Į kulinarinę kelionę po tarpukario Lietuvą

  • Teksto dydis:

LNM Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus šį šeštadienį 15 val. kviečia jau į ketvirtąjį rudens ciklo su kūrėjais renginį – į kulinarinę kelionę po tarpukario Lietuvą. Vilniaus universiteto profesorius dr. Rimvydas Laužikas, vienas profesionaliausių Lietuvos gastronomijos istorijos tyrinėtojų, pristatys didžiuosius pokyčius mūsų lėkštėje, įvykusius tarpukario laikotarpiu.

Paskaitos „Didžiųjų pokyčių metas: gastronominė kultūra tarpukario Lietuvoje“ metu svečias kalbės apie tarpukario laikotarpio Lietuvos gastronomijos tradicijas. O jų ištakos dar XIX a. pab. – XX pr., kai vykęs lietuvių tautinis atgimimas siekė sukurti aukštąją kultūrą lietuvių kalba. Ir atrodo, kad šis siekis aprėpė ne tik literatūrą, teatrą, muziką, bet ir gastronomiją. Naujosios Lietuvos gastronominės kultūros kūrimo procesas intensyviai vyko būtent tarpukario laikotarpiu.

„Paskaitoje aptarsime svarbiausias šio laikotarpio gastronominės kultūros inovacijas. Vienos jų – didelės, kitos – tik mikrolygmens. Bet neabejotinai tai buvo pokyčiai, atvedę Lietuvą prie šiuolaikinės virtuvės: daržovių ir konkrečiai – patiekalų iš bulvių ar silkių išpopuliarėjimas, „miestietiško“ pusryčių meniu įsitvirtinimas, maisto produktų ir maitinimo įstaigų reklamos paplitimas, restoranų ir kavinių kultūros stiprėjimas, modernių gastronominių madų (dietos, vegetarizmas) plitimas, naujoviškos virtuvės įrangos (pvz.: „angliškos viryklės“) ir naujų maisto gaminimo technologijų plitimas, bendro visuomenės gastronominio raštingumo stiprėjimas, gastronominės literatūros rinkos susiformavimas, maisto pramonės sukūrimas“, – dėstė prof. dr. R. Laužikas.

Lietuvos gastronomijos istorija yra viena iš dr. R. Laužiko mokslinių interesų krypčių. Už tyrimus 2009 m. mokslininkas apdovanotas Nacionaline mokslo pažangos premija. Nuo 2018 m. Lietuvos UNESCO nacionalinės komisijos narys, šalyje žinomas kaip knygų „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje kunigaikštystėje“, „Oginskių dvaro virtuvėje“, „Graikija. Alyvmedis, vynmedis ir laivas“, „Senieji lietuviški receptai. Lietuvos gaspadinių receptai“ autorius ar bendraautorius. Dalyvavo tarptautiniame gastronomijos istorijos projekte „Europeana Food and Drink“. Administruoja Lietuvos gastronomijos istorijos tinklaraštį www.kulinarinispaveldas.blogspot.com.

Prasidėjus Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejaus pastato renovacijos darbams, susitikimas su dr. R. Laužiku vyks jaukioje kaimynystėje esančioje viloje „Ramybė“ (Vytauto g. 54). Įėjimas – laisvas, bet vietų skaičiaus ribotas, todėl reikėtų registruotis e. paštu j.sliupo.muziejus@lnm.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių