Nuomonė: „Žalgirį“ paskandino nesėkminga zoninė gynyba

Kauno „Žalgirio“ klubas ketvirtadienį Eurolygos „Top 16“ etapo aštuntajame ture 73:78 nusileido Atėnų „Panathinaikos“ krepšininkams ir patyrė penktąją nesėkmę. Krepsinis.net apžvalgininkas Martynas Pocius tradiciškai pateikia įžvalgas apie minėtą susitikimą.

Marko Popovičius puolime. „Žalgirio“ lyderis šiose rungtynėse tapo silpnąja kauniečių grandimi. Puolime legionierius iš Kroatijos kamuolį gaudavo tokiose pozicijose, kad progų paruoštiems metimams praktiška nebūdavo. Todėl iki tol vidutiniškai po 5,4 tritaškio per rungtynes mesdavęs snaiperis prieš „Panathinaikos“ iš toli atakavo tris kartus – mažiau metimų nuo arkos Marko metė tik paskutinėje reguliaraus Eurolygos sezono dvikovoje prieš Stambulo „Anadolu Efes“. Atliekant „du prieš du“, Atėnų komandos aukštaūgiai stengėsi padėti gynėjams ir taip paspausti Popovičių, kad šis neturėtų jokių galimybių atiduoti kamuolį link krepšio įkertančias kauniečių priekinės linijos žaidėjui. Negana to, prisijungus iš užtvaros išsivadavusiam gynėjui, „Žalgirio“ legionieriui tekdavo trauktis nuo tritaškio link vidurio linijos be perspektyvos atiduoti kamuolį. Todėl taškus Marko rinko sunkiai ir praktiškai individualiais veiksmais. Ketvirtojo kėlinuko viduryje atsitiko tai, ką buvome matę labai senai – Popovičių įžaidėjo rolėje, tačiau tai didesnių permainų kauniečių puolimui neatnešė.

Marpo Popovičius gynyboje. Ankstesnėse rungtynėse gynyboje rezultatyviausias „Žalgirio“ krepšininkas buvo tausojamas ir neapkraunamas ypatingu darbu, todėl dažniausiai prižiūrėdavo tuos krepšininkus, kurie didelės grėsmės krepšiui nekeldavo. Jie 185 cm ūgio žalgirietį pranokdavo ūgiu, tačiau to neišnaudodavo. Ketvirtadienį, ypač antrajame kėlinuke, puikiai matėme Roko Ukičiaus „centravimus“ ant „ūsų“. Tiesa, jais Popovičiaus tautietis taškus pelnė vos kartą pusiau kabliu. Pagrindinė to užduotis buvo priversti arčiausiai esantį „Žalgirio“ aukštaūgį palikti savo ginamąjį ir skubėti į pagalbą, tuo tarpu šio prižiūrimas „Panathinaikos“ priekinės linijos žaidėjas statydavo užtvarą iš krašto nusileidusiam „trečiajam“ Kauno komandos numeriui. Ukičiui belikdavo laiku atiduoti kamuolį į kampą, iš kur į kauniečių krepšį skriejo metimai. Todėl nekeista, kad trečiojo kėlinuko viduryje Popovičius už vaidybą buvo nubaustas technine pražanga, nes negudraujant apsiginti individualiai Marko galimybių neturėjo. Analogiškai prieš Oliverį Lafayette‘ą bandė žaisti Dimitris Diamantidis, tačiau būtent Ukičiaus veiksmai buvo labiausiai akivaizdūs. Pasikeitimai įvyko tik ketvirtajame kėlinuke, kai Diamantidį ėmė prižiūrėti Tremmellas Dardenas, Popovičiui palikdamas Jasoną Kapono. Tačiau tai truko tik kelias atakas.

Priekinė linija. Netekus Pauliaus Jankūno ir Mario Delašo, pagrindinis klausimas prieš rungtynes buvo, kaip seksis kovoti po krepšiu. „Žalgiris“ dar kartą pademonstravo, kad šiemet komandos sudėtis yra pakankamai subalansuota, todėl, net iškritus dviems priekinės linijos krepšininkams, užtenka rezervų netektims kompensuoti. „Panathinaikos“ gretose daugiausiai nemalonumų pridarė Jamesas Gistas. Norisi atkreipti dėmesį, kad pirmuosius 4 savo taškus jis surinko greitose atakose po „Žalgirio“ netaiklių metimų: pirmajame kėlinyje visas greitas „Panathinaikos“ atakas užbaigė išskirtinai aukštaūgiai ir kitokiu būdu jie taškų nepelnė. Kovą dėl atšokusių kamuolių aikštelės šeimininkai taip pat laimėjo užtikrintai, nors Lietuvos čempionų priekinė linija jų atkovojo mažiau nei pusę visos komandos atkovotų kamuolių, jie gerai atitvėrinėjo savo tiesioginius oponentus, todėl savo statistinius rodiklius gerino mažesnieji komandos krepšininkai. Pirmoje pusėje kauniečiai 8 kartus galėjo kartoti savo atakas po netaiklių metimų, po didžiosios pertraukos – 6, tačiau vos 2 per sunkiausias paskutines 10 minučių. Suprastėjusiai kovai po lenta įtakos turėjo tai, kad didžiąją kėlinuko dalį aikštelėje praleido abu broliai. Kartu jie nugriebė vos 2 atšokusius kamuolius, kai vienas Gistas – 4.

Zoninė gynyba. Broliai taip pat ženkliai prisidėjo prie to, kad ketvirtojo kėlinuko viduryje „Žalgirio“ panaudota „aikštės“ gynyba tapo bene pagrindine priežastimi, nulėmusia kauniečių pralaimėjimą. Per ją Gistas smaginosi reidais palei galinę liniją, Ukičius pataikė tritaškį. Tai, kad Gistas turėjo pakankamai laisvės, nestebina, nes jau esu minėjęs anksčiau, kad Lietuvos čempionai turi didelių problemų besigindami vienas prieš vieną, todėl Lavrinovičiai negalėjo užsiimti tik savo zonų priežiūra, nes privalėjo atlikti sargų vaidmenį ir pasaugoti galimus reidus į baudos aikštelę. Kad jie yra labai realūs, jau pirmoje atakoje įrodė lengvai po krepšiu prasiveržęs Ukičius. Joanas Plaza kentėjo nepilnas dvi minutes ir po minutės pertraukėlės grąžino asmeninę gynybos sistemą, tačiau jų užteko, kad „Panathinaikos“ perimtų iniciatyvą.

Krepšinis.net, Martynas Pocius


Šiame straipsnyje: ŽalgirisPanathinaikosEurolyga

NAUJAUSI KOMENTARAI

baikim

baikim portretas
verkti, visi juk palaikome Žalgirį. Bus pergalių, bus ir pralaimėjimų. Reikia didžiuotis treneriu ir visa komanda, kuri nesudeda ginklų bet kokioje situacijoje. Mes su Žalgiriu, nors ir kaip neįvardyti asmenys bando jį sužlugdyti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių