydis:

Penktadienį 17 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Meno kieme (Bažnyčių g. 4) atidaroma paroda „Dizaino manufaktūra – 2013“, vainikuosianti šiemet jau trečiąkart vykusį kūrybinių industrijų populiarinimo projektą.

Ekspozicija pristatys jo tradicija tapusias bei naujas saviraiškos kryptis ir jų rezultatus: klaipėdiečių sukurtus knygų viršelius, stiklo suvenyrus, pakuotės sprendimus bei visą žakardinių pledų kolekciją.
Tęstinis KKKC edukacinis projektas „Dizaino manufaktūra“, kuriame visi norintieji gali nemokamai susipažinti su įvairių kūrybinių industrijų sektorių veikla bei išmėginti savo jėgas kurdami, šiemet drauge su nuolatiniais ir naujaisiais partneriais buvo subūręs keturias dalyvių grupes.

Provokuoja kūrybiškumą

Grafinio dizaino bei spaudos paslaugų sektorių klaipėdiečiams pristatė nuolatinė „Dizaino manufaktūros“ partnerė uostamiesčio bendrovė „Via Aquaria“, daugiau kaip 15 metų kurianti ir gaminanti aukštos kokybės popierinę reklaminę pakuotę tarptautinei rinkai. Anot bendrovės rinkodaros vadovo Martino Jatkausko, galimybė pasidalyti per daugelį metų sukauptomis praktinėmis žiniomis padeda įprasminti kasdienę veiklą, o dalyvių suinteresuotumas atveria kelią sumanymams, kurie nustebina net visko mačiusius technologus. Tačiau ir šie žadina mokinių vaizduotę itin kūrybiškai: viena iš šiemet dirbtuvių metu M.Jatkausko pateiktų užduočių – supakuoti plunksną, galbūt nukritusią mums į rankas iš praskrendančio angelo ar laimės paukščio sparno... Kaip dalyviams sekėsi supakuoti šį ir kitokius trapius daiktus? Atsakymai – parodoje.

Klaipėdietiškas suvenyras, atspindintis miesto prie vandens charakterį, istorines ištakas ir atrodantis moderniai – tokia kūrybinė užduotis „Dizaino manufaktūros“ dalyviams buvo ne per daug kebli, kadangi jiems padeda Panevėžyje įsikūrusi meninio stiklo studija „Glasremis“, vadovaujama žinomo menininko bei dizainerio Remigijaus Kriuko. Tiesa, anot dirbtuvių vadovo, stiklo apdirbimo technologija – gana stabili sritis, tad kiekvienas originalus darbas yra individualių menininko technologinių sprendimų, ieškojimų rezultatas.

Žiemai – knyga ir pledas

Šiemet į projektą įsitraukusi dizainerė Lina Jaruševičiūtė kuravo dvi dalyvių grupes ir bendradarbiavimą su naujaisiais projekto partneriais – leidykla „Mintis“ bei tekstilės gamintoja „Lincasa“. „Neseniai atsikrausčiau gyventi į Klaipėdą iš Vilniaus, tad nuolat keliu sau klausimą – ką iš savo profesinio įdirbio galėčiau pasiūlyti miestiečiams? Su projekto dalyviais kūrėme viršelius, vienas iš kurių leidyklos sprendimu papuoš netrukus pasirodysiančią istorinės kulinarijos knygą, bei žakardo technika nuaustų pledų kolekciją, kuri papildė su užsienio rinka dirbančios tekstilės įmonės katalogus“, – pasakojo L.Jaruševičiūtė.

Jos teigimu, praktika parodė, kad ieškant naujų idėjų svarbiausia nesiorientuoti į itin sudėtingus sprendimus, ne kompleksuoti dėl neva per menko pasirengimo, o į užduotį žvelgti paprastai ir nuoširdžiai: tuomet fantazija pakuždės originalų, gaivų sumanymą, kuris gali konkuruoti su prityrusių profesionalų siūlymais.

Naujovių žvalgomasi svetur

Naujovės natūraliai atrodo patrauklesnės nei tradicijos, tad „Dizaino manufaktūros“ projektą rengiantis KKKC turi sumanymų išplėtoti jį iki tarptautinio, pritraukdamas užsienio partnerius bei dalyvius iš kelių šalių.

„Prie trečiuosius metus vykdomo projekto prisijungiau šiemet, tačiau ruošdamasi susidomėjusi nagrinėjau jo istoriją bei gerąją praktiką, – sakė „Dizaino manufaktūros – 2013“ koordinatorė KKKC kultūrinės veiklos vadybininkė Rasma Noreikytė. – Labai žavi procesas, kai žmonės, atėję iš įvairiausių sričių – nuo medicinos iki prekybos, nuo teisės iki meno, vadovaujami profesionalaus dizainerio, įsitraukia į ieškojimų procesą ir sukuria šį tą naujo, netikėto tiek sau patiems, tiek aplinkiniams.“

Vienas sėkmingiausių KKKC kūrybinių industrijų projektų apima kūrybinių seminarų ir paskaitų, ekskursijų į gamybos įmones bei savarankiško kūrybinio darbo ciklą. Projektu siekiama dalyviams sudaryti sąlygas išplėtoti savo kūrybinę viziją nuo proto šturmo iki gaminio. Jiems talkina įvairioms kūrybinės veiklos sritims atstovaujantys lektoriai bei įmonės.

Projektą „Dizaino manufaktūra“ iš dalies finansuoja Kultūros ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių