Tragedijos metines kaltinamasis žmogžudyste sutiks laisvėje, bet su apykoje

Intensyvios priežiūros apykojės pagalba išvengti bandęs pernai vasarą šalį sukrėtusiu nusikaltimu – pas močiutę Marijampolėje atostogavusio septyniolikmečio iš Anglijos nužudymu iš chuliganiškų paskatų kaltinamas Ignas Mauza šiandien pagaliau sulaukė iš Kauno apygardos teismo antausio. Po ankstesnių malonių serijos.

Sakmės apie darbdavius teismo neįtikino

Bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija pratęsė I.Mauzai, paleidžiant jį prieš pusmetį iš suėmimo, skirtą minėtą intensyvią priežiūrą dar trims mėnesiams. Šis terminas bus skaičiuojamas nuo rugpjūčio 11-osios, kai bus minimos tragedijos metinės.

Toks sprendimas motyvuotas tuo, kad šios kardomosios priemonės skyrimo pagrindas neišnykęs ir nepakitęs – byla neišnagrinėta, sprendimas joje nepriimtas, todėl intensyvios priežiūros apykojės pagalba pratęsimas leis ne tik maksimaliai kontroliuoti teisiamojo elgesį, bet ir užtikrinti jo dalyvavimą procese. Nors pats I.Mauza su savo advokatu bandė įtikinti teismą, kad esą tam pakanka ir kitų jam skirtų kardomųjų priemonių – dokumentų paėmimo bei 7 tūkst. eurų užstato. O apykojė esą trukdo susirasti darbą, nes šią pamatę galimi darbdaviai daugiau nesileidžia į jokias kalbas.

Po tokių teisiamojo bei jo advokato pareiškimų vienam kolegijos nariui net kilo klausimas, ar I.Mauza neturi jokių kelnių – tik šortus?

Prokuroras, savo ruožtu, prašė pratęsti I.Mauzai intensyvią priežiūrą apykojės pagalba maksimaliam trijų mėnesių terminui. Jo argumentai buvo tokie patys kaip ir šiandien paskelbtoje teismo nutartyje šį prašymą tenkinti.

Ignas Mauza/Vilmanto Raupelio nuotr.

Bandymas išlįsti per adatos skylutę

Kaip jau rašyta, tragedijos aplinkybes narpliojanti teisėjų kolegija prieš pusantro mėnesio jau metė I.Mauzai gelbėjimosi ratą, skirdama jam ambulatorinę teismo psichologijos ekspertizę, po kurios kaltinamajam nužudymu gresianti bausmė gali sušvelnėti perpus.

Tai buvo padaryta, I.Mauzos advokatui pateikus medikų pažymą, kad jo ginamajam tikėtini asmenybės nebrandumo požymiai.

Tuo remiantis, birželio pabaigoje jau devyniolikos sulaukusiam I.Mauzai buvo skirta minėta ekspertizė. Jos tikslas – nustatyti, ar pagal savo socialinę brandą kaltinamasis nužudymu turėtų už tai atsakyti, kaip nepilnametis ar kaip suaugęs? Kadangi pilnamečiu jis tapo prieš kelis mėnesius iki nusikaltimo, pagal pareikštą kaltinimą jam gresia laisvės atėmimas iki 20 metų arba iki gyvos galvos. Tačiau, jeigu būtų nustatyta, kad tuo metu jo socialinė branda neatitiko amžiaus, nuo kurio Lietuvoje asmuo laikomas pilnamečiu, I.Mauzai jau grėstų daugių daugiausiai dešimt metų, nes tokia yra maksimali bausmė nusikaltusiems nepilnamečiams.

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, šios ekspertizės atsakymo Kauno apygardos teismas dar nėra gavęs.

Puikavimosi prieš draugus kaina

I.Mauza kaltinamas pernykštės rugpjūčio 11-osios popietę viešoje vietoje dėl menkavertės dingsties tyčia sudavęs vieną smūgį ranka iki tol nepažinotam septyniolikmečiui į žandikaulį. Pastarasis dėl patirto sunkaus galvos smegenų sukrėtimo mirė įvykio vietoje.

Ta menkavertė priežastis, dėl kurios I.Mauza galimai puikavosi savo sugebėjimais prieš draugus, buvo tai, kad prasilenkiant su būsimąja auka, jie susidūrė pečiais. Nors, pasak nužudytojo draugo, prasilenkiant su I.Mauzos kompanija, būsimoji pastarojo auka buvo užkliudyta specialiai, nepaisant, kad bandė to išvengti.

Ignas Mauza (dešinėje)/Vilmanto Raupelio nuotr.

Perduodant šią bylą teismui, I.Mauza dar buvo suimtas. Tačiau, ją nagrinėjanti kolegija, konstatavusi, kad I.Mauza yra jaunas, dar neteistas, charakterizuojamas teigiamai ir yra suimtas jau ilgą laiką, jį iš suėmimo paleido, skirdamas jau minėtas švelnesnes kardomąsias priemones.

Tas ilgas laikas, kurį praleido už grotų buvęs Marijampolės „Sūduvos“ gimnazijos dvyliktokas I.Mauza, buvo nepilni penki mėnesiai.

Jis savo kaltę pripažįsta. Tačiau teisinasi esą pasivijus būsimą auką ši atsistojo į grėsmingą pozą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Armando teta

Armando teta portretas
Mauza yra pavojingas visuomenei, jis nuzude Armanda ziauriai. Per laidotuves as asmeniskai maciau po apatiniu zandikauliu virsutineje kaklo dalyje daugybines susiutos zaizdos- tai ne vienas smugis. Apatineje kaklo dalyje buvo susiutas teismo ekspertu pjuvis. Esu gydytoja. Sansu isgyventi Armandui neliko visiskai net atvykus medikams. Stebiu byla visus metus ir nesuprantu kas vyksta su teisesauga. Kaip galima ji laikyti lasveje jeigu jis bet kada gali bet ka padaryti. Jis nebuvo stebimas psichiatru iki 2018/08/11 reiskia jis pilnai turi atsakyti uz savo veiksmus.

gikas

gikas portretas
Uz zmogzudyste minimum 15 metu cypes. Ko cia tamposi?

Klausimas

Klausimas portretas
Kiek dar rašytis apie šią bylą???Kiekvieną dieną po straipsnį.Dar ne vienoj byloj neteko matyti kad tiek rašytų.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių