Teisininkų ir bažnyčios tarnų nuomonės dėl H. Daktaro išsiskyrė – lieka įkalintas iki gyvos galvos

Net du už Henriką Daktarą laidavę kalėjimų kapelionai neįtikino Kauno apygardos teismo, kad laikomas už grotų jis tapo kitu žmogumi, todėl jau nėra pavojingas visuomenei, dėl ko jam skirtas įkalinimas iki gyvos galvos turėtų būti pakeistas į švelnesnę bausmę. Pravieniškių pataisos namų teikimas peržiūrėti bausmę H.Daktarui šiandien ir vėl atmestas.

Iškalbingas siurprizas

Kaip jau rašyta, praėjusią savaitę Kauno apygardos teismas nagrinėjo tokį šių pataisos namų teikimą, kurį inicijavo gautas eilinis H.Daktaro, kuriam ne per seniausiai sukako 63-eji, prašymas peržiūrėti jam skirtą bausmę.

Didžiausiu siurprizu tada tapo H.Daktaro advokato Vytauto Sirvydžio prašymas apklausti du savo iniciatyva į posėdį atvykusius kapelionus, bendraujančius su jo ginamuoju per Biblijos studijas.

Teismui šį prašymą patenkinus, minėti bažnyčios tarnai teigė, kad, jų nuomone, H.Daktaras keičiasi į gerąją pusę bei yra nuoširdus tikintysis, dėl ko neturėtų daugiau daryti nusikaltimų.

V.Sirvydis prašė apklausti ir H.Daktaro mamą, kuri paliudys, kad suteiks sūnui darbą savo parduotuvėje, ir gyvenamąją vietą, apie ką ji teigia ir savo rašte teismui.

H. Daktaro mama/Vilmanto Raupelio nuotr.

Tačiau teismas šį V.Sirvydžio prašymą atmetė, motyvuodamas, kad nieko naujo Jadvyga Dakatarienė, tradiciškai dalyvavusi su marčia Ramute svarstant ir minėtą teikimą, nepasakys.

Suktas pasiūlymas

Pats V.Sirvydis tada taip pat jau tradiciškai pateikė teismui naujas padėkas jo ginamajam, kurias šis gavo per dar vienerius metus praleistus už grotų. Daugiausiai – už gerą darbą. Kitu V.Sirvydžio argumentu, kodėl jo ginamasis nusipelnė bausmės peržiūrėjimo, buvo kitų teismų sprendimai, kuriais pakeistos bausmės kitiems, kaip ir H.Daktaras, iki gyvos galvos nuteistiems Lietuvos kaliniams. O, V.Sirvydžio nuomone, jo ginamasis yra to labiau nusipelnęs už jo paminėtus laiminguosius.

Pasiūlė H.Daktaro advokatas teismui ir konkrečią bausmę, į kurią turėtų būti pakeistas jo ginamajam skirtas įkalinimas iki gyvos galvos – žinoma, minimalus, taikant tokią išimtį, penkerių metų laisvės atėmimas. Balsuodamas už galimybę nuteistiesiems iki gyvos galvos po 20-ies metų įkalinimo prašyti pakeisti šią bausmę į terminuotą laisvės atėmimą, Seimas 2019-ųjų pavasarį apibrėžė ir pastarojo rėmus – nuo penkerių iki dešimties metų.

Vienas nuomonę pakeitė

Pats H.Daktaras per minėtą praėjusios savaitės bandymą pasinaudoti tokia galimybe vėl priminė teismui, kad yra solidaus amžiaus. Ir tikino, kad labai gailisi, jog gyveno tokį gyvenimą, dėl ko dabar kenčia ne tik pats, bet ir jo artimieji. H.Daktaras prisiekinėjo teismui ir, kad jeigu šis jam suteiktų galimybę pradėti viską iš naujo, jis jau gyventų kitaip – ne tik dirbtų, bet net pradėtų mokytis.

Minėtame posėdyje dalyvavo ir vienas nukentėjusiojo statusą iki gyvos galvos įkalinto H.Daktaro byloje turintis asmuo. Nors apie šį posėdį buvo informuoti jie visi.

Pasiteiravus šio, padedant J.Daktarienei, kaip užfiksavo žiniasklaida, į posėdį atvykusio sunkiai vaikštančio asmens, ką jis mano apie galimybę sušvelninti H.Daktarui skirtą bausmę, jis leido suprasti, kad neturi nieko prieš dėl galimo tokio teismo sprendimo.

Dvikovą laimėjo prokuroras

Pravieniškių pataisos namų atstovas, savo ruožtu, per minėtą posėdį teigė, kad per vienerius metus, prabėgusius po ankstesnio jų teikimo pakeisti H.Daktarui skirtą bausmę atmetimo, jo rizika nusikalsti, apskaičiuojama pagal specialią programą, sumažėjo dar 8 balais – iki 80, nes jis pradėjo dirbti ir atlygina nuostolius. Tačiau H.Daktaras vis dar nepripažįsta savo kaltės.

Valstybę atstovavęs prokuroras taip pat buvo linkęs tai akcentuoti. Ir vėl prašė Pravieniškių pataisos namų teikimą dėl bausmės H.Daktarui peržiūrėjimo atmesti, nes pateikti nauji argumentai ne tik neatsveria jo padarytų nusikaltimų, bet ir neįrodo, kad jis jau nebepavojingas visuomenei.

Teikimą nagrinėjusi Kauno apygardos teismo teisėjų Algirdo Giedraičio, Jurgos Vasiliauskienės ir Aušros Vingilės kolegija šiandien paskelbė palaikanti prokurorą. Jos nutartyje taip pat akcentuojama, kad laisvės atėmimo iki gyvos galvos pakeitimas į terminuotą bausmę yra išimtis, kuriai vien nepriekaištingo nuteistojo elgesio nepakanka.

Teismo argumentai

Anot Kauno apygardos teismo teisėjų kolegijos, priėmusios sprendimą atmesti teikimą dėl bausmės H.Daktarui pakeitimo, taikant tokią išimtį, privalu nepažeisti ir teisingumo principų bei visuomenės interesų. O H.Daktaro teistumai rodo ir jo pavojingumą visuomenei, ir tai, kad jis nusikalto ne atsitiktinai, o dėl turimų gyvenimo vertybių. Tuo tarpu už H.Daktarą laidavę kapelionai pažįsta šį įkalintąjį iki gyvos galvos pakankamai trumpai, kad galėtų susidaryti apie jį tinkamą nuomonę. 

Be to, nors ir stebima H.Daktaro elgesio atliekant bausmę pažanga, tačiau ji tėra truputį daugiau kaip metai – nuo pernykščio sausio, kai jis gavo padėką, panaikinančią 2019-ųjų rugsėjį užsidirbtą nuobaudą. Taigi ši pažanga, H.Daktarui ir toliau nepripažįstant savo kaltės dėl padarytų sunkių ir labai sunkių nusikaltimų, už kuriuos yra skirta adekvati įkalinimo iki gyvos galvos bausmė, nesudaro pagrindo pakeisti ją į terminuotą. 

Henrikas Daktaras/Vilmanto Raupelio nuotr.

Šiandieninį Kauno apygardos teismo sprendimą ir vėl atmesti Pravieniškių pataisos namų teikimą dėl jam skirtos bausmės pakeitimo H.Daktaras dar gali apskųsti Apeliaciniam teismui, kaip jau buvo prieš metus. Tačiau tada pastarasis jo skundą taip pat atmetė.

Jeigu tokia situacija pasikartotų ir šiemet, H.Daktaras, kaip ir kiti įkalintieji iki gyvos galvos, esantys už grotų jau 20 metų, po metų vėl galės prašyti įkalinimo įstaigos, kurioje atlieka bausmę, vėl kreiptis į teismą su nauju teikimu ją peržiūrėti.

Taip pat skaitykite: https://klaipeda.diena.lt/naujienos/kaunas/nusikaltimai-ir-nelaimes/teisininku-ir-baznycios-tarnu-nuomones-del-h-daktaro-issiskyre-lieka-ikalintas-iki-gyvos-galvos-1012291



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kam visi tie spektakliai;;;iki gyvos galvos ===mirties nuosprendis;; sunkus nusikaltimai,zmoniu nuzudymai ,tai --ne lygu ,kad zmogzudys jau paseno[ jei zmogzudzio vaikus nuzudytu??? --koks jo atsakas ??

Anonimas

Anonimas portretas
Įdomus Lietuvos teismai per Kedžių klaną kiek daug žmonių žuvo ir visi laisvi kaltų nėra . Kas atgailauja bando savo gyvenimą atstatyti į gera pusia tam išeities nėra .

zuzana

zuzana portretas
Gal gal genyte tie kunigeliai tegu rengia , kad paskelbtu svenuoju
VISI KOMENTARAI 57

Galerijos

Daugiau straipsnių