Tragedijos sutinkant Naujuosius atomazga: teismui labiau pagailo kaltinamojo nei jo aukos

Kauno apylinkės teismas pasigailėjo Tautvydo Džiugos, kaltinto psichotropinės medžiagos LSD, kurią pavartojus mirė 2020-uosius Kaune sutikusi 18-metė, platinimu. Už tai grėsė įkalinimas, tačiau, perkvalifikavus šį kaltinimą į švelnesnį, jis nubaustas tik simboliškai ir toliau bus laisvėje.

Paryčių detektyvas

Kaip jau rašyta, pranešimą apie šią tragediją – kad dviejų indų išsinuomotame bute Žaliakalnyje, viename M.Jankaus gatvės name, rasta negyva mergina Kauno policija gavo 2020-ųjų sausio 1-osios paryčiais – 6.41 val.

Apie tai pranešė velionei kviesti greitosios medikai, kurie dar bandė jau be gyvybės ženklų rastą 18-metę gaivinti. Juos kvietė kažkas iš šiame bute vykusių Naujųjų sutiktuvių, kuriose dalyvavo apie keliasdešimt žmonių, pusė iš jų – užsieniečiai, dalyvių.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Velionė, kuriai po savaitės turėjo sukakti devyniolika, buvo atvykusi sutikti 2020-ųjų šiame bute su drauge iš Vilniaus kitos savo draugės – indės, su kuria susipažino per studentų mainų programą „Erasmus“, kvietimu. Ši indė buvo minėtą butą nuomojančių savo tautiečių draugė. O 18-metę likimas į jį atvedė, parvykus tada Kalėdų atostogoms iš Anglijos, kurioje studijavo, ir prieš išsirengiant į Kauną dar spėjus aplankyti Visagine gyvenančius tėvus.

Tyrimas užtruko

Velionės šlapime buvo rasta psichotropinės medžiagos LSD. Tačiau jos palaikų skrodimas į klausimą, dėl ko 18-metė mirė, neatsakė. Tiksliau nebuvo nei patvirtinta, nei paneigta, kad ši tragedija susijusi, su kaip įtarta, galimu stipriai veikiančių toksinių medžiagų pavartojimu.

LSD buvo rasta ir jau minėtos septyneriais metais vyresnės velionės draugės indės bei šios vaikino lietuvio šlapimuose. Pas juos buvo aptiktas visas narkotinių ir psichotropinių medžiagų kokteilis.

Tik atlikus papildomus tyrimus, konstatuota, kad 18-metės mirties priežastis – apsinuodijimas LSD, kas sukėlė pražūtingas komplikacijas. Jos artimieji neneigė, kad dukra turėjo sveikatos problemų.

Per beveik metus trukusį ikiteisminį šios tragedijos tyrimą nustatyta, kad ją lėmė įvykiai Kauno senamiestyje, o ne minėtame pobūvyje. Į Senamiestį, likus valandai iki vidurnakčio, 18-metė vyko su jau minėtomis savo draugėmis pasigrožėti naujametiniais fejerverkais.

Viena draugė netylėjo

Būtent Senamiestyje 18-metės draugė indė susitiko su savo vaikinu T.Džiuga. Tuo metu jiedu buvo bendradarbiai – dirbo Savanorių prospekte įsikūrusioje tarptautinėje įmonėje.

Pareiškus T.Džiugai įtarimą davus Senamiestyje 18-metei, kuri po septynių valandų jau rasta mirusi, LSD, ikiteisminio tyrimo metu jis ne tik nepripažino savo kaltės, bet ir atsisakė duoti parodymus. Kaip ir jo mergina indė pasinaudojo teise neduoti parodymų prieš savo gyvenimo draugą.

Tačiau Senamiesčio vaizdo kamerų įrašus peržiūrėję teisėsaugininkai aptiko įkalčių, kurie buvo perduoti teismui kartu su T.Džiugos byla. Be to, ne visi šių kamerų įamžintų įvykių liudytojai pasirinko poziciją tylėti. Jiems padedant ir buvo atkurta visa įvykių seka.

Sudėtingas sprendimas

Atgal į Žaliakalnį 18-metė tąnakt grįžo jau tik su drauge iš Vilniaus. T.Džiuga su savo mergina inde nusprendė pratęsti Naujųjų sutikimą naktiniame klube. Ten juos ir užklupo SMS iš Žaliakalnyje tebesitęsiančio pobūvio apie tai, kad 18-metė gęsta akyse. Sužinojęs apie tai, T.Džiuga dar lėkė su savo drauge strimgalviais į Žaliakalnį, kur dar bandė pats iki greitosios medikų atvykimo mirštančiąją gaivinti.

Kiti pobūvio dalyviai, tapę 18-metės agonijos liudytojais, pareigūnams pasakojo, kad ji pradėjo prastai jaustis, vos grįžus iš miesto, – labai troškino, krėtė šaltis, pykino. Bet viskas buvo nurašyta alkoholiui, kuris buvo pradėtas vartoti dar prieš 18-metei išvykstant į miestą.

Ikiteisminis tyrimas dėl jos mirties priežasties buvo nutrauktas, konstatavus, kad psichotropines medžiagas velionė vartojo laisva valia – niekas jos to daryti nevertė ir neapgaudinėjo, kad tai yra kažkas kita. Velionės draugė vilnietė, kuriai taip pat siūlyta LSD, vartoti šiuos kvaišalus atsisakė.

Nutraukiant dėl 18-metės mirties pradėtą ikiteisminį tyrimą remtasi Aukščiausiojo Teismo išaiškinimu panašioje byloje, kurioje buvo priimtas toks pats sprendimas, kad vien kvaišalų platinimo fakto atsakyti už neatsargų kito žmogaus gyvybės atėmimą nepakanka. Nes mirtį sąlygoja ir neatsargus paties žmogaus elgesys.

18-metės, kuri buvo vienturtė, tėvai šio nutarimo neskundė.

Prabilo po metų

Pagal pareikštą kaltinimą – davus viename Kauno senamiesčio skersgatvyje, esančiame šalia Rotušės, savo merginai bei šios 18-metei draugei, kuri tą pačią naktį mirė, LSD, T.Džiugai grėsė laisvės atėmimas nuo dviejų iki aštuonerių metų.

Atvertus Kauno apylinkės teisme jo septynių tomų bylą, T.Džiuga jau savo kaltę pripažino. Ir davė parodymus. O savo atkaklų tylėjimą ikiteisminio tyrimo metu teisino tada jį gynusio advokato taktika bei iniciatyva.

Teisme T.Džiuga jau pasirodė su kita advokate. Ir teigė, kad labai gailisi dėl savo poelgio, padarė atitinkamas išvadas ir daugiau tuo neužsiima. Nors, anot T.Džiugos, jis nebuvo užkietėjęs narkomanas ir bylon sugulusių įvykių metu. Tai buvo vos antras kartas, kai jis per pažįstamą įsigijo LSD. Šį kartą – specialiai Naujųjų sutikimui. Pirmą kartą vartojo šią psichotropinę medžiagą viename iš Kauno naktinių klubų. O prieš tai tik parūkydavo kanapių.

Pirmas dublis

Atsižvelgęs į T.Džiugos prisipažinimą ir atgailą, teismas pritaikė tada jo bylai sutrumpintą įrodymų tyrimą, leidžiantį nebekviesti liudytojų. Jo byla išnagrinėta per porą valandų.

Be to, sutrumpinus įrodymų tyrimą, trečdaliu sumažėjo ir prokuroro pasiūlyta bausmė, iš kurios liko dveji metai ir keturi mėnesiai įkalinimo. Siūlydamas tokią bausmę, prokuroras akcentavo, kad jokios kitos alternatyvos Baudžiamasis kodeksas už psichotropinių medžiagų platinimą nenumato. Tik laisvės atėmimą.

T.Džiugos advokatė prašė teismo visgi rasti galimybę skirti jos ginamajam bausmę, nesusijusią su laisvės atėmimu, nes tai – pirmoji jo akistata su Temide.

Pats teisiamasis taip pat prašė jo pasigailėti.

Tautvydas Džiuga/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Teisiniai žaidimai

Bylą nagrinėjęs teisėjas Alvydas Rimkevičius, atėjus laikui paskelbti savo sprendimą, tada jį atidėjo esą dėl bylos apimties ir sudėtingumo. O po poros savaičių netikėtai paskelbė, kad atnaujina įrodymų tyrimą, nes rašant nuosprendį nustatyta, jog teisiamajam pareikštas netikslus kaltinimas kaltinant jį tik psichotropinės medžiagos platinimu.

Kaip tada teigta, teismas įžvelgia, kad jo veiksmuose galimai yra ir neteisėtas disponavimas kvaišalais be tikslo juos platinti. Todėl būtina apklausti įvykio metu su teisiamuoju buvusią jo draugę indę bei velionės draugę vilnietę. O tuo pačiu – ir šios mamą, kuriai dukra galimai pirmoji pranešė apie jos draugę ištikusias sveikatos problemas, pavartojus LSD. Atnaujinus įrodymų tyrimą, nuspręsta apklausti ir ekspertę, įvardijusią velionės mirties priežastį.

Beveik metus trukusį atnaujintą įrodymų tyrimą vainikavo baigiamosios kalbos, per kurias prokuroras pasiūlė T.Džiugai tą pačią bausmę – laisvės atėmimą dvejiems metams ir keturiems mėnesiams. Teisiamojo advokatė prašė, kad jos ginamajam būtų skirta tik bausmė už neteisėtą disponavimą kvaišalais be tikslo juos platinti, o, jeigu liktų ir toks kaltinimas, tai, kad teismas rastų galimybę palikti jį laisvėje. Jai antrino ir pats T.Džiuga.

Slėpynės su žiniasklaida

Teisėjas A.Rimkevičius šiandien pagaliau priėmė sprendimą šioje byloje, tačiau jis paskelbtas, pasislėpus nuo žiniasklaidos, t. y. ne toje salėje, kuri buvo skelbta teismo švieslentėje. Nors teismo administratorė, nesulaukiant pasirodant nurodytoje salėje nei A.Rimkevičiaus, nei šio posėdžių sekretorės, skambino pastarajai ir ši pažadėjo informuoti sprendimo laukiančią žiniasklaidą, jeigu salė pasikeistų. Tačiau, perskambinus jai dar po dešimties minučių, jau teigė, kad nuosprendis ką tik paskelbtas kitoje salėje.

Šokiravo ir teismo sprendimas, kurį posėdžių sekretorė galiausiai padiktavo telefonu. Teisėjas A.Rimkevičius paskelbtame nuosprendyje 33-ejų T.Džiugai, kuris, beje, net neatvyko jo išklausyti, perkvalifikavo kaltinimą iš kvaišalų platinimo į jų naudojimą tik savo reikmėms. O už tai numatyta griežčiausia bausmė – kelis kartus švelnesnė už jų platinimą. Už neteisėtą disponavimą kvaišalais, neturint tikslo juos platinti, gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. 

Teisėjas A.Rimkevičius T.Džiugai skyrė dešimties mėnesių laisvės atėmimą, atidedant šios bausmės vykdymą dviem metams ir įpareigojant dirbti arba užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje bei tuos dvejus metus nuo 23 iki 6 val. būti namuose ir nekeisti gyvenamosios vietos be Probacijos tarnybos, prižiūrėsiančios, kaip vykdomi teismo įpareigojimai, žinios. Be to, T.Džiuga įpareigotas ir nevartoti psichiką veikiančių medžiagų.

Šį nuosprendį dar gali apskųsti prokuroras, prašęs pripažinti T.Džiuga platinus LSD bei skirti už tai laisvės atėmimą, nes Baudžiamasis kodeksas jokios kitos bausmės už tokį nusikaltimą nenumato.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lukas

Lukas portretas
Laisvinamuju bukalauru partija manau dziugauja,mergina numire,bet svarbiausia neikalino prekeivio. Nuo karmos dar niekas nepabego,bumerangas turi tendencija sugrysti.

Sūduvis

Sūduvis portretas
O tą gailestį tai sukėlė pinigai atgulę į nuosavą teisėjo mašną.

Baisu

Baisu portretas
Kuo toliau, tuo labaiu bijau teismų. trėjų... Viskas priklauso tik nuo kainos. O narkotikų platintojai, bijau, prie šios valdžios tampa privilegijuota kasta. Pinikas, ,su daktarėliu Aivaru, kankinę, išbaudojeję, iki skrydžio iš viešbučio privedę ę Dovilę Didžiūnaitę? Kur atpilas jiems? Kur, sakykite. teisingumas Lietuvoje?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių