Tarp anglių gabeno ne tik kokainą, bet ir smaragdus?

Kauno apygardos teisme įvyko daugiau kaip dvejus metus laukta rekordinės kokaino kontrabandos organizatoriumi laikomo Vyganto Pankos ir su įkalčiais sulaikytų jo bendrininkų akistata.

Pavargo bijoti

Konvojui atvedus antrankiais surakintą 50-metį V. Panką į teismo posėdžių salę, anot teisėsaugininkų, jo suburtos organizuotos grupės, disponavusios labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, nariai vengė į jį pažvelgti. V. Panka teisėsaugai pasidavė daugiau nei prieš mėnesį.

Laisvėje nuosprendžio laukiantys alytiškiai Vaidotas Matulaitis ir Kęstutis Zienka net susigūžė. O pastarasis ir susiėmė už galvos. Vengė pažvelgti į V. Panką, kurio prieš keletą minučių – duodamas teismui parodymus teigė nepažįstantis, ir jau daugiau kaip dvejus metus už grotų laikomas Kolumbijos ir Nyderlandų pilietybę turintis Diego Pena Murillo.

Sportinį kostiumą vilkintis V. Panka varstė juos visus įžūliais žvilgsniais. Teisėjui pasiteiravus, ar supranta, į kokią bylą jis yra atvežtas, V. Panka atsakė teigiamai. Tačiau pareiškęs, kad nemato savo advokato, atsisakė duoti parodymus.

Bandant prisiskambinti jo advokatui, visišku situacijos šeimininku besijaučiantis V. Panka net leido sau juokauti, kad konvojus galėtų jį laikinai pasodinti prie prokuroro.

Susisiekus su jo advokatu, sutarta, kad pakartotinai V. Panka bus atvežtas apklausai į kitą šios neeilinės Lietuvos policijos istorijoje bylos nagrinėjimą jau tik spalį. Į kitą posėdį nuspręsta apžiūrai atvežti ir D.P. Murillo kuprinę, nes pastarasis prieš pat akistatą su netikėtai policijai pasidavusiu V. Panka pakeitė prieš mėnesį teismui duotus parodymus, teigdamas, kad jau pavargo bijoti, ir pareiškė, kad anglių maišuose su kokainu buvo ir smaragdų.

Smaragdų detektyvas

Ne per seniausiai Kauno tardymo izoliatoriuje, kuriame šiuo metu laikomas ir V. Panka, 55-erių metų jubiliejų sutikęs D.P. Murillo tikino, kad jam pavyko rasti tarp anglių tik du smaragdus. Nors į Lietuvą jį siuntusių dviejų Kolumbijos piliečių tarpininkas, kaip ir jis gyvenantis Olandijoje, kalbėjo apie du sutartiniu ženklu – kvadratukais pažymėtus maišus, kuriuose minėti brangakmeniai paslėpti.

Anot D.P. Murillo, anksčiau minėti Kolumbijos piliečiai greičiausiai taip pat kontrabandos būdu atsiųsdavo jam smaragdus tiesiai į Olandiją. Kodėl šį kartą krovinys pasiekė Lietuvą, jam nežinoma.

D.P. Murillo prisipažino anksčiau melavęs, kad į Lietuvą jį siuntęs kitas kolumbietis. Pastarasis jį prieš keletą metų tik supažindino su tikraisiais šios kontrabandos organizatoriais. D.P. Murillo pasakė teismui ne tik šių Bogotos gyventojų vardus ir pavardes, bet ir teigė turintis jų pasų fotokopijas.

Anot D.P. Murillo, kad smaragdai paslėpti anglyse, jam niekas nesakė. Tai jis sužinojęs tik K. Zienkos atvežtas į krovinio sandėliavimo vietą. Vis dėlto pradėjus tarp daugybės maišų su anglimis ieškoti pažymėtų, jų aptikti nepavyko. Bet buvo ne vienas suplyšęs maišas su pabirusiomis anglimis. Viename iš tokių jis ir aptikęs du smaragdus, kuriuos skubiai, kad nepastebėtų K. Zienka, įsimetė į kuprinę.

Kitą dieną vėl važiuodamas į angarą jau su V.Matulaičiu ir K.Zienka, pas kurį buvo apsistojęs, jis paliko kuprinę pastarojo namuose. Po jų sulaikymo ten buvo atlikta krata, kurios metu paimta ir kuprinė.

Pelnas buvo penkiaženklis

Pasak teisėsaugininkų, minėtos kuprinės apžiūros metu iš tikrųjų buvo rasti du akmenukai. Tačiau tada dar nežinota, kad tai gali būti smaragdai, todėl nebuvo paskirta jų ekspertizė.

Po D.P. Murillo parodymų teisme ją, ko gero, jau teks skirti. Tik gavus ekspertų išvadą bus sprendžiama, ar už tokį kiekį brangakmenių kontrabandos galima patraukti su ja susijusius asmenis baudžiamojon atsakomybėn.

D.P. Murillo tikino, kad antrojo apsilankymo angare metu, po kurio jie buvo sulaikyti, daugiau brangakmenių jam aptikti nepavyko. Tačiau, kaip jau užsiminta, dalis maišų buvo suplėšyti. O visos angare sandėliuotos akmens anglys, kaip teigiama, kruopščiai jas perrinkus policijos pareigūnams, buvo perduotos AB "Akmenės cementas" sunaikinti.

Anot D.P. Murillo, įprasta tokio smaragdų kontrabandos krovinio vertė – 80 tūkst. eurų. Tiek jis, kaip ir ankstesniais atvejais, kai gaudavo Olandijoje iš Kolumbijos atsiųstus maišelius su smaragdais, tikėjosi uždirbti juos pardavęs ir šį kartą.

Šiuos 1–2 mm skersmens smaragdus jis dėdavo į klientų žiedus ir auskarus. Dauguma jo klientų buvo vienos Olandijos katalikų bažnyčios, į kurią eidavo savaitgaliais, lankytojai. Jo siūlomi papuošalai buvo perpus pigesni už parduodamus Olandijos parduotuvėse, jų gamintojams susimokėjus visus mokesčius. Tie du smaragdai, kuriuos jis slėpė savo kuprinėje, anot D.P. Murillo, yra verti po 800 eurų kiekvienas.

Jis pasakojo, kad nuo 2013-ųjų gavęs penkias tokias kontrabandines smaragdų iš Kolumbijos siuntas. Iš kiekvienos jų turėjęs po 20 tūkst. eurų pelno. Likę 60 tūkst. eurų atitekdavo kontrabandos organizatoriams ir tarpininkui.

D.P. Murillo dievagojosi nežinojęs, kad šie asmenys gali būti susiję ir su kokaino kontrabanda.

Įkliuvo su įkalčiais

"Kauno diena" rašė, kad D.P. Murillo, K. Zienka ir V. Matulaitis stojo prieš Kauno apygardos teismą vasario pabaigoje.

Nė vienas iš jų savo kaltės nepripažino. Jie buvo sulaikyti 2015-ųjų liepos 3-iąją po daugiau kaip savaitę prie vieno Alytaus angaro trukusios Kauno apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnų pasalos su įkalčiais.

Iš jame buvusių 129 tonų anglies tespėję išgryninti apie 12 kg kokaino. Vėliau nustatyta, kad jo ten buvo ne mažiau kaip 71 kg. Tai paaiškėjo vėliau patiems teisėsaugininkams rankomis perrinkus likusį anglių kiekį.

Atėjus laikui teisme duoti parodymus, V. Matulaitis ir K. Zienka pareiškė esą tik krovė angare anglis, nieko nežinodami apie jose slepiamus narkotikus. Ir tai darę V. Pankos, kuris tuo metu dar slapstėsi nuo teisėsaugininkų, prašymu.

Į Lietuvos kriminalinės policijos biurą Vilniuje pastarasis atvyko po dvejų metų sėkmingo slapstymosi tik šio rugpjūčio pabaigoje. Ne vienas, o su advokatu. Ir pasinaudojo teise neduoti jokių parodymų – nei dėl kokaino kontrabandos, nei dėl to, kodėl slapstėsi. Jo atsiradimas iškalbingai sutapo su galimų jo bendrininkų bylos įsukimu į finišo tiesę ir žiniasklaidoje pasirodžiusia informacija apie šių teisme duotus parodymus.

"Kauno dienos" duomenimis, apklaustas pakartotinai V.Panka jau davė parodymus, tačiau jam pareikštų įtarimų nepripažino.

Turėjo konkrečias užduotis?

Remiantis kaltinamuoju aktu, V. Pankos suburtos nusikalstamos grupės nariai turėjo kiek kitokias konkrečias užduotis.

Kokainą įgijusiam ir į Klaipėdos uostą atplukdžiusiam V.Pankai išsinuomojus Alytuje angarą, į kurį buvo atvežta ši kontrabanda, D.P. Murillo turėjo išgryninti atplukdytose akmens anglyse paslėptą kokainą ir išmokyti to K. Zienką su V. Matulaičiu. Pastarieji turėjo pasitikti atplukdytus konteinerius, organizuoti krovinio iškrovimą ir sandėliavimą. O K. Zienka – dar ir pasitikti D.P. Murillo bei suteikti jam pastogę savo namuose.

Prieš 30 metų Ispanijoje jau teistą D.P. Murillo, kuris buvo sulaikytas trečią savo atvykimo į Lietuvą dieną, gina du advokatai. Tačiau jam niekaip nepavyksta ištrūkti į laisvę net už siūlomą rekordinį 100 tūkst. eurų užstatą. 45-erių K. Zienka ir 29-erių V. Matulaitis, kuriems taip pat gresia laisvės atėmimas nuo dešimties iki penkiolikos metų, buvo paleisti iš suėmimo už 15 tūkst. ir 20 tūkst. eurų užstatus.

Šios trijulės sulaikymo metu iš nusikalstamo pasaulio perimto kokaino vertė juodojoje rinkoje – daugiau nei 40 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių