Degalinės reikalauja pigaus benzino

Degalams vėl brangstant rekordiniu tempu, vairuotojai keiksnoja prekybininkus. Šie suskubo ginti savo reputaciją ir įrodinėti, kad dėl kosminių kainų kalčiausia – valdžia.

Nukonkuruoja lenkai

Vieną didžiausių degalinių tinklų šalyje valdančios bendrovės "Lietuva Statoil" generalinis direktorius Mortenas Christensenas net surengė spaudos konferenciją, kad pasiskųstų, jog metų pradžioje šoktelėjus mokesčiams bendrovės pardavimas smuko net 18 proc. O Pietų Lietuvoje, Lenkijos pasienyje, dar daugiau. Per penkis pirmus mėnesius, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, benzino parduota 27 proc., dyzelino – 42 proc. mažiau.

"Tokią padėtį lemia žemesnės degalų kainos Lenkijoje. Ten litras benzino vidutiniškai kainuoja 45 centais mažiau nei Lietuvoje, dyzelinas – 47 centais. Dėl tokio atotrūkio Lietuvos mažmeninės prekybos įmonėms konkuruoti su kaimynais tampa vis sunkiau. Nė vienas vežėjas nesipila degalų Lietuvoje, jei tai gali padaryti Lenkijoje", – aiškino M.Christensenas.

Grasina Vyriausybei

Bendrovės "Lietuva Statoil" vadovas siūlo politikams kuo greičiau mažinti degalų akcizą iki ES reikalaujamo minimumo arba bent jau derinti jį su Lenkijos tarifais. Priešingu atveju bendrovė grasina stabdyti investicijas Lietuvoje ir jas nukreipti į tas valstybes, kuriose verslo sąlygos palankesnės.

"Dirbame Lietuvoje jau 15 metų, plėtojame tinklą, investuojame ir mokame mokesčius, o dėl pastarųjų permainų mokesčių sistemoje praradome per 140 darbuotojų, daug klientų ir pajamų. Tokios sąlygos neįkvepia. Nesitrauksime iš Lietuvos, tačiau daugiau nebeinvestuosime, jei tokia padėtis nesikeis. Ieškosime šalių, kuriose būtų palankiau investuoti", – pareiškė įmonės vadovas.

M.Christenseno teigimu, dėl padidintų akcizų labai nukentėjo ir transportininkai. Mažesnis degalų akcizas galėtų išgelbėti merdinčias transporto bendroves Lietuvoje, o biudžetas sulauktų papildomų įplaukų. Skaičiuojama, kad dėl kritusio pardavimo šiemet į šalies biudžetą "Lietuva Statoil" iš viso sumokės 138,7 mln. litų mažiau mokesčių nei pernai, kai į biudžetą buvo įnešta 414,5 mln. litų.

"Žinau daugelį bendrovių, kurios patiria milžiniškų sunkumų dėl aukštų degalų kainų. Jeigu niekas nesikeis, iki metų pabaigos paskutinį atodūsį išleis dar apie trečdalis šalies transporto įmonių. Bet niekuo negalime jiems padėti. Patys beveik negauname pajamų, iš tų 8 proc. maržos mums reikia išlaikyti savo darbuotojus ir visą parą veikiančias degalines. Negalime remti vietos verslo. Valstybė žudo savo karvę ir stebisi, kodėl nebėra pieno", – niūrų vaizdą piešė M.Christensenas.

Benzinas atpigtų 40 centų

Bendrovės vadovybė jau galvoja uždaryti kelias degalines. "Kol kas neuždarėme nė vienos. Bet turime tokių, kurios neduoda pelno. Tad galvojame, diskutuojame apie tai, bet viliamės, kad padėtis pasikeis. Vienaip ar kitaip, uždarius degalines degalai neatpigs. Geriausiu atveju leistų mums optimizuoti veiklą ir sutaupyti", – kalbėjo bendrovės "Lietuva Statoil" vadovas.

Jis skaičiavo, kad jeigu akcizas būtų sumažintas iki minimalių ES reikalavimų, benzinas Lietuvoje galėtų kainuoti iki 40 centų pigiau. Tačiau Vyriausybė esą kurčia verslininkų prašymams.

"Mes jau per pirmas sausio savaites pamatėme, kad padėtis labai sparčiai blogėja. Tuos skaičius nuolat rodome valdžiai, bet jie vis kažko laukia. Vyriausybė neturėtų kurti kliūčių, o labiau remti verslą, vilioti naujas įmones geromis sąlygomis, nes daugiau pinigų valstybė gali gauti tik iš verslo", – įsitikinęs bendrovės "Lietuva Statoil" generalinis direktorius.

Akcizas nemažės

Energetikos ministerijos teigimu, akcizai nebus mažinami ir dabar. Bent jau kol kas. "Sutinkame, kad sunkmečiu gyvenimas nelengvas. Tačiau kai buvo pakelti degalų akcizai, dar nepraėjo net pusė metų, negalima blaškytis ir imti staiga keisti tarifus. Peržiūrėti degalų akcizus galima tik įvertinus visas aplinkybes, įskaitant ir mokesčių surinkimo apimtį", – kalbėjo energetikos ministro patarėjas Kęstutis Jauniškis.

Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas patvirtino, kad artimiausiu metu akcizų keisti nežadama.

"Komitete svarstėme šį klausimą ir vyrauja nuomonė, kad akcizus reikėtų koreguoti. Iš jau vien dėl to, kad lenkai šioje srityje vykdo labai aiškiai protekcionistinę politiką. Tačiau dabar tai neduotų jokios naudos. Pirma, nauji tarifai įsigaliotų tik nuo kitų metų. Antra, nuo rugsėjo 1 d. tiek lenkai, tiek latviai kels mokesčius, taip pat akcizus. Taigi kainos bus maždaug lygios. O kalbant apie investicijų nutraukimą, tai tikriausiai šiek tiek perspaustas pasakymas. "Statoil" – gerbtina, rimta bendrovė ir turėtų kalbėti apsvarsčiusi visus aspektus", – teigė K.Glaveckas.

Jis taip pat pripažino, kad politikams kyla nemažai įtarimų dėl visų naftos sektoriuje veikiančių bendrovių veiklos – tiek "Mažeikių naftos", tiek degalinių valdytojų. Mat pernai, kai naftos barelis kainavo per 140 JAV dolerių, degalų kaina Lietuvoje buvo tik keliolika centų didesnė nei dabar, kai naftos barelis kainuoja apie 70 dolerių.

Finansų ministras Algirdas Šemeta taip pat yra sakęs, kad Finansų ministerija skaičiavo galimas mažmenines degalų kainas ir jos esą galėtų būti 20 centų mažesnės. "Sudėjus visus mokesčius, maržas ir kitas sudedamąsias dalis, kažkur tarp žalios naftos kainos ir gatavo produkto išgaruoja 20 centų", – teigė A.Šemeta.


Skaičiai ir faktai

Mažiausi degalų akcizai taikomi Lenkijoje. Benzino akcizas 1000 l degalų yra 1191 litas, dyzelino – 808 litai.

Estijoje benzino akcizas siekia 1239 litus, dyzelino – 1140 litų.

Latvijoje benzino akcizas – 1322 litai, dyzelino – 1140 litų.

Didžiausi degalų akcizai yra Lietuvoje. Benzino akcizas siekia 1500 litų 1 tūkst. l degalų, dyzelino – 1140 litų.

Pagal šiuo metu galiojančius ES reikalavimus akcizo mokesčio minimumas nuo 2010 m. šalims narėms yra 359 eurai (1240 litų) 1 tūkst. l benzino ir 330 eurų (1140 litų) 1 tūkst. l dyzelino. Šiuo metu Lietuva yra pasiekusi dyzelino akcizo minimumą, o benzino akcizo tarifas net 21 proc. viršija minimalų ES direktyvų nustatytą tarifą.


Degalų kainos

Didžiuosius degalinių tinklus Lietuvoje valdančios bendrovės vakar suskystintas dujas pabrangino iki 1,74 lito. Tai pirmas kartas šiais metais, kai mažmeninė dujų kaina šalyje viršijo 1,7 lito ribą.

Po 1,74 lito už litrą suskystintų dujų šį ketvirtadienį reikėjo mokėti įmonės "Lietuva Statoil" tinkle ir "Orlen Lietuvos" degalinėse – ten dujos nuo savaitės pradžios pabrango 5 centais. "Lukoil Baltijos" tinklalapyje skelbiama, kad litras dujų ketvirtadienį kainavo 1,69 lito.

Už populiariausią 95 markės benziną "Statoil" ir "Orlen" tinklai ketvirtadienį prašė po 3,85 lito, "Lukoil" – 3,83 lito, už litrą dyzelino – atitinkamai 3,35 lito, 3,32 lito ir 3,3 lito. Litro 98 markės benzino kaina kai kuriose degalinėse jau perkopė 4 litų ribą.


Degalų kainos struktūra (proc.)

Šalis    Nafta    Akcizas    PVM    Marža
Benzinas
Lietuva    37    39    16    8
Lenkija    38    35    18    9
Dyzelinas
Lietuva    14    35    16    8
Lenkija    44    28    17    9


NAUJAUSI KOMENTARAI

Stalinas

Stalinas portretas
labai -gerai,kad brangesnis kuras automobiliams.Sumazes avariju-Dar per daug mashinu gatvese-sunku pereiti gatve piko metu. Yra tokiu gudruciu ,kurie,net pora simtu metru vaziuoja i parduotuve-cigareciu papirktyi.

Saulius1

Saulius1 portretas
"Didžiausi degalų akcizai yra Lietuvoje." - bet JEI taip gali Valdžia, tai KODĖL turėtų žiopsot verslinkai: "kažkur tarp žalios naftos kainos ir gatavo produkto išgaruoja 20 centų". (valdžia, beje, VIRŠ pasiima VISUS 40 ct!)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Prabangus viešbutis – nuostolingas
    Prabangus viešbutis – nuostolingas

    Pigių skrydžių bendrovė "Wizz Air" spalio pabaigoje pradės skraidinti iš Vilniaus į Tel Avivą. Skrydžiai vyks du kartus per savaitę. Anot Vilniaus oro uosto generalinio direktorius Gedimino Almanto, iki šiol skrydžiai į Tel Avivą buvo tik sezonin...

    1
  • Būsto pardavimas šiemet auga
    Būsto pardavimas šiemet auga

    Per pirmą šių metų pusmetį dauguma į kredito unijų vadovus siūlytų žmonių reikiamų egzaminų neišlaikė. Lietuvos bankas pranešė, kad šiemet egzaminus laikė iš viso 20 žmonių, iš jų tik trys žinių patikras išlaikė. Bankas šiemet sure...

  • Surinktų akcizų keliams aukoti nenori
    Surinktų akcizų keliams aukoti nenori

    Finansų ir Susisiekimo ministerijoms susiginčijus dėl šios siūlymo nuo kitų metų padidinti finansavimą keliams iš degalų akcizo, premjeras Algirdas Butkevičius kol kas susilaiko nuo pažadų skirti daugiau lėšų keliams."Ateinančiais metais mes g...

  • Medų atpigintų gera vasara
    Medų atpigintų gera vasara

    Norintiems pasimėgauti šiųmečiu medumi už jį tenka mokėti daugiau nei pernai. Tai nulėmė vėlyvas pirmasis medunešis. Bitininkai kol kas nesiryžta prognozuoti, ar aukštos medaus kainos išsilaikys visą sezoną.Kol kas branguŠiuo metu medaus kaino...

  • Įmonių grąža sumenko trigubai
    Įmonių grąža sumenko trigubai

    Per savaitę degalų kainos didžiausiuose degalinių tinkluose sumažėjo. 95 markės benzinas penktadienį "Lukoil" kainavo 4,52 lito, "Orlen" – 4,52 lito, "Statoil" – 4,54 lito, arba atitinkamai 5 centais, 8 centais ir 1 centu mažiau nei prieš savait...

  • KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis
    KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis

    Netrukus bus pradėta atsiskaityti su bankrutavusio banko "Snoras" kreditoriais. Tačiau Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, kad valstybės institucijos turi prioritetą prieš kitus kreditorius, privatiems asmenims lieka nedaug šansų atgauti pinigus.Prie...

  • Atpigo dauguma grūdų
    Atpigo dauguma grūdų

    Per pirmą pusmetį buvo registruota 776 įmonių bankroto atvejai – 131 atveju (20 proc.) daugiau nei per tą patį 2012 m. laikotarpį, kaip rodo kreditų biuro "Creditinfo" duomenys. Neigiamas bankrotų statistikos tendencijas didžiąja dalimi lėmė ši...

  • Iš     kaimų    –    paskui    pinigus
    Iš kaimų – paskui pinigus

    Kol šalies valdžia kuria darbo grupes ir svarsto, kaip sumažinti vidinę gyventojų migraciją į didžiuosius miestus bei atgaivinti į ekonominę bedugnę riedančius regionus, kaimo vietovės toliau netenka tūkstančių gyventojų. Investicijų medžio...

  • Apribojo ūkininkų apetitą
    Apribojo ūkininkų apetitą

    Nuo kitų metų kovo didės tabako, o nuo balandžio – ir alkoholio akcizas. Skaičiuojama, kad puslitris alaus ir etilo alkoholio produktų brangs vidutiniškai apie 11 centų, vyno – apie 16 centų, pakelis cigarečių – apie 30 centų, pigiausių ciga...

  • Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia
    Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia

    Lietuvos kiaulių augintojai neramiai stebi situaciją pasienyje su Baltarusija, kur užfiksuotas afrikinio kiaulių maro protrūkis. Pasak jų, šalies valdžia iki šiol ėmėsi tik parodomųjų saugos priemonių. Valdininkai tikina, kad situacija netrukus k...

Daugiau straipsnių