Iš alkstančio „Vėtros“ klubo melžia pinigus

Vilniaus "Vėtros" futbolininkams gresia valkatų dalia, bet į skolas įklimpęs klubo prezidentas Romas Stašauskas perleisti ekipos valdymą sutiktų tik gerai iš to pasipelnęs.

Gelbėti siūlosi rusai

Vakar "Vilniaus diena" rašė apie sunkiai galą su galu suduriančius Vilniaus "Vėtros" komandos žaidėjus ir personalą. Klubo vadovai į žurnalistų dėmesį reagavo išplatindami oficialų pareiškimą, kuriame deklaruojama vienybė ir bendras siekis gelbėti skolų smaugiamą komandą. Tačiau iš tiesų "Vėtros" vadovybės žodžiai gerokai skiriasi nuo darbų.

Dienraščio žiniomis, praėjusių metų pabaigoje "Vėtros" komandai įsižiebė šviesa tunelio gale. Vienas iš klubo savininkų, koncerno "OPI Group" vadovas Antonas Treušnikovas esą ketina perimti komandos valdymą į savo rankas.

Rusijos verslininkas, einantis "Vėtros" viceprezidento pareigas, patvirtino, kad pateikė pasiūlymą klubo prezidentui R.Stašauskui. "Pateikėme konkretų finansinį pasiūlymą perimti klubo valdymą. Susitarimo kol kas nėra, bet pokalbiai vyksta", – sakė A.Treušnikovas.

Dienraščio turimais duomenimis, R.Stašauskas, valdantis logistikos bendrovę "Salovė", iš Maskvoje gyvenančio verslininko yra pasiskolinęs apie 0,5 mln. eurų. A.Treušnikovas siūlo nurašyti šią paskolą ir, tapęs "Vėtros" vadovu, likviduoti klubo skolas. Tam A.Treušnikovas esą skirtų 300 tūkst. eurų.

Tačiau, gerai informuotų šaltinių teigimu, tokios sąlygos netenkina "Vėtros" prezidento, kuris už klubo valdymą pageidauja papildomai 1 mln. eurų. "Jis (R.Stašauskas, – red. past.) pats nepajėgia tinkamai išlaikyti komandos. Mes galėtume finansuoti klubą, bet tuomet norime dalyvauti ir jį valdant, o R.Stašauskui reikėtų išeiti. Jis nėra nusiteikęs prieš tokį pasiūlymą, bet kol kas nesutariame dėl finansinių sąlygų. Mūsų pozicijos skiriasi dėl milijono eurų", – aiškino A.Treušnikovas.

Tiesa, pastaruoju metu A.Treušnikovui rūpi ne tik futbolas. Jis kuria Vilniaus "Vėtros" ledo ritulio klubą, kuris galėtų varžytis Kontinentinėje ledo ritulio lygoje (KHL).

Suabejojo lėšų naudojimu?

Šiuo metu "Vėtros" klubą, turintį asociacijos juridinį statusą, valdo devynių asmenų valdyba. Balsų daugumą joje sudaro su R.Stašausku glaudžiai siejami valdybos nariai: Raimundas Stašauskas, Irena Stašauskienė, Alina Neverovskaja, Janina Mickevičienė ir pats "Vėtros" prezidentas.

Kiti keturi valdybos nariai yra Rusijos piliečiai, jie laikomi A.Treušnikovo aplinkos žmonėmis. Be "Vėtros" viceprezidento, klubo valdybai taip pat priklauso Aleksejus Kičajevas, Dmitrijus Buriakas ir Andrejus Galyševas.

R.Stašauskas anksčiau yra skundęsis, kad A.Treušnikovo finansinė parama klubui nuo 2006 m. gerokai sumažėjo. Dienraščio šaltinių klubo viduje teigimu, A.Treušnikovą apriboti "Vėtrai" skiriamas lėšas galėjo paskatinti tai, kad jam nepavyko išsireikalauti detalių finansinių ataskaitų apie klubo vykdomą veiklą. Pats A.Treušnikovas apie tai kalbėjo nenoriai.

"Yra tam tikrų problemų. Taip, iš dalies tai buvo priežastis, kodėl parama "Vėtrai" sumažėjo. Bet pagrindinė problema yra tai, kad dabar labai sunku surasti investuotojų, visi pradėjo labiau branginti pinigus. Praėjusiais metais su R.Stašausku susitarėme finansuoti "Vėtros" biudžetą per pusę. Jis (R.Stašauskas, – red. past.) savo dalies nemokėjo", – tvirtino A.Treušnikovas.

Pasak Rusijos verslininko, jei pavyktų perimti klubo valdymą, jis esą būtų pasirengęs formuoti naują komandos biudžetą 2010 m. sezonui. Tačiau konkrečių sumų A.Treušnikovas įvardyti negalėjo.

Kaltę verčia partneriui

"Vėtros" vadovas R.Stašauskas prisipažino sulaukęs A.Treušnikovo pasiūlymo perimti komandos vadžias, tačiau tikino, kad dienraščio turimi duomenys apie siūlomas finansines sąlygas nėra tikslūs. Kokios jos, R.Stašauskas atskleisti nepanoro.

Klubo prezidentas aiškino, kad lėšas "Vėtros" komandos žaidėjų ir personalo atlyginimams išmokėti perves tada, kai savo įnašą pateiks A.Treušnikovas, kuris esą iki galo neįvykdo įsipareigojimų klubui dar nuo 2007 m.

– Kaip vertinate A.Treušnikovo pasiūlymą perimti klubo valdymą?

– Jeigu bus užtikrintas klubo finansavimas, aišku, svarstysime.

– Mūsų žiniomis, A.Treušnikovas pasiūlė jums nurašyti 0,5 mln. eurų paskolą ir likviduoti klubo skolas.

– Tai, kiek, kas ir kam skolingas, reikėtų pasižiūrėti. Nėra taip, kaip sakoma iš vienos pusės.

– Tuomet būtų įdomu išgirsti, ką sakote jūs?

– Nekomentuosiu tokių dalykų. Nėra taip, kaip tai traktuojama.

– Vis dėlto jūs iš A.Treušnikovo už klubo valdymą pageidaujate dar ir milijono eurų papildomai?

– Iš tikrųjų, čia jau iš tikrųjų, tokie skaičiai neteisingi. Nekomentuosiu viso šito. Kalbate apie kažkokį milijoną, kurio nėra. Mes šią savaitę kaip tik ir aiškinamės, kokios yra skolos, pajamos ir taip toliau.

– Klubui inicijuojamas bankrotas, žaidėjai nesulaukia atlyginimų. Ar esant tokiai situacijai, racionalu ir etiška už klubo valdymą dar reikalauti papildomo milijono?

– Niekas nieko nereikalauja. Jeigu A.Treušnikovas iš tikrųjų gali padengti skolas, tai būtų labai malonu, užleisčiau ir prezidento postą, ir viską, prašau. Bet reikia, kad būtų koks nors susitarimas. Neetiška kalbėti apie tai, ko nėra. Kalbame apie tokius dalykus, kai A.Treušnikovas dar nėra padengęs skolos už 2007 m.

– Kokia ji?

– Tikrai nenoriu tokių dalykų komentuoti, nes tai neetiška. Tegul jis susitvarko, aš nelinkęs pilti purvo.

– Ar galite garantuoti, kad jūsų valdoma "Vėtra" padengs visas skolas?

– Žinoma. Klubas valdomas per pusę, todėl aš ir A.Treušnikovui sakiau, kad dengiame tas skolas per pusę, ir viskas.

– Komanda pusę metų nesulaukia uždirbtų atlyginimų.

– Tikrai negalima kalbėti, kad pusę metų... Žaidėjai patys taip teigia? Gal sumas reikėtų pažiūrėti... Kai žiūrėjome vakar, tai skola buvo mažesnė 2,5 karto, negu jūs kalbate.

– Tuomet kada žaidėjai gaus bent dalį pinigų?

– Šią savaitę turime užbaigti skaičiuoti. Aš taip įsivaizduoju, kad kitą savaitę prasidės įmokos.

– Bet taip pat žadėjote komandai sumokėti ir prieš Kalėdas, ir prieš Naujuosius metus. Pažadai buvo tušti.

– Sakykite, ar man vienam dabar mokėti per pusę valdomam klubui? Esu pasiruošęs sumokėti savo dalį. Bet jeigu aš mokėsiu, o kita pusė nemokės, tai irgi nelabai etiška.

– Mūsų žiniomis, šiemet už dalyvavimą UEFA Europos lygos varžybose "Vėtra" gavo 270 tūkst. eurų išmoką. Kaip ji buvo panaudota?

– Didelė dalis buvo skirta kelionės išlaidoms, žaidėjams "išstatyti", premijuoti. Taip kad iš jų liko ne kažin kas.

– Kokie šiuo metu jūsų bendrovės "Salovė" reikalai?

– Kaip ir visiems, nėra linksma. Bet pavyksta dirbti, apsirūpinome darbu ir optimistiškai žvelgiame.

– Iš klubo aplinkos žmonių pasigirsta įtarimų, kad bendrovės reikmėms galėjo būti panaudoti pinigai iš klubo kasos, kurią kontroliuojate jūs.

– Atsiprašau, jūs dabar man tokius kaltinimus metate. Yra Antono (Treušnikovo, – red. past.) reikalų patikėtinis, kuris nuolat atvažiavęs ima ataskaitas ir prižiūri finansus. Jeigu yra kokių neaiškumų, tokių kaltinimų negalima sakyti, nes tai yra paprasčiausios paskolos. Kitas dalykas – per pastaruosius dvejus metus skyrėme klubui 2–2,5 mln. litų. Kalbėti, kad kas nors buvo paimta iš klubo, neetiška.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių