AB Kauno grūdai pradėjo veikti kol kas vienintelė šalyje pašarų granuliavimo linija su papildomu įrenginiu - ekspanderiu
Bendrovė naujovėms negaili pinigų. Pernai vien kombinuotųjų pašarų cecho modernizavimui skirta 5,2 milijono litų. Išleistos lėšos atsiperka: 2002 metais pagrindinė gamyba davė 3,4 milijono litų grynojo pelno, o su visais padaliniais pelnas triskart didesnis.
Įteikti leidimai
AB Kauno grūdai įteikti leidimai gaminti ir prekiauti naujojo tipo pašarais. Valstybinės sėklų ir grūdų tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko pavaduotoja I.Adomaitytė, vakar pristatant naujosios gamybos įrengimus, pabrėžė, kad tokie dokumentai bendrovę įpareigoja dirbti dar kokybiškiau. Nuo šiol ne tik pagrindinė įmonė, bet ir jos padaliniai Alytuje, Jurbarke ir kitur turės teisę pardavinėti ne tik su nauja technologija paruoštus kombinuotuosius pašarus, bet ir eksportuoti bei importuoti pašarų priedus. Didmeninei prekybai bus teikiami premiksai, baltyminės ir nebaltyminės kilmės medžiagos.
Pristatymo proga kalbėjęs bendrovės generalinis direktorius T.Barštys sakė, kad ieškoti naujovių, gerinti produkcijos kokybę verčia gana griežti Europos Sąjungos reikalavimai. Anot direktoriaus, ES rinka pripažįsta tik konkurencijos nugalėtojus. Nuo šiol bendrovė gamins pašarus pagal gamybos technologiją, žaliavas ir receptūrą, atitinkančią ES standartus.
Naujovės privalumai
Ekspanderis - tai įrenginys, skirtas terminiam įvairių pašarų apdirbimui drėgme, temperatūra bei spaudimu. Jis pagamintas danų firmoje Sprout Matador ir kainavo apie pusantro milijono litų.
Įrenginys dirba kaip granuliavimo linijos dalis, tačiau, jei reikia, galima jį panaudoti ir trupinių gamyboje be pašarų granuliavimui. Temperatūra gali pakilti iki 80-130 laipsnių, o slėgis - 10-40 bar ribose. Tokiomis ypatingomis sąlygomis pašarai pabūna vos 4-5 sekundes, todėl pašaro amino bei sintetinių rūgščių stabilumui neturi reikšmės. Mažai prarandama ir vitaminų, tačiau iškart žūna žalingos bakterijos ir pelėsiai. Be to, pagerėja pašaro fizinės savybės - nedulka, nesisluoksniuoja, todėl paprasčiau transportuoti.
Pristatyme dalyvavo gyvulininkystės specialistų, mokslininkų. Lietuvos veterinarijos akademijos, Specialiosios zootechnikos katedros vedėjas prof. habil. dr. R.Gružauskas ilgokai vardijo naujai apdoroto pašaro privalumus. Kol kas jis labiau skirtas paukščiams ir kiaulėms, tačiau, išaugus poreikiams, galima pagal specialius receptus sukomponuoti ir galvijams, ir net šunims.
Anot R.Gružausko, ekspanduoti pašarai gyvulių ir paukščių lengviau įsisavinami, todėl jų reikia mažiau. Tokie pašarai geriau sugeria vandenį, todėl nereikia naudoti papildomų medžiagų. Be to, tokia masė kur kas geriau prateka automatinių šėryklų vamzdžiais. Bandymais įrodyta, kad penkiais procentais padidėja paukščių išsaugojimas, greičiau jie auga, o karvės kasdien papildomai duoda iki trijų litrų pieno. Vadinasi, tam pačiam produkcijos kiekiui pagaminti, reikia mažiau ne tik pašarų, bet ir efektyviau išnaudojami pastatai.
Paklausus apie naujuoju būdu paruoštų pašarų savikainą, bendrovės vadovai sakė, kad ji net sumažėjo, todėl pirkėjams neturėtų pabrangti.
Didėja gamybos kontrolė
Bendrovės technologas E.Guoba parodė naująjį įrenginį ir pabrėžė, kad kompiuteriai ne tik tiksliai valdo gamybos procesą, bet ir palieka atmintyje visus parametrus. Todėl, iškilus ginčui su pirkėjais, archyve nesunkiai galima atsekti tos dienos, gal net valandos gamybos technologiją ir akivaizdžiai įsitikinti, ar buvo pažeidimų.
Pašarų gamybos cechas veikia jau beveik pusšimtį metų, kai buvo rekonstruotas senasis elevatorius. Tada per parą išbyrėdavo vos pusantro šimto tonų. Prieš trisdešimtmetį buvo iš esmės rekonstruotas, gamyba keleriopai išaugo. Dabar, po patobulinimų, pašarų išleidžiama dar pusantro karto daugiau, o AB Kauno grūdai jau užima 23 procentus Lietuvos pašarų rinkos.
Naujausi komentarai