Sunkaus kūdikio sveikatos sutrikdymo kaina – grotos ir nemenka finansinė kupra

Kauno apygardos teismo teisėjas Kęstutis Dargužis vienu iš paskutiniųjų savo nuosprendžiu prieš išeinant į pensiją pripažino savo kraštietį Laimoną Gailių kaltu dėl sunkaus kūdikio sveikatos sutrikdymo, tačiau skyrė jam minimalią už šį nusikaltimą numatytą bausmę, bet visiškai patenkino nuteistajam pareikštus nemenkus ieškinius.

Buvo trumpam likę vieni

Kaip jau rašyta, 28-erių metų L.Gailius savo kaltės nepripažino.

Įvykiai, sugulę į jo bylą, nutiko 2018-ųjų rugsėjį viename Kauno Žemaičių gatvės bute. Šį tada su juo buvo išsinuomojusi minėto kūdikio, kuriam tuo metu buvo du mėnesiai, mama. Jai tada buvo 21-eri ir ji buvo penkeriais metais jaunesnė už L.Gailių.

Abu jie įvykio metu buvo blaivūs. Ir nepatekę iki tol į Vaiko teisių apsaugos tarnybos akiratį. O policija nebuvo linkusi priskirti šių sugyventinių asocialioms šeimoms.

Greitosios medikus tą vakarą mažyliui iškvietė pats L.Gailius, teigdamas, kad pamaitinęs kūdikį, po ko šis atsirūgo, jis mažylį paguldė. Ir tada pradėjo strigti šio kvėpavimas. Vaiko mama tuo metu buvo trumpam išbėgus į parduotuvę. Ir grįžusi jau rado atvykusius greitosios medikus.

Asociatyvi freepik.com nuotr.

Miršta kas penktas

Iki greitosios atvykimo L.Gailius pats gaivino sugyventinės sūnų, vykdydamas medikų nurodymus telefonu. Kita laiminga aplinkybė – tuo metu jis lankė krašto apsaugos kursus, susijusius su pirmosios pagalbos teikimu. Efektyvi mažylio gaivinimo, kurį netrukus perėmė atvykę greitosios medikai, pradžia greičiausiai lėmė tai, kad jis išgyveno.

Remiantis statistika, po tokio traumos, kuria kaltintas mažyliui padaręs L.Gailius, miršta kas penktas supurtytas kūdikis. O išgyvenusiems pasekmės dažniausiai lieka visam gyvenimui. Galimi sutrikimai įvairūs: regos, motorikos, protinis. Jau nekalbant apie galimą visišką aklumą ar kurtumą.

Tai, kad greitosios medikų jiems tada atvežtas mažylis buvo supurtytas, pirmieji konstatavo Kauno klinikų Intensyvios terapijos skyriaus specialistai. L.Gailiaus versiją paneigė jų nustatytos kraujosrūvos šio sunkios būklės paciento akių dugne. O tai yra vienas pagrindinių sukrėsto kūdikio sindromo požymių. Be to, mažyliui į smegenis buvo išsiliejęs kraujas.

Tai, kad šio kūdikio patirta trauma, nebūdinga krentant, patvirtino ir teismo medicinos ekspertai.

Iškalbinga mažylio mamos pozicija

Stojęs prieš Kauno apygardos teismą, L.Gailius iš esmės kartojo tą patį, ką ir ikiteisminio tyrimo metu, – kad gali pripažinti tik tai, jog galėjo kažką padaryti ne taip, kai gaivino sugyventinės sūnų, vykdydamas medikų nurodymus telefonu.

Tačiau mažylio mama, su kuria jiedu po šio įvykio išsiskyrė, pareiškė buvusiam sugyventiniui 8 tūkst. eurų ieškinį dėl patirtos neturtinės žalos, kurį prašė priteisti sūnaus naudai.

Asociatyvi I. Gelūno / Fotobanko nuotr.

Tai buvo jau ne pirma L.Gailiaus akistata su Temide. Pirmoji įvyko prieš aštuonerius metus. Tada jis taip pat stojo prieš teismą dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo, tik konstatuojant, kad šis padarytas dėl neatsargumo. Taip teisiškai buvo įvertintas chuliganiškas L.Gailiaus pokštas prieš bendramokslę, į kurią pataikė jo mestas daiktas. Nors L.Gailiui tada grėsė laisvės atėmimas iki trejų metų, jo gimtojo Šilalės rajono teismas, atsižvelgęs, kad tai buvo pirmoji jo akistata su Temide, skyrė tik vienerius metus lygtinai.

Tiesa, minėtas L.Gailiaus teistumas jau yra išnykęs.

Prašė laiko susirasti advokatą

Nors už sunkų kūdikio sveikatos sutrikdymą L.Gailiui jau grėsė laisvės atėmimas nuo dvejų iki dvylikos metų – už šį labai sunkiems priskiriamą nusikaltimą numatyta tik reali laisvės atėmimo bausmė, nuosprendžio jis laukė laisvėje.

Atsižvelgęs į tai, kad L.Gailius pats gelbėjo mažylį iki greitosios medikų atvykimo, kas, kaip manoma, padėjo išvengti labai sunkių pasekmių, bei jau išnykusį teistumą, prokuroras pasiūlė jam beveik minimalią – trejų metų laisvės atėmimo bausmę.

Mažylio mama baigiamosiose šios bylos kalbose nedalyvavo. O kita nukentėjusiojo atstovė – valstybės jam skirta advokatė, kurios prašymu, ši byla nagrinėta už uždarų durų, sutiko su prokuroro pasiūlyta bausme ir daugiau kalbėjo dėl pareikšto ieškinio, kurį prašė teismo tenkinti.

Pats L.Gailius lig tol buvęs be advokato, nes skirtas valstybės dėl turimų pajamų jam nepriklausė, išgirdęs prokuroro pasiūlytą bausmę, galiausiai paprašė teismo duoti jam laiko nusisamdyti gynėją. Jis teisinosi nesitikėjęs tokios įvykių eigos.

L.Gailius/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Praregėjo tik po nuosprendžio?

Bylą nagrinėjantis teisėjas K.Dargužis teisiamojo prašymą patenkino. Tačiau L.Gailius advokato taip ir nesusisamdė, teigdamas, kad nepavyko rasti, kas jį gintų. Todėl galiausiai baigiamosios šios bylos kalbos buvo baigtos, kaltinamajam ir toliau ginantis pačiam.

Sakydamas baigiamąją kalbą, L.Gailius dar kartą pakartojo, kad jokio nusikaltimo nepadarė. Jo nuomone, viskas įvyko ne dėl jo veiksmų, o dėl medicininių priežasčių – dėl šoko sutrikus mažylio kvėpavimui.

Tačiau teisėjas K.Dargužis šiandien paskelbė, kad L.Gailius padarė jam inkriminuotą nusikaltimą. Ir skyrė jam minimalią už tai numatytą bausmę – įkalinimą dvejiems metams pataisos namuose. Be to, iš L.Gailiaus nukentėjusiam mažyliui, kaip ir prašė šio mama, priteistas 8 tūkst. eurų moralinis atlygis. Visiškai patenkintas ir Valstybinės ligonių kasos 7 288,89 eurų ieškinys už mažylio gydymą.

Į tokį Temidės verdiktą nuteistasis reagavo bejausmiu veidu, kokiu stebėjo visą šį teismo procesą. Tačiau vos palikęs teismo posėdžių salę, puolė įnirtingai maigyti savo mobilųjį telefoną. Iki nuosprendžio, kurį jis dar gali apskųsti, įsiteisėjimo L.Gailius paliktas laisvėje, palikus galioti ir jam iki šio teismo verdikto skirtas kardomąsias priemones – dokumentų paėmimą ir įpareigojimą registruotis policijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

knbar

knbar portretas
Tokiam geriau būtų buvę apykoję ir kad laisvėje atidirbtų už padarytą žalą. O dbr priešingai padarė - visuomenė išlaikys šitą išsigimėlį, kol sėdės. O kaip vaikas jaučiasi?

aha nu joaaa

aha nu joaaa portretas
o jURBARKO budeliui nieko
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių