Suktasis donžuanas pasiųstas į nokautą

Įkalinimas keturiolikai metų. Tokį Kauno apygardos teismo nuosprendį šiandien išgirdo pagarsėjęs donžuanas ir aferistas Viktoras Vilkauskas, anksčiau turėjęs Leonovo pavardę ir Kęstučio vardą.

Tarp aukų – ir pareigūnė

Ir tai – jau aštuntas nuosprendis šio nepailstančio sukčiaus biografijoje. Ne per seniausiai 48-erių sulaukusiam V.Vilkauskui jis paskelbtas dar už dešimt nusikaltimų, padarytų neišnykus teistumui už ankstesnius panašius nusikaltimus. Nors nuolat – ir ikiteisminio tyrimo metu, ir teisme parodymus keitęs V.Vilkauskas galiausiai prisipažino įvykdęs tik keturis iš jų.

Kaip jau rašyta, panašiai, kaip ir parodymus, šis pagarsėjęs aferistas linkęs keisti ir savo vardą bei pavardę. Į naujausią jo bylą sugulusių įvykių metu jis buvo Viktoras Leonovas. Juo tapo, atlikęs bausmę už ankstesnius nusikaltimus, už kuriuos dar buvo nuteistas kaip Kęstutis Vilkauskas. O po skyrybų su sutuoktine, kurią vedė su pirmaisiais laisvės gurkšniais ir pasiėmęs kurios pavardę tapo Leonovu, jis ir vėl panoro būti Vilkausku. Bet naująjį savo vardą – Viktoras pasiliko.

Viktoras Vilkauskas/Vilmanto Raupelio nuotr.

Viena iš V.Vilkausko aukų šioje didelio masto sukčiavimo byloje – buvusi kriminalinės žvalgybos pareigūnė. Ir jai po tarnybos tapus verslininke – atidarius kavinę Saugumo departamento kaimynystėje, kaip ir kitoms savo aukoms iš įvairių Lietuvos miestų, V.Vilkauskas siūlė bendrus verslus. Iš pradžių – kartu plėsti jo saugos tarnybos Londone veiklą, įkuriant šios biurus kitose šalyse. Ir buvusiai kriminalinės žvalgybos pareigūnei net nekilo įtarimas, kad būsimas jos verslo partneris galėjo suklastoti šios, kaip paaiškėjo vėliau, neegzistuojančios tarnybos puslapį internete. Jis dėvėjo kažkokią nematytą uniformą ir važinėjo automobiliu su herbais bei švyturėliais. Kaip paaiškėjo vėliau, šią uniformą jam pasiuvo viena Prienų siuvėja, o minėta atributika jo automobilį papuošė vieno Jonavos autoserviso darbuotojai. Patikėjusi su Norvegijoje gyvenančiu savo broliu šiuo V.Vilkausko įvaizdžiu, buvusi pareigūnė nuvežė jam į Marijampolę 15 tūkst. eurų – bendro verslo pradžiai, įkuriant padalinį Norvegijoje.

Tačiau dar didesnius nuostolius ši eilinė V.Vilkausko auka patyrė, susigundžiusi pirkti jo siūlomus mobiliuosius telefonus perpus mažesne už rinkos kaina. Sumokėjusi už šiuos 5 tūkst. eurų avansą, ji surinko per V.Vilkausko nurodytą terminą ir likusius 29 tūkst. Nors šiuos skolinantis net teko užstatyti mamos butą. Tačiau šiuos pinigus iš jos netrukus pagrobė kartu su V.Vilkausku viename teismo narve sėdėjęs kitas pagarsėjęs aferistas – jau dešimt kartų teistas Alfredas Grigutis. Anot nukentėjusiosios, šį, ginkluotą pistoletu, į iš anksto sutartą pinigų perdavimo vietą atsiuntė V.Vilkauskas, ilgą laiką sekęs ten vykstantį jos automobilį ir galiausiai pareiškęs, kad pats atvykti negalės, bet atsiųs minėtų telefonų savininką. Taip jai buvo pristatytas ne mažiau dėl savo aferų žinomas A.Grigutis, šiuo metu atliekantis už jas skirtą taip pat eilinę laisvės atėmimo bausmę, kuris tada vos įsėdęs į pinigus atvežusios buvusios pareigūnės automobilį išsitraukė pistoletą.

Alfredas Grigutis/Vilmanto Raupelio nuotr.

Sustabdytas laiku?

Nukentėjusiaisiais naujausioje V.Vilkausko byloje buvo pripažinta trylika asmenų: dešimt moterų ir trys vyrai.

Bylon sugulę įvykiai prasidėjo tais pačiais 2015-aisiais, kai jis buvo paleistas į laisvę po įkalinimo už ankstesnius nusikaltimus r netrukus įtikino vieną iš naujų savo aukų tapti dalininke statant tariamą globos įstaigą. Po to šiai moteriai pasiūlyta investuoti į džiovintų vaisių verslą. Iš viso iš jos apgaule išviliota daugiau kaip 30 tūkst. eurų.

Kitai nukentėjusiajai V.Vilkauskas pasiūlė pirkti Švedijoje vištieną ir perparduoti ją brangiau Irane. Ir ši, patikėjusi tokiais jo svaičiojimais, prarado beveik 40 tūkstančių eurų. O vėliau susigundė ir kitu panašiu V.Vilkausko pasiūlymu – tapti neva Latvijoje steigiamo etnografinio žvejų kaimo dalininke. Ir investavo į tai dar didesnę pinigų sumą.

V.Vilkauskas buvo sulaikytas 2018-ųjų rugsėjį galimai užbėgant už akių naujiems jo planuotiems nusikaltimams. Nes tada jis vos prieš savaitę pagal Darbo biržos siuntimą buvo įdarbintas Lietuvos samariečių draugijoje socialiniu darbuotoju. Neatmetama, kad jo taikinyje buvo atsidūrę pasiturintys seneliai, kuriems reikėjo slaugos.

Tačiau eiline V.Vilkausko auka tada tapo 40-metė verslininkė, su kuria jis, kaip ir su dauguma kitų, tapusių nesibaigiančių jo apgavysčių aukomis, taip pat susipažino pažinčių portale draugai.lt. Ir po vos kelių pažinties dienų apgaule iš jos išviliojo 12 tūkst. eurų. Nukentėjusioji tada teisėsaugininkams teigė, kad, įgavęs pasitikėjimą, internetinis draugas pasisiūlė jai padėti įsigyti verslui reikalingas patalpas. Esą žino tokias nebrangiai parduodamas iš varžytinių. Minėti 12 tūkst. eurų tebuvo avansas.

Neeilinis chameleonas

Minėtai paskutinei savo aukai iki sulaikymo V.Vilkauskas prisistatė vienos užsienio kovos su kontrabanda tarnybos darbuotoju. Ir net rodė savo nuotrauką su kažkokia, anot apgautosios, svetimos valstybės uniforma.

Kitoms aukoms iš ankstesnių bylų V.Vilkauskas buvo prisistatęs ir JAV lietuviu, ieškančiu moters nuo 40 iki 60 metų verslui bei šeimai kurti, ir prekeiviu deimantais, ir teisininku. Viena iš jų net pardavė tėvų namą ir nunešė su šiuo aferistu pareiškimus tuoktis. Tačiau jaunikis į vestuves neatvyko.

Byloje, kurią šiandien vainikavo nuosprendis, vienai verslininkei iš Vilniaus V.Vilkauskas prisistatė Interpolo specialiuoju agentu. Ši verslininkė tuo metu bylinėjosi su kolegomis ir ieškojo pagalbos. V.Vilkauskas paprašė už ją 3 tūkst. eurų ir pasiūlė suvesti verslininkę su generaliniu prokuroru. Tačiau verslininkei prasitarus, kad jį pažįsta, nes abu kilę iš ten pat, V.Vilkauskas atvedė jai „generalinio prokuroro pavaduotoją“. Taip verslininkei buvo pristatytas kartu su V.Vilkausku naujausioje šio byloje teistas anksčiau policijoje dirbęs Kauno rajono gyventojas Darius Bacevičius. „Generalinio prokuroro pavaduotojui“ pažadėjus verslininkei padėti, V.Vilkauskas pareiškė, kad tai kainuos jau 10 tūkst. eurų. Po ko skambino verslininkei be perstojo, bet ši galiausiai atsakiusi, kad dar pagalvos, ir daugiau telefonu V.Vilkauskui neatsiliepė.

Darius Bacevičius/Vilmanto Raupelio nuotr.

Kituose epizoduose D.Bacevičius figūruoja jau kaip antstolis, o V.Vilkauskas – kaip šešis aukštuosius išsilavinimus turintis pulkininkas, mokantis septynias kalbas.

Iš tikrųjų V.Vilkauskas yra studijavęs Policijos akademijoje bei tarp ankstesnių savo teistumų baigęs Lietuvos sporto universitete edukologijos bakalauro studijas. Šiaulių universitete jis studijavo Socialinės globos ir negalios skyriuje. O tarptautiniame Ukrainos universitete įgijo ir socialinio darbo magistro laipsnį.

Vienas kartas nemelavo

Kartu su V.Vilkausku naujausioje jo byloje buvo teisiama ir, anot vienos nukentėjusiosios, auksinius kiaušinius jam dėjusi Raminta Aleknavičienė, kaltinta apgaulingu apskaitos tvarkymu, sukčiavimu bei turto pasisavinimu.

Raminta Aleknavičienė/Vilmanto Raupelio nuotr.

Atsidūrė teisiamųjų suole ir jau minėta buvusi pareigūnė. Kauno apylinkės teisme dėl karantino yra įstrigusi byla, kurioje ji kaltinama pasitelkusi pagalbon Kauno gaujų atstovus ir surengusi V.Vilkauskui linčo teismą. Remiantis šios bylos kaltinamuoju aktu, kartu su buvusia pareigūne teisiami Kauno „berniukai“ 2018-ųjų rugpjūtį, dienos metu, prekybos centro „Savas“ automobilių aikštelėje įsisodino V.Vilkauską jėga į savo automobilį ir nusivežė į Kleboniškio mišką. Ten iš pagrobtojo naudojant smurtą reikalauta grąžinti 40 tūkst. eurų skolą. Anot V.Vilkausko, jam grasinta ir ginklu. Galiausiai iš jo atimti turėti brangiausi daiktai. O pats apiplėštasis nuvežtas į vieną Islandijos plento garažą ir ten kurį laiką kalintas, nuleidus jį į garažo duobę. Galiausiai nuspręsta konfiskuoti V.Vilkausko pagrobimo vietoje likusį jo automobilį, kuris po kurio laiko rastas sudaužytas.

Už savavaldžiavimą, naudojant psichinę ar fizinę prievartą, kuo yra kaltinama buvusi pareigūnė, jai su bendrininkais gresia areštas arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Teismo verdiktas

Naujausią V.Vilkausko bylą nagrinėjo pats Kauno apygardos teismo pirmininkas Nerijus Meilutis. Šiandien jis paskelbė, kad siunčia šį pagarsėjusį sukčių už grotų jau minėtiems keturiolikai metų, nors prokurorė prašė skirti V.Vilkauskui 23-ejų metų laisvės atėmimo bausmę, pripažįstant jį ir pavojingu recidyvistu. Teismas dėl dviejų sukčiavimo epizodų V.Vilkauską išteisino.Tačiau, skirtingai nei prašė prokurorė, pasiuntė už grotų ir visus tris kartu su juo teistus asmenis.

A.Grigutis, kuris vienintelis iš šio bylos kaltinamųjų kategoriškia neigė savo kaltę, įkalintas dar dvejiems metams, nors prokurorė taip pat prašė jam griežtesnės bausmės – trejų metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo.

Tačiau R.Aleknavičienei, kuri prisipažino tik dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, skirtas ketverių metų ir vienuolikos mėnesių įkalinimas, pirmus metus – pataisos namuose, o likusią bausmės dalį atidedant trejiems metams. Prokurorė buvo prašiusi skirti R.Aleknavičienei, kaip ir A.Grigučiui, – trejų metų ir aštuonių mėnesių atėmimą.

V.Bacevičiui, kuris vienintelis visiškai pripažino savo kaltę, taip pat skirtas trejų metų ir dešimties mėnesių įkalinimas, pirmus metus – pataisos namuose, o likusią bausmės dalį atidedant trejiems metams. Nors prokurorė buvo prašiusi skirti jam pusės metų laisvės atėmimą, atidedant bausmės vykdymą trejiems metams. Panašu, kad patikėjęs, kad taip ir bus, V.Bacevičius šiandien atvyko išklausyti nuosprendžio į teismą. Kai tuo tarpu R.Aleknavičienė, kaip ir jis laukusi teismo verdikto laisvėje, nerizikavo ir klausėsi nuosprendžio, kaip ir jo už grotų laukę V.Vilkauskas bei A.Grigutis – nuotoliniu būdu.

Ir V.Bacevičius, ir R.Aleknavičienė iki nuosprendžio, kurio apimtis - net 146 lapai,įsiteisėjimo palikti laisvėje. Kuriam laikui – neaišku, nes abejonių, kad jį skųs ir nuteistieji, ir greičiausiai prokurorė – beveik nėra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kiek man yra zinoma tai yra STT kamerinis agentas tai kad papuole i viena kamera su Kestuciu ar kitu vardu prisisstaciusiu pilieciu maziau draugaukite man asmeniskai teko su juo susidurti Lukiskese tai atsiustas kazokelis jo vieta po skonke arba prie parasos brudas kaip reta

ALGIS

ALGIS portretas
Tokį siūsti į tikrą nokautą ir ilgam

Edita

Edita portretas
Bandė ir mane apgauti,siūlė iš skendusių laivų senovinių auksinių dirbinių,kardų,briliantų,monetų. Rodė jų foto nuotraukas... prisistatė muitininku,neva tos brangenybės konfiskuotos,rodė nuotraikas su nežinoma apranga
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių