Stiprus vėjas verčia medžius, nutraukia elektros laidus: kibirkščiuojančius laidus pūtė link pastato

  • Teksto dydis:

Kauno apskrityje dėl stipraus vėjo ugniagesiai gelbėtojai pranešimų sulaukia nuolatos, tačiau rimtos žalos vėjas kol kas nepridarė. 

Nutraukė elektros laidus

„Pranešimų pradėjome sulaukti grubiai nuo 3–4 val. ryto ir jų yra iki dabar. Pranešama apie nuvirtusius medžius ant kelio, ant laidų, nutrauktus elektros laidus. Ypatingų atvejų nebuvo, žmonės nesužeisti“, – portalui kauno.diena.lt sakė Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovas.

Anot pašnekovo, nemažai išdaigų vėjas pridarė Marijampolės, Šakių apskrityje. 

„Pačiame Kaune negalėčiau išskirti daug atvejų, jų – vienas kitas. Saulėlydžio gatvėje nutraukė elektros laidus ir vėjas juos pūtė ant ūkinio pastato. Laidai kibirkščiavo, juos vėjas tampė. Mūsų pajėgos saugojo, kad pastatas neužsidegtų, – sakė ugniagesių gelbėtojų atstovas. – Daugiau atvejų pasitaikė kaimeliuose, kaimuose.“

Pranešimas apie vėjo nutrauktus laidus Saulėlydžio gatvėje gautas 8.22 val. Paros įvykių suvestinėje rašoma, kad šiek tiek po 2 valandos nakties Vilkijos apylinkių seniūnijoje, Ringovės kaime, kelyje Jurbarkas - Kaunas 193 km, ant kelio nuvirtęs medis buvo supjaustytas ir patrauktas, nušluota kelio danga.

Šiek tiek po 5 val. ryto buvo pranešta, kad medis nuvirto Kaune, Romainių gatvėje. Medis taip pat buvo supjaustytas ir patrauktas, nušluota kelio danga.

Apie 7 val. ryto buvo pranešta, kad Prienų seniūnijoje, Ignacavos kaime, Miško gatvėje, miško ribose, per abi kelio juostas ant kelio užvirtęs medis. Jis taip pat buvo supjaustytas ir patrauktas.

Naudingi patarimai

Sustiprinęs budinčias pajėgas, „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO)  primena, kad pastebėjus pažeistus elektros tinklo įrenginius ar nutrūkusius elektros laidus, būtina nedelsiant apie tai pranešti nemokamu numeriu 1852 arba bendruoju pagalbos telefonu 112. Pamačius nutrūkusį laidą ar bet kokį kitą apgadintą elektros įrenginį, jokiu būdu prie jo nesiartinti. Tarp žmogaus ir nutrūkusio laido turėtų būti bent 8 m  atstumas. Reikėtų saugotis ir ant elektros laidų užvirtusių medžių ar išvirtusių laidų atramų, kurios taip pat gali būti pavojingos gyvybei. Prie jų nevalia eiti ir juo labiau liesti.  Atsidūrus šalia aukštos įtampos šaltinio reikėtų judėti mažais žingsneliais, laikant koją prie kojos. Didesnis pavojus kyla per stiprią liūtį ar lietų, kai žemė ir žolė įmirkusi. Tokiais atvejais rekomenduojama pasitraukti toliau nuo nelaimės vietos, tačiau nebėgti, o judėti mažais žingsneliais. Žingsniuojant įprastai, kyla pavojus susidaryti elektros grandinei ir gauti smūgį. Dėl stipraus vėjo virtusio medžio ar jo šakos, gali nutrūkti elektros laidas ir nukristi pavyzdžiui ant automobilio. Tokiu atveju, jei nekyla kitų pavojų, gali būti saugiau likti automobilyje – guminės jo padangos veikia kaip izoliacinė priemonė, neleidžianti susidaryti elektros grandinei. Tik svarbu nesiliesti prie metalinių detalių ar elektros įrenginių. Jei iš automobilio vis dėlto reikia išlipti, tai būtina daryti ne visai taip, kaip esame įpratę. Iš jo reikia iššokti iš karto abiem kojomis, nesiliečiant prie paties automobilio korpuso – kad nebūtų sukurta elektros grandinė ir nepatirtumėte smūgio.

Nukentėjusiųjų nėra

Nors aplinkai jau padaryta žalos, nukentėjusių žmonių Kauno mieste nėra. Iki šeštadienio vakaro į medikus nesikreipė nei viena sustiprėjusio vėjo auka. 

„Su nerimu laukėme pasekmių, bet kol kas ramu. Duok Dieve, kad taip ir apsieitume“, – kalbėjo Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties vyresnioji budėtoja.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) šeštadienio popietę įvardijo, kur buvo užfiksuoti stipriausi vėjo gūsiai. Vėjas labiausiai siautė Vakarų Lietuvoje.

Žemyno gilumoje maksimalūs vėjo gūsiai buvo silpnesni: Kaune išmatuota iki 20 m/s; Vilniuje – iki 16 m/s.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komentarai

komentarai  portretas
Daunų paradas

Gerai čia jūs

Gerai čia jūs portretas
parašėte:"kol Perkūns netrenkia..."cha..

ugnis

ugnis portretas
jei savininkas nepriziuri medziu nemanau kad paskui viska turi srebti gaisrininkas. Ir siaip uz mieste isvirtusius medzius turetu atsakyt gamtosaugininkai kurie rakinasi prie medziu, o ne vargsas ugniagesys visas sitas problemas sprest
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių