Skęstančią moterį gelbėjęs Vygandas: kiekvienas žmogus vertas gyventi

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

"Kiekvienas žmogus yra vertas gyventi – turtingas, vargšas ar asocialus", – sako kaunietis Vygandas, pirmadienio pavakarę šokęs į Kalniečių parko tvenkinį gelbėti plūduriavusios moters.

Vaizdas tvenkinyje

Lemtingąją dieną pilietiškas vyras pasakojo nutaręs kartu su žmona, iš užsienio grįžusia vyriausia dukterimi Marija ir jos draugu Ąžuolu papietauti Kalniečių parke įsikūrusioje kavinėje. Prie ketvertuko netrukus prisijungė ir dukters draugo giminaičiai medikai. Baigęs valgyti kaunietis kartu su dukters draugu išėjo į lauką prie kavinės. Tada jo dėmesį netikėtai patraukė Kalniečių parko tvenkinyje plaukiantis žmogus.

"Švietė saulė. Iš pradžių buvo sunku suprasti, ar vandens telkinyje, netoli fontano, plaukia vyras, ar moteris. Tiesa, plaukimas buvo keistas – kūnas vandeniu judėjo pamažu, o kojos atrodė taip, lyg ant jų būtų uždėti svarmenys. Šitaip plūduriuodamas žmogus priartėjo prie fontano. Bestebint vaizdą, prie manęs priėjo žmona ir pasakė: "Žiūrėk, kas ten vyksta!" Tuo metu išgirdau moterišką balsą šaukiant: "Gelbėkite, skęstu!" ar kažką panašaus į tai. Vos po akimirkos pamačiau, kad plūduriuojančio žmogaus veidas buvo atgręžtas žemyn į vandenį", – įvykio detales prisiminė Vygandas.

Pasakiau, kad nieko nebelauksiu – staigiai nusirengiau viršutinius drabužius ir šokau į vandenį gelbėti žmogaus.

Reagavo nedvejodamas

Kauniečio žmona iškart nubėgo į kavinės vidų kviesti pagalbos, o Vygandas savo telefone jau rinko Skubiosios pagalbos numerį 112. "Paskambinau ir sakiau: "Skęsta! Kvieskite tarnybas!" Bekalbėdamas pastebėjau, kad žmogaus galva paniro po vandeniu. Dispečeris dar liepė palaukti, nes norėjo užsirašyti mano vardą ir pavardę. Tačiau pasakiau, kad nieko nebelauksiu – staigiai nusirengiau viršutinius drabužius ir šokau į vandenį gelbėti žmogaus", – teigė pašnekovas.

Per kelias dešimtis sekundžių atsidūręs prie plūduriuojančio žmogaus, Vygandas nedvejodamas atvertė skenduolį, kad veidas nebūtų paniręs į vandenį, ir pamatė, kad tai – moteris. "Jos lūpos jau buvo pamėlusios. Apverčiau moterį ant nugaros, kūną apkabinau ranka, kad veidas būtų vandens paviršiuje, o kita ranka irdamasis vandeniu, nuplaukiau į krantą", – pasakojo vyras.

Pilietiškas: Vygantą nustebino kitų buvusių parke žmonių abejingumas. / Asm. archyvo nuotr.

Gaivino patys

Priartėjus prie tvenkinio kranto, čia jau laukė nemažai žmonių – kavinės darbuotojos, Vygando žmona ir keli vyrai, kurie padėjo ištempti jokių gyvybės ženklų nerodžiusią moterį iš vandens.

"Mano žmona – medikė, ji pasakė, kad kūną reikia paversti ant šono ir nubėgo pakviesti kartu su mumis pietavusių dukters draugo giminaičių medikų. Atlėkęs medikas atliko moteriai širdies masažą. Tik paskui atvažiavo dvi ugniagesių gelbėtojų brigados – viena iš jų su valtimi, ir perėmė gaivinimą. Praėjus dar kelioms minutėms, į įvykio vietą atvyko pareigūnai ir galiausiai greitosios medicinos pagalbos automobilis bei tęsė moters gaivinimą", – įvykių seką vardijo Vygandas.

Kaunietis neslėpė atvykusiems medikams tarstelėjęs, kad tikriausiai išgelbėti skendusios moters gyvybę jau per vėlu, tačiau sugrįžęs į Kalniečių parko kavinę apsirengti ir nusiprausti, po kelių minučių pamatė, kad paramedikai, paguldę ant neštuvų, kelia moterį į greitosios medicinos pagalbos automobilį.

"Nuėjau pasiteirauti. Man pasakė, kad atkūrė jos širdies ritmą ir veža į ligoninę. Šiek tiek vėliau paskambino pareigūnas, kuris patvirtino, kad moterį pavyko atgaivinti. Tačiau jam atvykus į mano namus surašyti protokolo, sužinojau, kad jos sveikata vėl pablogėjo, todėl teko operuoti", – išgirstomis tolesnių įvykių detalėmis dalijosi pašnekovas.

Aplinkinių abejingumas

Paklaustas, ar tuo metu, kai tvenkinyje buvo pastebėtas plūduriuojantis moters kūnas, aplink buvo ir kitų žmonių, Vygandas užsiminė, kad tada, kai jie su šeima pietavo, lankytojų nestigo ir kavinėje, ir netoli tos vietos, ant suoliukų, kur įvyko nelaimė.

"Mane nustebino, kad nė vienas iš jų nepaskambino Skubiosios pagalbos telefonu. Pritrūko laiko susivokti situacijoje? O jeigu tai būtų jų artimasis, ar taip pat pritrūktų? Nesvarbu ir tai, kad skendusi moteris galimai buvo asociali. Nevertinkime žmonių būtent taip. Jei skęstų koks nors verslininkas, tada jį pultų gelbėti visi, o jei žmogus – asocialus ar neturtingas, vadinasi, jis – niekas? Man keistas toks visuomenės narių požiūris. Nebūtina imtis veiksmų, pakaktų tik paskambinti tarnyboms", – įsitikinęs pilietiškas vyras.

Kaunietis svarstė, kad tikėtina, jog žmonės, kurie visą tą laiką buvo arčiau Kalniečių parko tvenkinio, veikiausiai matė ir momentą, kai moteris atsidūrė vandenyje. Nes parplukdžius ją į krantą paaiškėjo, kad skenduolė plūduriavo avėdama masyvius sportinius batelius.

Vygandas / Justinos Lasauskaitės nuotr.

"Kai krante moteris buvo gaivinama, mačiau mėlynę ant dešinės jos krūties ir kraujosruvas dešiniajame šone, panašias į sumušimo žymes. Dar ir vėliau su pareigūnu eidami pro nelaimės vietą radome ant suoliuko paliktus jos daiktus – trumpą rudos spalvos striukę, maišelį, kurio viduje buvo užtiesalas, panašus į antklodę. Po suoliuku mėtėsi akiniai nuo saulės ir tuščias nedidelis buteliukas degtinės", – prisiminė Vygandas.

Tiesa, tuo momentu, kai skendusioji jau buvo ištraukta iš tvenkinio ir į nelaimės vietą atvažiavo specialiosios tarnybos, žiūrovų čia nestigo tarsi seriale, priešingai nei vykstant pirminiam visa ko veiksmui.

Herojumi nesijaučia

Vyras neslepia, kad toks atvejis, kai jam teko gelbėti kito žmogaus gyvybę, – pirmasis, tačiau dvejonių, ar reikia pasielgti pilietiškai, nekilo nė akimirką. "Manau, kad kiekviena minutė tokioje situacijoje yra itin svarbi. Dar ir dabar mane užplūsta mintys, kad galbūt šokti į vandenį gelbėti moters man reikėjo dar anksčiau, tačiau tada pasielgiau taip, kaip galėjau geriausiai. Jei antrą sykį pakliūčiau į panašią situaciją, vis tiek dar kartą šokčiau į vandenį ir gelbėčiau žmogų. Negalima likti abejingiems, juk tokia nelaimė gali ištikti ir bet kurio iš mūsų artimąjį", – kalbėjo kaunietis.

Nelaimė: nors iš tvenkinio ištrauktą moterį pavyko atgaivinti, vėliau ji mirė ligoninėje. / Asm. archyvo nuotr.

Net ir tuo atveju, jei pamačius skęstantį vandens telkinyje ar bet kurioje kitoje vietoje negaluojantį žmogų šalia nebūtų žmonos medikės ar pažįstamų paramedikų, sako jis, vis tiek nepasimestų – jei reikėtų, pats atliktų širdies masažą.

Nemanau, kad mano poelgis yra herojiškas, tai natūralus požiūris į esamą situaciją. Taip elgtis turėtų kiekvienas iš mūsų. Mano sąžinė rami, nes padariau, ką galėjau.

"Nemanau, kad mano poelgis yra herojiškas, tai natūralus požiūris į esamą situaciją. Taip elgtis turėtų kiekvienas iš mūsų. Mano sąžinė rami, nes padariau, ką galėjau. Sunku net įsivaizduoti, kaip jausčiausi, jei būčiau likęs abejingu ir sužinočiau, kad tvenkinyje, prie kurio buvau ir viską mačiau, nuskendo žmogus. Nesuprantu tų, kurie taip ir liko sėdėti ant suoliukų nieko nedarydami, nes galbūt teisinosi nesupratę, kas iš tiesų vyksta, – tai jų reikalas, bet, manau, kad taip tiesiog bandoma pabėgti nuo realybės. Žinoma, konkrečioje situacijoje pirmiausia reikia įsitikinti savo paties saugumu ir gebėjimais. Tačiau, jei asmuo, pamatęs nelaimės ištiktą žmogų, pavyzdžiui, nemoka plaukti, jis visuomet gali paskambinti tarnyboms ir bent taip prisidėti prie jo gelbėjimo. Gaila tik to, kad moteris neišgyveno", – su liūdesiu balse tarstelėjo Vygandas.

Poelgį įvertino artimieji

Net paprašytas trumpai pristatyti save "Kauno dienos" redakcijoje apsilankęs pilietiškas vyras išliko kuklus ir užsiminė tik tiek, kad dirba tarptautinėje kompanijoje, susijusioje su investicijomis ir besirūpinančia žmonių gerovės kūrimu. Tačiau didžiausia vertybe jis sako laikantis su medike Vilma sukurtą šeimą ir tris judviejų dukteris – 28-erių Mariją, gyvenančią Šveicarijoje, 23-ejų Korneliją, gyvenančią Prancūzijoje, ir devynerių jaunėlę Liepą.

Artimiausi: didžiausia vertybe Vygantas sako laikantis su medike Vilma sukurtą šeimą ir tris judviejų dukteris. / Asm. archyvo nuotr.

Apie kilnų kauniečio poelgį ir staigią jo reakciją į skendusios moters nelaimę žmona sužinojo taip pat netikėtai – tuo momentu, kai kviesdama pagalbą kavinėje pamatė veiksmą lauke, ji suprato, kad skenduolė jau gelbėjama, ir tam ryžosi ne kas kitas, o Vygandas.

"Dukra į visa tai žvelgia irgi labai geranoriškai. Sakė, kad į situaciją sureagavau labai greitai, kai visi tik žiūrėjo, kas vyksta. Dukters Marijos draugas Ąžuolas taip pat sakė esąs sužavėtas mano poelgiu ir prasitarė, kad džiaugiasi turėdamas tokį uošvį", – šyptelėjo vyras.

Atgaivino per 12 minučių

Kaip "Kauno dienai" pasakojo Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) pamainos vyresnioji gydytoja Virginija Barankevičienė, pranešimas apie Kalniečių parko tvenkinyje nutikusią nelaimę buvo gautas liepos 20 d. 17.47 val. Paramedikai į įvykio vietą atvyko per 7 min. Iki tol skendusią moterį krante gaivino aplinkiniai žmonės ir ugniagesiai gelbėtojai. Pasak nelaimės liudininkų, panirusi po vandeniu moteris išbuvo apie 2 min.

"Kai medikai perėmė pacientės gaivinimą, ją buvo ištikusi klinikinė mirtis, o širdis visiškai sustojusi. Todėl moteris intubuota, ventiliuota AMBU maišu, skirtas epinefrinas, deguonis, taikyta infuzoterapija, vandens siurbimas iš kvėpavimo takų. Atgaivinti pacientę medikams pavyko per 12 min. – atsirado širdies ritmas ir buvo įmanoma užčiuopti pulsą. Paskui moteris be sąmonės, atliekant jai dirbtinę plaučių ventiliaciją buvo nuvežta į Kauno klinikų skubios pagalbos skyriaus reanimacijos palatą", – sakė pašnekovė.

Tačiau, kaip "Kauno dienai" patvirtino Kauno klinikų atstovai, iš Kalniečių parko tvenkinio išgelbėta maždaug 50 metų moteris, deja, neišgyveno. Dienraščio šaltinių duomenimis, dar prieš skęsdama Kalniečių parko tvenkinyje ji galimai buvo patyrusi fizinį smurtą. Pastaroji priežastis vėliau galėjo turėti įtakos jos sveikatos būklės pablogėjimui.

Kaip elgtis pamačius skęstantį žmogų?

Paklausta, kaip elgtis žmogui, patekusiam į situaciją, kai pastebimas skęstantysis, GMPS pamainos vyresnioji gydytoja V.Barankevičienė užsiminė, kad svarbiausia yra pasirūpinti asmeniniu saugumu ir įvertinti susiruošusiojo gelbėti įgūdžius – ar šis moka plaukti ir sugebės padėti kitam. Kol skenduolį gelbėjantis asmuo kartu parplauks į krantą, likusiam krante žmogui derėtų skambinti Skubiosios pagalbos telefonu 112 ir kviesti specialiąsias tarnybas.

"Žmonės, kurie paskambina greitosios medicinos pagalbos stoties dispečeriui, kartais pyksta, kad jis užduoda jiems įvairius klausimus. Tačiau su skendimo situacija susiję klausimai būna trumpi ir tikslūs – pakanka atsakyti: "taip", "ne" arba "nežinau" – pagal tai, ką konkrečiu momentu pranešėjas mato. Iki kol atvyks medikai, labai svarbu, kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, jeigu žmogus nekvėpuoja, atlikti krūtinės ląstos paspaudimus. Dispečeris paaiškina, kaip tai padaryti taisyklingai, ir garsiai skaičiuoja nusakydamas reikiamą dažnį", – aiškino V.Barankevičienė ir pridūrė, kad, remiantis statistika, gerokai dažniau nuskęsta nuo alkoholio apsvaigę asmenys nei tie, kurie būna blaivūs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

labai

labai portretas
Gražus vyras

Gabe

Gabe portretas
Galima sakyt kad ten daznai skęsta

Rolmandas

Rolmandas portretas
Viešpatie, palaimink šį tvenkinėlį. Vygandai, ar mane girdi? Tris metus nebrisk į vandenį!
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių