13-oji „Vargonų vasara“ Nidoje skambės šventiškai

Sekmadienį į Nidą sugrįš tradicinė „Vargonų vasara“. Minėdamas Nidos vargonų 30-metį, festivalis klausytojus birželio 22 – liepos 5 dienomis kviečia į septynis jubiliejui skirtus vėlyvo vakaro koncertus.

Instrumento 30-mečiui

„Šiemet esame nusiteikę šventiškai – švęsime Nidos vargonų 30-metį, – kalbėjo ilgamečio festivalio meno vadovas vargonininkas Balys Vaitkus. – Įvertinant klimato sąlygas (bažnyčia – ant kalno, iš abiejų pusių – vandenys, nesandarūs langai, netolimoje praeityje – net ir kiauras stogas...) – beveik stebuklas, kaip šis instrumentas sulaukė tokio amžiaus. O iš tikro tai byloja apie geras, patvarias medžiagas, iš kurių Nidos vargonai pagaminti. Vargonininkus iš įvairiausių pasaulio kampelių čia traukia plačiai pasklidęs garsas apie unikalią erdvę, persmelktą romantikos: į taktą linguojančias pušis, į muzikines pauzes nuolat įsiterpiančias miško paukščių treles, mariose boluojančią kurėno burę. Gražu...“

Anot B.Vaitkaus, ir iki Antrojo pasaulinio karo bažnyčioje buvo vargonai – Karaliaučiaus firmos „Gebauer“ kūrinys. Jie, deja, neišliko. 1969 m. Vilniaus arkikatedroje (tuometėje Paveikslų galerijoje) pastačius naujus vargonus, iki tol čia stovėję nedideli kilnojamieji vargonai-pozityvas buvo atvežti į Nidą, vėliau – į Juodkrantę. Taip Kuršių nerijoje užgimė vargonų muzikos koncertų tradicija, kuri galutinai įsitvirtino 1984-aisiais: bendradarbiaujant Neringos miesto vykdomajam komitetui ir Respublikinio kultūros paminklų restauravimo tresto vargonų dirbtuvei, vadovaujamai Rimanto Gučo, Nidos evangelikų liuteronų bažnyčioje (tada – Kuršių nerijos istorijos muziejuje) buvo pastatyti nauji vargonai. Talentingo architekto Jono Zibolio dėka vargonai tobulai įsikomponavo bažnyčios interjere, keramikė Gražina Samuolytė instrumento prospektą ištapė regionui būdingų augalų ir vabzdžių motyvais. Vargonus intonavo Bernardas Vasiliauskas ir Kęstutis Šleinys.

„Man ne kartą yra tekę girdėti gidus, kurie, vaizdo suklaidinti, turistų grupėms pasakoja, esą, vargonai ir bažnyčia – vienalaikiai kūriniai, nors juos skiria beveik 100 metų. Juk bažnyčia iškilo 1888-aisiais“, – patikslino vargonininkas.

Pradės B.Vasiliauskas

Festivalį šį sekmadienį 21 val. (visi koncertai vyks tuo pačiu laiku) pradės maestro B.Vasiliauskas: būtent šis vargonininkas lygiai prieš 30 metų – 1984-ųjų birželį – grojo naujųjų Nidos vargonų inauguraciniame koncerte. Jam talkins saksofono virtuozas, džiazo legenda Petras Vyšniauskas.

B.Vasiliauskas – ilgametis Vilniaus arkikatedros bazilikos vargonininkas. Koncertinę karjerą pradėjo 1968 m., tapęs pirmojo M.K.Čiurlionio vargonininkų konkurso nugalėtoju. Be to, 25-erius metus jis atidavė vargonų statybai ir restauravimui, dirbo Vilniaus vargonų dirbtuvėje: jo rankose užgimė ar buvo prikelta naujam gyvenimui ne viena dešimtis Lietuvos instrumentų.

„Iš tylinčio metalo ir medžio prikelti didingą instrumentą, įkvėpti jam gyvybę ir suteikti norimą skambesį – nuostabus, nepakartojamas jausmas!” – sakė B.Vasiliauskas, vienas iš Nidos evangelikų liuteronų bažnyčios vargonų kūrėjų.

Minint Nidos vargonų jubiliejų, du aukščiausio meistriškumo Lietuvos atlikėjai paliudys: vargonai ir saksofonas – geriausi draugai. Koncerto programoje – J.S.Bach, A.Vivaldi, M.A.Charpentier, M.E.Bossi, Th.Dubois, J.G.Rheinberger, E.Elgar muzika bei improvizacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių