Žmogžudyste kaltinamas recidyvistas: padariau tai iš baimės

Kauno apygardos teisme, narpliojančiame didelį atgarsį sukėlusios žmogžudystės, įvykdytos Romainiuose – prie parduotuvės „Aibė“, aplinkybes šiandien parodymus pagaliau davė šiuo nusikaltimu kaltinamas Audrius Norkūnas.

Iškalbingi akcentai

Nors šiandieniniame teismo posėdyje nedalyvavo niekas iš Juozo Gineikos, nudurto pernykštės liepos 17-osios vakarą, artimųjų, emocijų ir vėl netrūko. Šį kartą žiežirbos lakstė tyčiniu nužudymu kaltinamam A.Norkūnui atsakant į šį kaltinimą palaikančio prokuroro Virginijaus Sokolovo bei posėdyje nedalyvaujančius nukentėjusiuosius atstovaujančio advokato Edgaro Jautakio klausimus.

„Savo kaltę pripažįstu. Tai padariau besigindamas ir iš baimės. Netyčia“, – taip prasidėjo jau dešimt kartų už vagystes, plėšimus, viešosios tvarkos pažeidimus ir nesunkų sveikatos sutrikdymą teisto 36-erių A.Norkūno, kurio dar viena byla – dėl didelės vertės turto prievartavimo šiuo metu nagrinėjama tame pačiame Kauno apygardos teisme, parodymai.

Jis teigė važiavęs tą lemtingą 29-erių J.Gineikai vakarą pas Romainiuose gyvenantį savo draugą, teisiamą kartu su juo dėl turto prievartavimo, pasiskolinti 10 eurų. Bet pasiklydo. Ir labai norėdamas į tualetą, paprašė, kad „VW Golf“ vairavusi sugyventinė, nes jis neturi vairuotojo pažymėjimo, sustotų už parduotuvės. Anot A.Norkūno, jis puolęs šlapintis tolėliau nuo šios – arčiau vieno gyvenamo mano. Tačiau nusisukęs nuo jo lango į gatvę, kurioje tuo metu praeivių nebuvo. Bet netikėtai, jau viską baigiant, pasigirdo aiškus jo užkabinimas: „Ko čia m..i?“

A.Norkūno teigimu, į tai jis atsakęs gražiai: „Kur noriu, ten m..u.“ Ir iš karto sulaukęs aukštesnio iš nepažįstamųjų, kuriuos matė tą vakarą pirmą kartą, grasinimo: „Tuoj gausi į barzdą!“ Tespėjęs atsakyti „nejuokink!“, pajuto smūgį kumščiu į veidą – dar besisegant kelnes. O po to ir visa jų krušą – į galvą, raktikaulį.

Atminties keistenybės

„Po to nuvertė ir spardė gulintį. Todėl prišliaužiau prie atidarytų mūsų automobilio durelių, kuriose buvo tądien mano mamos padovanotas virtuvinis peilis – kad daugiau su sugyventine nesipyktume dėl to, kad neįmanoma senu peiliu nieko atsipjauti. Stvėriau tą peilį, atsiverčiau ant nugaros ir dūriau kažkur į krūtinę. Bet jis spardė toliau, todėl dar dūriau į koją. Ir jis iš karto nustraksėjo tolyn ant vienos kojos, dar pagrasinęs, kas man dabar bus“, – dėstė savąją įvykio versiją teisiamasis. Tiesa, paskutinis jo sakinys buvo pasakytas gerokai grubiau.

A.Norkūnas teigė, kad po to riktelėjęs sugyventinei: „Važiuojam iš čia greičiau!“, nes pamatė atbėgantį jį mušusiojo, nuo kurio pavyko atsiginti peiliu, draugą, kuris taip pat prieš tai bandė prisidėti prie jo spardymo, bet sutrukdė sugyventinė.

Nužudytojo J.Gineikos draugas Mantas B.

Apie tai, kuo viskas baigėsi jiems išvažiavus, A.Norkūnas tikino sužinoję tik kitą dieną – socialiniame tinkle „Facebook“. Ir, kaip teigė ikiteisminio tyrimo metu, nuo šios žinios jie su sugyventine net apsiverkė.

A.Norkūno sugyventinė Kristina B.

„Kodėl keičiate parodymus?“ – klausė A.Norkūno bylą nagrinėjanti teisėja Svetlana Jurgaitienė, turėdama galvoje, kad ikiteisminio tyrimo metu jis teigė, kad pirmiausiai, net neišėmęs peilio iš maišelio, dūrė šiuo J.Gineikai į koją, o tik po to – į plautį. Teisiamasis atsakė, kad turėjo laiko viską apmąstyti ir dabar jis tai prisimena geriau.

Elgėsi agresyviai ir teisme

Teisme A.Norkūnas jau pasakojo ir apie dešimt nužudytojo tada jam spėtų suduoti smūgių, nors ikiteisminio tyrimo metu nurodė mažesnį jų skaičių. O teisėjai pasiteiravus, ar nebuvo galima šio susidūrimo išvengti, tiesiog sėdant į automobilį ir išvažiuojant – juk jis vyresnis už nužudytąjį, be to šlapinosi viešoje vietoje, A.Norkūnas tikino, kad tokios galimybės nebuvo, nes jis buvo užpultas netikėtai, net neleidžiant jam atsistoti.

Tačiau tada prabilo prokuroras V.Sokolovas, pagarsindamas, kokius sužalojimus A.Norkūnui konstatavo teismo medicinos ekspertas – muštinė antakio žaizda, plaštakos nubrozdinimas, kraujosrūvos klube ir juosmenyje bei raktikaulio lūžis. Nukentėjusiųjų atstovas E.Jautakis buvo dar konkretesnis: „Jeigu nukritote ant dešinio šono, tai, kodėl lūžo kairysis jūsų raktikaulis? Kada jūs jį susižalojote? Ir, ar durdamas žmogui į krūtinę nepagalvojote, kad galite jį nužudyti?“

Kaip jau rašyta, J.Gineika, anot teismo medicinos ekspertų, mirė įvykio vietoje nuo ūmaus nukraujavimo, perdūrus jam vieną plautį. A.Norkūno atsakymas buvo iškalbingas: „O jūs nemanote, kad sparadant žmogų taip pat galima jį užmušti?“ O po to, padedamas savo advokato Ramūno Putino, dar kartą sudėliojo visus taškus ant „i“: gynėsi mušamas ir spardomas peiliu, nes buvo išsigandęs bei skaudėjo, į niekur specialiai nesitaikė, nes tai buvo neįmanoma, ir tokių pasekmių nenorėjo. Be to, sulaikytas policijos, iš karto prisipažino.

A.Norkūnas tikino ir, kad įvykio metu buvo blaivus, – tos pačios dienos ryte buvo išgėręs tik skardinę alaus. Tačiau kaltinamajame akte teigiama, kad jis nužudė J.Gineiką neblaivus. Remiamasi specialistės išvada, kad po A.Norkūno sulaikymo jo šlapime aptikta 0,81 prom. alkoholio. Tačiau A.Norkūnas, sulaikytas tik už dviejų parų po nusikaltimo, linkęs įrodinėti gėręs alų jau grįžęs į namus – taip skaudėjo lūžusį raktikaulį.

Jo advokato prašymu šiandien į teismą buvo iškviesta ir minėta specialistė. Tačiau ji negalėjo atsakyti per kiek laiko iš šlapimo pasišalina alkoholis. Bet patvirtino prokuroro prielaidą, kad, pagal A.Norkūno šlapime tada rastas kitas medžiagas, jis galėjo būti rūkęs kanapes, nes šios išsilaiko šlapime iki trijų parų.

Kiek įamžinta, tiek užtenka

Gana iškalbingai nuskambėjo ir A.Norkūno teiginys, kad jis sutinka ir su jo aukos tėvų bei dviejų seserų civiliniais ieškiniais, kurių bendra suma viršija 135 tūkst. eurų. „Gal jau kiek nors atlyginote?“ – klausė jo teisėja, į ką A.Norkūnas atsakė, kad dar ne, nes dar niekas nepriteista. Tikrąsias jo galimybes tai padaryti išdavė atsakymas į jo paties advokato klausimą apie jo turtinę padėtį esant Tardymo izoliatoriuje. „Turiu tik tai, ką iš savo minimalios algos atsiunčia mama“, – teigė A.Norkūnas, tikindamas, kad iki tol buvo išlaikomas sugyventinės. Arba važiuodavo dirbti į užsienį. Du iš dešimties jo teistumų yra Danijos ir Nyderlandų teismų nuosprendžiai už vagystes.

Savo kaltę pripažįstu. Tai padariau besigindamas ir iš baimės. Netyčia.

Šiandien peržiūrėtas ir greta įvykio vietos esančios vaizdo kameros įrašas, kuris patvirtino tai, ką J.Gineikos seseriai kitą dieną pasakojo kartu su nužudytuoju buvęs Mantas B., – kad viskas prasidėjo, kai jos brolis jau buvo nuėjęs tolyn, palikęs besišlapinantįjį akis į akį su savo draugu. Įraše matyti, kaip J.Gineika po to grįžta. Tačiau tada pabėga Mantas B. Po to šis vėl atbėga ir vėl pabėga – kai J.Gineika jau pareina šlubčiodamas bei netrukus nukrenta beveik važiuojamoje kelio dalyje. Viskas trunka mažiau nei minutę.

„O kitų kamerų įrašų nėra?!“ – po šio įrašo peržiūros klausė A.Norkūnas, prieš tai negalėjęs atsakyti į prokuroro klausimą, kuris iš nepažįstamųjų pirmas jį užkabino dėl šlapinimosi viešoje vietoje.

Posėdžio pabaigoje buvo pagarsinti ir ikiteisminio tyrimo metu J.Gineikos tėvų duoti parodymai. Anot dukterų, atvykti į sūnaus žudiko teismą jiems neužteko jėgų. Kaip ir į sūnaus laidotuves. J.Gineikos tėvai teigė, kad jų sūnus buvo ramaus būdo ir nekonfliktiškas. Priešingai – padėdavo spręsti konfliktus. O kažkokio kovinio sporto treniruotes, anot mamos, jis lankė, būdamas vos dvylikos metų. Tačiau po mėnesio metė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kentas

kentas portretas
tas mantas b. tai matytas silainiuose, ar tik ne to petucho petro jaunesnis brolis? :) vienas bedantis kalejmu kamstis, gaidyno gyventojas, jaunesnysis irgi panasu besmegenis visiskas... isvis kam cia idomu kazkokiu dziumbru razborkes, klounai ir tiek.

ko norit

ko norit portretas
nesvarbu kad jis katorga, bet dazniausiai sedejo tik ''uz kišene'' o cia du kaimo luzgiai patys prisipiso prie basiako, na ir gavo otvetke,vienas koncenas lochas ,per ji ir zuvo draugelis, o dar bachuru nori save laikyti... kiek girdejau jie tik paprasti barygos ,butumet eje ,ir nueje degtines pirkti ,tiesiog nereik kabinetis prie zmoniu,ir tiek... O zuvusiajam lengvos zemeles

Anonimas

Anonimas portretas
recidivistas kazko tai bijo,is kokio filmo sis traileris?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių