Elinge – tradicinis Klaipėdos festivalis

Jau rytoj, rugpjūčio 2-ąją, iki pat rugpjūčio 14-osios, senojoje Pauliaus Lindenau laivų statykloje ant marių kranto prasidės IV tradicija tapęs tarptautinis Klaipėdos festivalis, kviesiantis švęsti Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20-metį.

Vainikuos fakyrų pasirodymu

Festivalyje klaipėdiečiams bus pristatomas videografinis spektaklis, muzikos, šviesų ir istorijų šou, baleto diptikai ir kitos įdomybės. Festivalį vainikuos fejerija su fakyrų pasirodymu.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) vadovė Laima Vilimienė teigė, kad Klaipėdos elingas nėra pritaikytas meniniam vyksmui, kadangi ten nėra tam tinkamos infrastruktūros, tad kasmet, artėjant festivaliui, svarstoma apie tai, kaip techniškai įsikurti šioje erdvėje.

„Šiemet festivalis yra dedikuotas Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20-mečiui, tad programa tikrai gana įvairi, atstovaujanti įvairias ES šalis tiek savo geografine nuoroda, tiek turiniu. Pradėsiu nuo paskutinio festivalio renginio, kuris pavadintas „Ugnies ir vandens muzika“. Šitą žanrą pavadinome muzikine fejerija, – sakė L. Vilimienė.

Šio spektaklio metu bus ugnies efektų bei nuorodų į visus kitus vykusius spektaklius.

L. Vilimienė. Vestos Jašinskaitės nuotr.

Duoklė – šokiui

„Tai – teatralizuoti spektakliai, kuriuose ne tik skambės muzika, tačiau ir dramaturginis vyksmas vyks visomis plotmėmis – šviesų, judėjimo, šokio ir t. t. Kiekvienas renginys taip pat turės savo specifinę sceną. Ypatybė ta, kad kiekvieno žiūrovo matymo kampas leis pamatyti elingą iš skirtingos perspektyvos“, – tikino L. Vilimienė.

Tai – teatralizuoti spektakliai, kuriuose ne tik skambės muzika, tačiau ir dramaturginis vyksmas vyks visomis plotmėmis – šviesų, judėjimo, šokio.

Žiūrovų elinge laukia ir pasaulinė šokio spektaklio „Reverb’as“ premjera.

Šio spektaklio choreografiją kūrė naujasis KVMT baleto trupės meno vadovas, slovėnų choreografas Gajus Žmavcas ir britų šiuolaikinio baleto kūrėjas Douglasas Lee.

„Reverb’as“, anot G. Žmavco, yra šokio spektaklio diptikas. Tikimasi, kad jo premjera nuaidės ne tik Lietuvos, bet ir tarptautiniu mastu.

„Iš tikrųjų ne taip dažnai elinge gimsta pasaulinės premjeros, šį kartą duodame duoklę šokiui. Taip pat turėsite galimybę išvysti pernai sukurtą pasaulinę premjerą – „Carminos Buranos“ videografinį spektaklį, tai – tikrai grandiozinis pastatymas, kuris gali vykti tik šitoje erdvėje, jis kitur neperkeliamas dėl techninio sudėtingumo, masto, scenos dydžio, ekranų kiekio“, – detales atskleidė KVMT vadovė.

Vieta, kuri vasarą atgimsta

Trečiasis renginys – spektaklis „A la luna“, lietuviškai pavadintas „Į mėnulį“. Jo metu skambės ne tik klasikinės muzikos kūriniai, bet ir dainos iš atlikėjos Sarah’os Brightman repertuaro.

„Carmina Burana“ ir „A la luna“ savo nuotaika, turiniu yra absoliučiai kontrastingi. „Carmina Burana“ kreipiasi į žmoniją su prašymu atsitokėti, pabaigoje kaukia sirenos, o „A la luna“ – grožio oazė, kai galima sustoti tarsi žavingoje akimirkoje“, – apie skirtumus pasakojo L. Vilimienė.

Klaipėdos festivalio mecenato atstovė, „Vakarų medienos grupės“ personalo direktorė Raimonda Mačiulskienė akcentavo, kad elingas ir Klaipėda vasarą išties atgimsta.

„Labai džiaugiamės, kad turime Muzikinį teatrą, į kurį galime sugrįžti ir pasidžiaugti. Visada džiaugiamės galėdami prisidėti ir būti to, kad ir maža, dalimi“, – sakė R. Mačiulskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių